Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Ienleikkaus – Mitä minun tulee tietää?

Hammaslääkärisi on suositellut sinua käymään iensairauksien asiantuntijalla, joka osaa hoitaa parodontiittia. Iensairaus on bakteeritulehdus, joka vaikuttaa ienkudoksissa aiheuttaen tulehdusoireita, punaisuutta, turvotusta ja luukatoa hampaiden ympärillä. Se voi vaikuttaa yhdessä tai useammassa hampaassa. Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat raportoineet 80 % aikuisista sairastavan jonkin asteista parodontiittia. (1)

Kuinka sain parodontiitin?

Parodontiitti alkaa suun bakteereista, jotka kiinnittyvät hampaisiin. Bakteerit kertyvät ja moninkertaistuvat muodostaen biofilmin, eli hammasplakin. Jos tätä plakkia jää hampaisiin, niiden viereinen ienkudos voi ärsyyntyä aiheuttaen ientulehduksen, joka yleensä johtaa vakavampaan iensairauteen. Hampaiden päivittäinen lankaaminen ja kahdesti päivässä harjaaminen bakteereja tappavalla tahnalla voi ehkäistä ientulehduksen syntyä. Plakki ja ruoanjämät lähtevät hampaista suun puhdistustoimilla, joten hampaiden pintojen puhdistus poistaa plakin ienrajasta. [Tässä osuudessa tulee selkeästi ilmetä, että ientulehdusta seuraa iensairaus ja lopulta parodontiitti, jos ongelma jää hoitamatta]

Jos plakkia ja ruoanjäämiä ei poisteta ja suun hygieniasta ei pidetä huolta, ientulehdus pahenee ja ienkudokset sairastuvat entisestään – tähän voi liittyä verenvuotoa tai hampaan ja ienkudoksen välinen alue voi syventyä muodostaen ientaskun, mikä laukaisee parodontiitin syntymisen.

Parodontiitissa ientasku syntyy, kun plakkibakteerit jatkavat leviämistään biofilmistä ja siirtyvät ienrajan alapuolelle. Tässä vaiheessa kotihoito ei tehoa plakin poistamiseen kovinkaan hyvin. Jos ongelma jätetään hoitamatta hammaslääkärillä tai suuhygienistillä, biofilmi voi jatkaa laajenemistaan ienrajan alla ja tulehduttaa taskun sisältä. Plakkibakteereista muodostuu sivutuotetta, joka aiheuttaa vierekkäisen pehmeän ja kovan kudoksen syöpymistä, syventäen näin muodostunutta taskua. Tällainen pitkälle edistynyt parodontiitti voi tehdä tuhojaan hampaiden juurissa, jolloin nekin tulehtuvat. Hampaat voivat alkaa heilua tai tuntua epämukavilta ja lopulta leikkaus voi olla ainoa hoitokeino. Potilas tarvitsee näin ollen esihoitoa, jossa sairastunut ientasku ja hammasjuuri puhdistetaan hammaskivestä. Hammashoitaja käyttää ultraäänilaitetta plakin, hammaskiven ja ruoanjäämien poistamiseen ienrajan alapuolelta ja käsikäyttöistä instrumenttia hampaan ja juuripintojen viimeistelyyn sekä silottamiseen. Hammaskiven ja -juurien puhdistuksen voi suorittaa 2–4 hammaslääkärikäynnillä, riippuen kuinka paljon potilaan suussa on tulehdusta. Suun asianmukainen puhdistus käydään läpi potilaan kanssa tarkoituksena parantaa kotona tehtäviä hampaiden puhdistusmenetelmiä.

Ienleikkaustyypit

1. Ikenen läppäleikkaus – Jos ientaskut ovat yli 5 mm syviä, lääkärin tulee suorittaa tämä toimenpide taskujen pienentämiseksi. Useimmille potilaille, joilla on todettu kohtalainen tai vakava parodontiitti, tehdään tämä toimenpide. Ienlääkäri leikkaa ienkudosta erottaakseen sen hampaasta ja suorittaa sitten syväpuhdistuksen ultraäänilaitteella sekä käsikäyttöisellä puhdistajalla poistaakseen hammaskiven, plakin ja biofilmin taskujen alapuolilta.

2. Ikenen poisto – Tässä toimenpiteessä poistetaan liiallista, hampaiden ylle kasvanutta ienkudosta, jotta puhdistettava alue saadaan esille. Ienlääkäri puuduttaa potilaan ienkudoksen ja poistaa sitten leikkamalla ylimääräisen ienkudoksen.

3. Ienplastia – Tällä ienleikkauksella muotoillaan tervettä ienkudosta hampaiden ympärillä kauniimman näköiseksi. Jos potilaan hampaat ovat vetäytyneet ja ien työntynyt ulospäin hampaista, voidaan suorittaa ienplastia. Voidaan myös tehdä iensiirre, jossa suulaesta otetaan kudosta (siirre), joka ommellaan vetäytyneiden hampaiden sivuille.

Ienleikkauksen jälkeen on tärkeää, että lääkäri tai hammashygienisti selittää kuinka hampaat ja ikenet tulee puhdistaa hammasharjalla, antimikrobisella fluoritahnalla, hammaslangalla ja antibakteerisella suuvedellä. Pyydä iensairauksien asiantuntijalta tai hammaslääkäriltä lisätietoja ienkudoksiesi ja hampaidesi oikeanlaisesta hoitamisesta leikkauksen jälkeen.

©  2010 Colgate-Palmolive Company

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Opi normaalin pahanhajuisen hengityksen syyt ja kuinka voit ehkäistä ongelmaa helpoilla suunhoidon arkirutiineilla.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat