Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

oikomishoito, hampaiden oikominen

Amerikan ortodontialiiton mukaan 4,5 miljoonaa yhdysvaltalaista käyttää hammasrautoja tai muita -kojeita, tavoitteenaan terve ja kaunis hymy.1

Hammasoikoja on lisäkoulutuksen saanut hammaslääkäri, jolla on pätevyys hoitaa hampaiden poikkeavista asennoista tai leukavaivoista aiheutuvia purentavirheitä.

Miksi hampaat kasvavat vinoon?
Hammaslääkäri Tarry Pracht, Amerikan ortodontialiiton entinen puheenjohtaja, sanoo perimällä ja ympäristötekijöillä molemmilla olevan vaikutusta hampaiden vinoon kasvuun ja purentaongelmiin. Hän myös mainitsee, että perinnöllisiin syihin lukeutuvat ahtaat hampaat, liian harvat hampaat ja purentavirheet. Hänen mukaansa vinot hampaat voivat aiheutua myös peukalon imeskelystä, kielen työntelystä ja leuan alueen tapaturmista.1

Mitä vaihtoehtoja löytyy hampaiden tai purentavian oikomiseen?
Ortodontiseen hoitoon kuuluu kolme vaihetta. Ensimmäisessä käytetään hammaskojetta tilan lisäämiseksi suussa. Esimerkiksi kitalaen levittäjää käytetään laajentamaan hampaiston yläosaa, ja alahampaiden rautoja puolestaan alaleukaa. Varsinainen korjaava vaihe tapahtuu seuraavaksi, kun oikomisraudat liitetään hampaisiin. Seuraavaksi hampaiden asentoa muutetaan, hampaita suoristetaan ja purentavirheet korjataan ajan kanssa riippuen hampaiden poikkeavuuden ja leukavaivojen vakavuudesta. Kolmas vaihe on asennon säilyttäminen, kun hammasraudat on poistettu ja hampaita tarkkaillaan hammastukia (irrotettava tai kiinteä) käyttäen. Hammasoikojalla käydään puolen vuoden välein tarkastuksessa suoran hymyn ylläpitämiseksi.

Hammasrautatyypit
Yli 30 vuotta sitten hammasraudat valmistettiin kookkaista metallinauhoista, jotka kiinnitettiin pysyvästi jokaisen hampaan ympärille. Raudat voidaan liittää hampaan poski- tai kielipuolelle, riippuen oikomislääkärisi suosituksista. Hammasraudat, hammaskaaret ja nauhat voivat olla värikkäitä, joten lapsille ja nuorille on hauska valikoima eri vaihtoehtoja.

Nykyään hampaiden etupintaan liitetään pienet metalliset tai keraamiset pidikkeet. Pidikkeet liitetään etuhampaan pintaan liimankaltaisella materiaalilla, kun taas metallinauhoja voidaan käyttää takahampaissa. Hammaskaaret sijoitetaan pidikkeisiin – ne on valmistettu lämmössä aktivoituvasta muistimetallista (nikkeli-titaani), joka lämpenee suussa mahdollistaen materiaalista saatavan jatkuvan paineen hampaita vasten. Hampaisiin kohdistuvaa painetta ylläpidetään myös hammaskaarta säätämällä vastaanotolla.

Toinen uudempi vaihtoehto raudoille on Invisalign-järjestelmä, jossa hyödynnetään värittömiä irrotettavia oikojia, joita pidetään päivin ja öin tukemaan hampaiden siirtymistä oikeaan asentoon. Oikojat voidaan irrottaa syömistä sekä hampaiden harjaamista ja lankaamista varten.

Hammasraudoista huolehtiminen
Hammasoikojasi, -lääkärisi tai suuhygienistisi antaa sinulle tarkat ohjeet rautojesi asianmukaiseen puhdistamiseen. On olemassa lukuisia hammasrautoja varten suunniteltuja, niin käsi- kuin sähkökäyttöisiä hammasharjoja. Kysy hammaslääkäriltäsi, mikä niistä sopii sinulle parhaiten. Harjaus tulisi suorittaa vähintään 2–3 kertaa päivässä edestakaisliikkeillä harjan ollessa 45 asteen kulmassa. Varmista, että saat poistettua plakin ienrajasta tulehdusten ehkäisemiseksi. Muista pitää hammasharjaa myös ienrajaa vasten ja harjata kevyesti pidikkeiden ympäriltä poistaaksesi plakin ja ruoanjäämät.

On todella tärkeää puhdistaa hammasvälit langalla tai muulla hammasvälien puhdistajalla, joka sopii omiin hampaisiisi. Suun huuhtelulaitteiden käyttöä saatetaan suositella ruoanjäämien sekä ietulehdusta ja hajua aiheuttavien bakteerien poistamiseen ja ienkudoksen huuhteluun. Antibakteerinen hammastahna ja antimikrobinen suuvesi ovat myös hyvä lisä käytettäväksi huuhtelijan kanssa tai pekästään.

Kuinka säilytät hymysi, kun raudat on poistettu
Kun hammasoikojasi on päättänyt, että raudat voidaan poistaa, on tärkeää aloittaa hammastukien (muovista valmistettu koje) päivittäinen tai öinen käyttö, kuten hammaslääkäri suosittelee. Hammastuet voi puhdistaa lämpimällä vedellä tai hammastahnalla ja -harjalla käytön jälkeen ja säilöä muovikoteloon käyttökertojen välillä.

Käy hammaslääkärin vastaanotolla kahdesti vuodessa puhdistuttamassa hampaasi ja hammasoikojalla säännöllisesti tulosten säilyttämiseksi.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Viitteet:
1. Braces: Not Just for Looks, Causes of Crooked Teeth. Reviewed information at http://www.enotalone.com/article/9045.html

Aihekohtaiset videot

Cosmetic Dentistry