Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Suun ensiapu kotona

Kotoasi löytyy varmasti ensiapupakkaus arjen pikku kolhuja ja mustelmia varten. Mutta löytyykö ensiaputarvikkeita hammastapaturmia varten?

Hammaslääkäri Sasan Calderbankin (Pittsburghin yliopiston suulääketieteellisen osaston avustava professori) mukaan kaikilla tulisi olla myös suuhuollon ensiapupakkaus kotona.

"”Hammasvauriot ja -tapaturmat ovat hyvin yleisiä niin lapsilla kuin aikuisilla” sanoo Calderbank. "Voit koota suuhuollon ensiapupakkauksen helposti muutamalla kaupasta ja apteekista hankitulla tarvikkeella, ja näin hoidat vahinkoja helpommin kotona."

Vaikka pakkaus ei korvaakaan ammattilaishoitoa, voit hoitaa sen avulla pienemmät suun vaivat ja haavat sekä helpottaa ja hallita isompia suun ongelmia, kunnes potilas pääsee asianmukaisen lääkärin vastaanotolle.

Hammaslääkäri Calderbank kehottaa pitämään seuraavia tarvikkeita suuhuollon ensiapupakkauksessa kotona: hammaspeili, hammaslankaa, pumpulia, vanupuikkoja, steriilejä sideharsoja, tiivistepussi (veristen sideharsojen tai vanujen hävittämiseen), hammasharja, pinsetit, puhdistusliina, aspiriinia tai vastaavaa, Colgate Orabase Soothe-N-Seal, jääpussi, pullovettä, suolaa, parafiinia tai hammasvahaa, tutkimuskäsineet ja hapettava suuhuuhde, kuten Colgate Peroxyl Antiseptic.

Calderbank antaa myös seuraavia ohjeita yleisten akuuttien ongelmien varalle.

Hammassärky – huuhtele suu lämpimällä vedellä. Poista mahdolliset hampaisiin juuttuneet ruoanjäämät hammaslangalla ja huuhtele sitten. Jos huomaat turvotusta, aseta jääpussi tai kylmäkääre poskelle (20 minuuttia iholla, 20 minuuttia ilman). Älä käytä lämpöä. Aspiriinia tai vastaavaa voi ottaa säryn lievittämiseen. Älä laita tablettia suoraan ienkudoksen päälle, sillä tämä voi aiheuttaa palovamman. Käy hammaslääkärin vastaanotolla mahdollisimman pian.

Palanen hampaiden välissä – yritä poistaa palanen hammaslangalla ja huuhtele sitten voimakkaasti vedellä päästäksesi eroon jäämistä. Älä yritä poistaa palasta millään teräväkärkisellä esineellä. Jos et saa sitä poistettua, käy hammaslääkärissä.

Afta eli suun haavauma – aftat ovat pieniä valkoisia haavaumia ikenien tai posken pinnalla suussa. Ne voivat muodostua, kun puraiset poskeen, peset hampaita liian kovin, poltat suun, tai hammasrautojen ja -proteesien aiheuttamasta ärsytyksestä. Hapettavien suuvesien kupliva teho poistaa ruokajäämiä ja muita ärsykkeitä haavaumasta. Colgate Orabase Soothe-N-Seal -neste voi lievittää kipua pitkään. Se muodostaa vaurioituneelle pinnalle ohuen ja joustavan suojakerroksen sulkien hermopäät jopa tuntien ajaksi. Näin voit syödä ja juoda kivuttomasti.

Irronnut hammas – ota hammas talteen, jos mahdollista. Jos kyseessä on maitohammas, säilö se maitoon, suolaveteen tai potilaan omaan sylkeen. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä vettä. Jos irronnut hammas on rautahammas, varo koskemasta sen juurta ja aseta hammas takaisin paikoilleen varovasti. Mene välittömästi hammaslääkäriin.

Murtunut hammas – puhdista lika tai pirstaleet vahingoittuneelta alueelta antiseptisellä suuhuuhteella. Aseta jääpussi tai kylmäkääre kasvoille vaurioituneen hampaan kohdalla vähentääksesi turvotusta. Jos hampaaseen on jäänyt terävä kohta, peitä se parafiinilla (vaha) suojellaksesi ikeniä ja poskia terävien reunojen aiheuttamilta viilloilta. Mene heti hammaslääkäriin.

Purema huulessa tai kielessä –

paina verta vuotavaa kohtaa 15–20 minuuttia steriilillä sideharsolla. Huuhtele suuvedellä tyrehdyttämään verenvuotoa ja puhdistaaksesi haavan. Jos ilmenee turvotusta, käytä jääpussia tai kylmäkäärettä. Jos verenvuoto jatkuu, hakeudu ensiapuun.

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Opi normaalin pahanhajuisen hengityksen syyt ja kuinka voit ehkäistä ongelmaa helpoilla suunhoidon arkirutiineilla.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat