Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Hampaiden valkaisu on edelleen suosittu hoito vastaanotoilla

Haluat toki näyttää hyvältä. Eräille tämä tarkoittaa muotivaatteita tai uutta kampausta, kun taas toiset luottavat valkoisen hymyn vetovoimaan. Vuonna 2007 tehty yhdysvaltalaisen kosmeettisen hammashoidon kysely osoitti hampaiden valkaisukäsittelyiden yleistyvän vuosi vuodelta. Tulosten mukaan valkaisut ovat yleistyneet 15 %:lla vuosien 2005–2007 aikana. (1)

On olemassa monia hampaiden valkaisuvaihtoehtoja, kuten ammattilaisvalkaisu vastaanotolla tai kotona sekä kaupoista löytyvät valkaisutuotteet, kuten valkaisutahnat, -liuskat, -kynät ja -huuhteet. On tärkeää neuvotella hammaslääkärisi kanssa ja määrittää, mikä menetelmä on sinulle sopivin. Hammaslääkäri huomioi hampaidesi sävyn ja mitä niille voi tehokkaasti tehdä valkoisemman ja kauniimman hymyn saavuttamiseksi.

Vastaanotolla valkaisu – Tämä käsittely tehdään hammaslääkärissä ja yleensä yhden tai kahden käynnin aikana. Vastaanotolla valkaisu suoritetaan joko valkaisuainemuotilla tai laserilla. Muottivalkaisussa hampaillesi valmistetaan räätälöity purumuotti. Tähän voi mennä useampi käyntikerta, jotta oikea sävy saavutetaan. Valkaisuainetta laitetaan muottiin, joka jätetään hampaisiin. Erikoisvalmistettu muotti auttaa vähentämään valkaisuaineen kontaktia ienkudoksen kanssa.

Laservalkaisussa hammaslääkäri suojaa ienkudokset kumipeitteellä tai geelillä. Tämän jälkeen valkaisugeeli jätetään hampaisiin vaikuttamaan määrätyksi ajaksi. Ultraviolettivaloa saatetaan käyttää valkaisugeelin ainesosien aktivoimiseksi. Tämä menetelmä edellyttää useampaa hammaslääkärikäyntiä. Lasertehostettu valkaisu takaa merkittävät tulokset hampaiden valkaisussa, mutta ne ovat myös kalliimpia kuin kotivalkaisukeinot. Valkaisupakkaus annetaan kotiin vietäväksi, jotta valkaisua voidaan jatkaa kotona vastaanoton jälkeen.

Kotivalkaisu – Varaa aika hammaslääkärille, joka arvioi minkälainen kotivalkaisujärjestelmä sopisi parhaiten hampaidesi väriin/sävyyn. Hampaistasi valmistamiseen räätälöity purumuotti. Sitten sinulle opetetaan kuinka valkaisujärjestelmää käytetään. Valkaisujärjestelmää käytetään kerran tai kahdesti päivässä 1–2 viikon ajan hampaiden herkkyyttä seuraten. Kotivalkaisu on pidempi prosessi kuin ammattilaisvalkaisu.

Itsehoitotuotteet – Näissä valkaisumenetelmissä aine laitetaan itse, joten käyttöohjeiden huolellinen lukeminen on tärkeää. Eräitä itsehoitotuotteita ovat valkaisuliuskat, esivalmiit muotit, sudittavat valkaisuaineet, hammastahnat ja suuhuuhteet.

Valkaisuliuskoissa vaikuttava aine on ohuissa liuskoissa. Ne laitetaan hampaiden päälle enintään kahdesti päivässä 30 minuutiksi kahden viikon ajan.

Esivalmistetuissa muoteissa vaikuttava valkaisuaine levitetään ylä- ja alahampaiden muotteihin. Näitä muotteja pidetään 30–60 minuuttia joka päivä 5–10 päivän ajan.

Sudittavat valkaisutuotteet ”maalataan” hampaiden pinnalle. Niitä voi käyttää useampana päivänä, riippuen järjestelmästä.

Peroksidia sisältävät hammastahnat altistavat hampaat vaikuttavalle aineelle kaikkein lyhimmän ajan.

Myös vaikuttavaa valkaisuainetta sisältävät suuhuuhteet auttavat vaalentamaan hampaita, mutta niidenkin vaikutusaika on lyhyt. Kysy hammaslääkäriltäsi, mikä valkaiseva hammashuuhde olisi sinulle paras vaihtoehto. Pitäisi lisätä enemmän tietoa OTC-hammastahnoista, jotka poistavat värjäytymiä hampaista, ja kuinka ne toimivat.

Viitteet:

Tiedot American Academy of Cosmetic Dentistry:n sivustolta – www.aacd.com/index.php?module=cms&page=56.

© Colgate-Palmolive Company 2010

Cosmetic Dentistry