Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Hampaan poisto ja kuiva poistokuoppa

Viisaudenhampaat tai liikahampaat ovat yleisin hampaan poiston syy. Toisilla on luonnostaan riittävästi tilaa suussa viisaudenhampaiden puhkeamiseen. Toisilla taas ylimääräisille hampaille ei ole tilaa, jolloin viisaudenhampaiden yrittäessä puhjeta ne jäävät ikenien alle piiloon tai puhkeavat väärässä asennossa muihin hampaisiin nähden. Jumissa olevat viisaudenhampaat voivat aiheuttaa kipua, turvotusta sekä ahtautta tai siirtymiä muissa hampaissa.

Kun mikä tahansa hammas poistetaan, toimenpiteen jälkeen voi kehittyä komplikaatioita, kuten:

• tulehdus

• hermovaurio, joka aiheuttaa alahuulen tai kielen puutumista

• leukojen jäykkyys

• kuiva poistokuoppa.

Mitä on kuiva poistokuoppa?

Hampaan poiston jälkeen verihyytymä muodostuu peittämään nyt tyhjän hammaskuopan, jotta alue voi parantua. Kuiva poistokuoppa eli alveolitis sicca dolorosa syntyy, kun verihyytymä hajoaa tai siirtyy paljastaen alla olevat luun ja hermot. Ensimmäiset viitisen päivää hampaan poiston jälkeen ovat kriittisimmät, sillä kuivan poistokuopan syntymisen riski on silloin suurimmillaan. Kuiva poistokuoppa voi olla todella kivulias. Jos epäilet kärsiväsi tästä vaivasta, ota heti yhteyttä hammaslääkäriisi.

Hoito

Normaalisti hammaslääkärisi huuhtelee tyhjän alveolikuopan, poistaa siitä epäpuhtaudet ja laittaa alueelle lääkeharson suojaksi ja kipua lievittämään. Hän saattaa myös määrätä antibiootteja ehkäisemään tulehduksia ja särkylääkkeitä kipua varten. Hammaslääkäri osaa myös neuvoa, mitä syödä ja juoda sekä kuinka puhdistaa ja hoitaa alveolikuopan aluetta. Asianmukaisella hoidolla ja levolla kuopan pitäisi parantua 7–10 päivässä. Hän saattaa ehdottaa sinulle seurantakäyntiä tarkkaillakseen parantumistasi ja vointiasi.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Aihekohtaiset videot

Kuinka harjata hampaat

Kuinka harjata hampaat

Opi suositeltu hampaiden harjaustekniikka.

Aihekohtaiset tuotteet

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat