Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Mitä ovat viisaudenhampaat?

Ylä- ja alaleuan viimeisiä poskihampaita kutsutaan myös viisaudenhampaiksi. Yhteensä ihmisellä on siis neljä viisaudenhammasta. Monesti kuitenkin yksi tai useampi viisaudenhampaista puuttuu. Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä noin 18-25 vuotiaina.

Viisaudenhampaiden puhkeamiseen voi liittyä myös ongelmia. Koska ne ovat viimeisenä puhkeavat pysyvät hampaat, ei niille välttämättä ole enää tilaa leukaluussa.

Viisaudenhampaiden puhkeaminen kestää yleensä kauan. Tuona aikana ien saattaa olla ärtynyt. Myös akuutti tulehdus ja sen aiheuttama kuume ja puhevaikeudet ovat mahdollisia. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Myös vain osittain puhkeavat tai vinoon kasvavat viisaudenhampaat voivat aiheuttaa kipua tai muita oireita. Tämän aiheuttavat ientaskuun kertyvät ja sitä kautta ikeneen siirtyvät bakteerit.

Miten viisaudenhampaat poistetaan?

Viisaudenhampaiden poisto on aika tavallinen toimenpide. Ientä saattaa sen jälkeen särkeä ja se saattaa olla turvonnut. Mahdolliset vaivat kuitenkin poistuvat muutamassa päivässä, mutta niiden jatkuessa tai muiden oireiden esimerkiksi kuumeen ilmaantuessa tulee ottaa yhteys hammaslääkäriin.

Jos poistettavat viisaudenhampaat eivät puhkea tai ne kasvavat vinoon, ne poistetaan paikallispuudutuksessa leikkauksella. Viisaudenhampaiden juuret ovat yleensä pienemmät ennen 20 ikävuotta. Tämän ja myöhemmin mahdollisesti syntyvien komplikaatioiden vuoksi ne poistetaan mieluiten mahdollisimman pian.

HorizontalImpaction Horisontaalinen sijainti
AngularImpaction Vino sijainti
VerticalImpaction Vertikaalinen sijainti

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Opi normaalin pahanhajuisen hengityksen syyt ja kuinka voit ehkäistä ongelmaa helpoilla suunhoidon arkirutiineilla.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat