Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Reseptilääkkeet ja kuiva suu

Viimeisen 20 vuoden aikana suurin osa yhdysvaltalaisista uskoo reseptilääkkeiden parantaneen kansalaistensa elämää (73 %) kuten myös omiensa ja perheidensä elämää (63 %). Yli puolet aikuisista ottaa parhaillaan reseptilääkkeitä, ja yksi viidestä ottaa neljää tai useampaa reseptilääkettä päivittäin. (1)

Kuiva suu, tai kserostomia, on tila, jossa sylkirauhaset eivät toimi kunnolla, johtaen riittämättömään syljen eritykseen. Pääasiallisia sylkirauhasia on suussa kolme, ja reseptilääkkeet voivat vaikuttaa niistä kaikkiin. Jos otat reseptilääkkeitä, muista ilmoittaa sekä lääkärillesi että hammaslääkärillesi, mitä lääkkeitä otat.

Mitkä lääkkeet aiheuttavat suun kuivumista?

Yli 500 lääkettä aiheuttavat suun kuivumista, ja kun monia lääkkeitä otetaan yhtä aikaa, kuivan suun ongelma voi paheta entisestään. (2, 3) Seuraavat reseptilääkeluokat vaikuttavat sylkirauhasiin:

Antihistamiinit: Tässä luokassa olevat reseptilääkkeet vaikuttavat syljen tuotantoon. Näihin kuuluvat muun muassa: Benadryl, Claritin, Zyrtec jne.

Masennuslääkkeet: Masennuslääkkeitä ottavat henkilöt usein kärsivät kuivasta suusta. Tämänlaiset lääkkeet vaikuttavat syljen tuotannon määrään. Esimerkkilääkkeitä ovat Zoloft, Flexaryl ja Elavil.

Pahoinvointilääkkeet: Näitä lääkkeitä määrätään ehkäisemään oksentamista ja pahoinvointia kemo- ja säteilyhoitojen yhteydessä. Niitä käytetään myös merisairauteen (esim. Anzemet, Domperidone).

Verenpainelääkkeet: Verenpainelääkkeillä (kuten Albuterol aerosol, Norvasc, Prinivil) kontrolloidaan matalaa tai korkeaa verenpainetta.

Parkinsonin lääkitys: Tähän luokkaan kuuluvat lääkkeet toimivat Parkinsonin taudin ja muiden sen sukulaistautien oireiden lieventäjinä (kuten Levodopa, Artane).

Kouristuslääkkeet: Näillä lääkkeillä hoidetaan ja helpotetaan kramppeja ja kouristuksia vatsassa, suolistossa ja virtsarakossa (esim. Dicyclomine).

Psyykelääkkeet: Psyykeongelmien, masennuksen ja ahdistuksen hoitoon annettavat lääkkeet (esim. Zoloft, Lexapro).

Rauhoittavat: Tämä lääkeaine edesauttaa rauhoittumista vähentämällä jännitystä tai ärtyneisyyttä, ja helpottaa ahdistuneisuutta (esim. Amytal, Valium, Lunesta).

Jos otat mitään näistä lääkkeistä, keskustele lääkärisi ja hammaslääkärisi kanssa kuivan suun ongelmien hallitsemisesta. Kuivan suun helpottamiseen löytyy sekä itsehoito- että reseptilääkkeistä. Lääkärisi tai hammaslääkärisi osaa auttaa sinua asiassa.

References:
1 USA Today/Kaiser Family Foundation/Harvard School of Public Health, The Public on Prescription Drugs and Pharmaceutical Companies, January 3-23,2008.
2 Porter SR, Scully C, Hegarty AM: An Update of the etiology and management of xerostomia, Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 97:28-46, 2004.
3 Sreebny LM, Schwartz SS: A reference guide to drugs and dry mouth, ed 2, Gerodontology 14: 33-47, 1997.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Opi normaalin pahanhajuisen hengityksen syyt ja kuinka voit ehkäistä ongelmaa helpoilla suunhoidon arkirutiineilla.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat