Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Tietoa kuivasta suusta

Kuiva suu aiheutuu normaalin syljenerityksen puutteesta. Ongelmaa tulee tarkkailla, sillä se voi aiheuttaa vakavampia ongelmia suussa. Suun kuivumista ilmenee yleisimmin vanhempien ihmisten keskuudessa, ja se liittyy usein elimistön sairauksiin tai niitä varten otettuihin lääkkeisiin.1 Yli 500 lääkeellä on suuta kuivattava vaikutus, ja kun lääkkeitä otetaan useampia eri laisia, suun kuivumisen riski kasvaa.2

Mikä aiheuttaa suun kuivumista?

Monet reseptilääkkeet voivat aiheuttaa suun kuivumista: esim. antihistamiinit, kouristuslääkkeet, masennuslääkkeet, sydän- ja verisuonilääkkeet, pahoinvointilääkkeet, rauhoittavat lääkkeet ja nenän tukkoisuuteen käytettävät lääkkeet. Pitkäaikainen itsehoitolääkkeiden käyttö, leikkaushoito sekä säteily- ja kemoterapia voivat myös aiheuttaa suun kuivumista. Verrattuna leikkaushoitoon ja kemoterapiaan, pään ja kaulan alueen säteilyhoito on suurin tekijä suun kuivumisen takana. Pään- ja niskan alueen säteilyhoidon jälkeen ärsyyntyneiden sylkirauhasten tuotto heikkenee tai lakkaa, mikä voi olla todella epämukavaa suu- ja nielusyöpäpotilaille.

Esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymä ja sidekudossairaudet (nivelreuma, SLE-tauti, systeeminen skleroosi, polymyosiitti tai sekamuotoinen sidekudostauti) ja tyypin 1 diabetes, MS-tauti, skleroderma, psoriasis, tulehdukselliset suolistosairaudet, kystinen fibroosi ja sarkoidoosi voivat myös vaikuttaa syljen eritykseen.

Kuiva suu voi aiheutua myös puutteellisesta ravinnosta, josta et saa tarpeeksi esimerkiksi A- ja B2-vitamiinia.

Kuivan suun oireet

Kuivaan suuhun liittyy useampia eri oireita:

  • kuivuutta suun ja kurkun alueilla
  • tahmea sylki
  • kipeä kurkku
  • lisääntynyt plakki
  • pahanhajuinen hengitys
  • haavaumat suussa
  • muutokset makuaistissa
  • hampaiden reikiintyminen
  • iensairaudet ja parodontiitti
  • vaikeudet puhua ja niellä.

Kuivan suun hoito

Jos kuiva suu johtuu reseptilääkkeistä, lääkärisi voi arvioida uudestaan ottamasi lääketyypit ja muuttaa niitä tai niiden annostusta. Voit ostaa suihkemuodossa otettavaa keinotekoista sylkeä suuta kostuttamaan ja lisäämään syljen eritystä. Lääkärisi voi myös määrätä sinulle pilokarpiinia, joka aktivoi sylkirauhasten toimintaa. Runsas veden juonti auttaa myös.

Kotihoitoihin kuuluvat hampaiden harjaaminen vähintään kahdesti päivässä fluoritahnalla, lankaaminen, veden tai sokerittomien nesteiden juonti aterioiden yhteydessä, sokerittomat pastillit tai purukumi syljen erittämiseksi tehokkaammin ja nenän kautta hengittäminen.

Kysy neuvoa lääkäriltäsi tai hammaslääkäriltäsi, jos kuiva suu vaivaa sinua, ja muista ilmoittaa hänelle kaikista ottamistasi lääkkeistä ja ruokailutavoistasi mahdollisimman kattavan diagnoosin löytymiseksi.

© 2010 Colgate-Palmolive Company

References:

1 Ettinger RL:  Review: Xerostomia – A Symptom which acts like a disease.  Age Ageing 25:409-412, 1996.
2 Porter SR, Scully C, Hegarty AM:  An update of the etiology and management of xerostomia.  Oral Surg Oral med Oral Pathol oral Radiol Endod 97:28-46, 2004.

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Opi normaalin pahanhajuisen hengityksen syyt ja kuinka voit ehkäistä ongelmaa helpoilla suunhoidon arkirutiineilla.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat