Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Parodontiitti ja sydän- ja verisuonisairaudet

Sydän- ja verisuonisairaudet vaikuttavat sydämen ja verisuonien tilaan. Yli 50 miljoonalla yhdysvaltalaisella on sydän- ja verisuonivaivoja, ja Yhdysvalloissa merkittävin kuolemaan ja toimintakyvyn heikkenemiseen johtava sairaus on sydän- ja verisuonisairaus. Siinä vaiheessa, kun sydänongelmat havaitaan, niiden piilevä syy (valtimonkovetustauti) on usein melko pitkällä. Siksi on tärkeää ehkäistä sairauksia riskitekijöihin vaikuttamalla, kuten syömällä terveellisesti, liikkumalla säännöllisesti ja olemalla tupakoimatta.

Viimeaikainen tutkimus osoittaa, että parodontiitilla ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisellä voi olla yhteys. Erään teorian mukaan tulehdusproteiinit ja parodontiittikudoksen bakteerit siirtyvät verenkiertoon vaikuttaen monin tavoin sydämeen ja verisuonistoon. Uudessa tutkimuksessa 1 tutkittiin parodontiittia aiheuttavien bakteerien ilmenemistä ja verisuonien seinämien paksuuntumista, mitä todetaan usein sydänsairailla. Kun näytteitä oli kerätty yli 650 koehenkilöltä, tutkijat tulivat loppupäätelmään, jonka mukaan verisuonten seinämien paksuuntuminen liittyy saman bakteerin esiintymään, jota löytyy myös parodontiittia aiheuttavassa hammasplakissa.

Terveydentilassasi tulee huomioida monta tekijää, kun arvioidaan parodontiittia, ja hoitosuunnitelmien tulee olla kaiken kattavia. Henkilöillä, joilla on sydän- ja verisuonisairaus tai riski saada sellainen, on tärkeää huomioida sairauden vakavuus, sairauden kesto, muiden sydän- ja verisuonisairauksiin vaikuttavien terveysongelmien (kuten diabetes) ilmeneminen, ja samanaikaisten parodontiittiin liittyvien riskitekijöiden esiintyminen. Lisäksi hammaslääkäri voi ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriisi määrittääkseen hoitoasteen, tarvittavat menetelmät ja yleisen hyvinvointisi tilan.

Bakteerien ja biofilmin kurissa pitäminen ienrajan ylä- ja alapuolella on avaintekijä suun ja elimistön terveyden kannalta. Tämä on saavutettavissa perinteisellä hammaskiven poistolla, syväpuhdistuksella ja tehokkaalla kotihoidolla. Ohjeet hyvään suuhygieniaan ovat tärkeä osa hoitosuunnitelmaa kaikilla potilailla, etenkin riskialttiilla henkilöillä, kuten sydän- ja verisuonitautia sairastavilla. Hoidon tulisi keskittyä parodontiitin ja suutulehdusten ehkäisyyn, mikä on tärkeää kun sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä suun ongelmia pyritään hallitsemaan. Ja koska tiedämme bakteereista muodostuvan ientulehdusriskejä jopa terveille potilaille, on syytä muistaa säännöllisen lankaamisen ja kahdesti päivässä antibakteerisella tahnalla harjaamisen tärkeys.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Reference
1. Circulation. 2005 Feb 8; 111(5):576-82.

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Opi normaalin pahanhajuisen hengityksen syyt ja kuinka voit ehkäistä ongelmaa helpoilla suunhoidon arkirutiineilla.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat