Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Mikä on suusyöpä?

Suusyöpä on huulissa (yleensä alahuulessa), suussa, kurkun takaosissa, kitarisoissa tai sylkirauhasissa ilmenevä syöpälaji. Sitä esiintyy useammin miehillä ja yleisimmin yli 40-vuotiailla henkilöillä. Tupakointi yhdessä runsaan alkoholin käytön kanssa ovat tärkein riskitekijä.

Jos suusyöpää ei havaita ajoissa, se voi vaatia leikkaus- tai säteilyhoitoa ja/tai kemoterapiaa. Se voi myös johtaa kuolemaan, ja viiden vuoden elossaolo-osuus on n. 50 %*. Heikko ennuste johtuu osittain ensimmäisten oireiden jäämisestä tunnistamatta, joten suusyövän havaitseminen aikaisin on avain onnistuneeseen hoitoon.

Mitkä ovat suusyövän oireet?

Ensimmäisiä suusyövän varomerkkejä voi olla vaikea tunnistaa, ja siksi säännöllinen lääkärillä ja hammaslääkärillä käynti on varsin tärkeää. Hammaslääkärisi on koulutettu huomaamaan ensimmäiset suusyövän merkit. Tarkastuskäyntien lisäksi sinun tulisi kuitenkin käydä hammaslääkärillä, jos jotain seuraavista ilmenee:

  • parantumaton ja helposti verta vuotava haava huulessa, ikenessä tai suussa
  • kyhmyrä tai paksuuntuma poskessa, jonka voit tuntea kielelläsi
  • puutumisen tunnetta suussasi, missä kohtaa tahansa
  • valkoisia tai punaisia laikkuja ikenissä, kielessä tai suussa
  • vaikeuksia purra tai niellä ruokaa
  • arkuus tai selittämätön kipu suussa, tai tunne, että jotakin on tarttunut kurkkuusi ilman aiheuttajaa
  • leuan turpoaminen, minkä takia tekohampaat sopivat suuhun huonosti
  • muutos äänessä.

Kuinka voin ehkäistä suusyövän?

Jos et käytä tupakkatuotteita, älä myöskään aloita. Tupakka aiheuttaa 80–90 % suusyövistä.**

Tupakointi – yhteys tupakoinnin, keuhkosyövän ja sydänsairauksien välillä on näytetty toteen moneen otteeseen.1 Tupakointi vaikuttaa myös yleisterveyteesi, ja elimistösi kyky kitkeä tulehduksia ja parantua vammoista tai leikkauksista heikkenee. Nuorilla aikuisilla tupakointi voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja muita kehitysvaikeuksia. Monet tupakoijat huomaavat haju- tai makuaistinsa heikentyneen, ja pahanhajuisen hengityksen lisäksi hampaat värjääntyvät.

Asetat suusi terveyden vaaraan joka kerta, kun sytytät. Savukkeiden, piipun tai sikarin polttaminen lisää suuresti suusyövän kehittymistä kurkunpäähän, suuhun, kurkkuun tai ruokatorveen. Monet eivät ole tietoisia ensimmäisistä suusyövän oireista, tai ovat piittaamatta niistä, ja siksi syöpä pääsee usein leviämään huomaamatta.

Nuuska – suussa käytettävän tupakan kuluttajilla suusyövän todennäköisyys on 50 kertaa suurempi kuin ei-käyttäjillä.

On parasta olla polttamatta tupakkaa, sikareita tai piippua ja käyttämättä muita tupakkatuotteita. Vuosienkin käytön jälkeen tupakoinnin lopettaneilla on selvästi pienentynyt suusyövän riski. Toistuva ja/tai runsas alkoholin käyttö lisää syöpäriskiäsi, ja alkoholi yhdessä tupakan kanssa muodostaa erityisen korkean riskin.

Kuinka suusyöpää hoidetaan?

Diagnoosin jälkeen asiantuntijatiimi (mm. suukirurgi ja hammaslääkäri) luo potilaskohtaisen hoitosuunnitelman. Yleensä tarvitaan leikkaushoitoa, jota seuraa säteilyhoito ja kemoterapia. On tärkeää käydä hammaslääkärillä, joka tuntee näiden hoitomuotojen aiheuttamat mahdolliset muutokset suussa.

Joka kerta sokereita tai tärkkelyksiä sisältäviä ruokia ja juomia nautittuasi, plakkibakteerit tuottavat happoja, joiden haitallinen vaikutus hampaisiisi kestää ainakin 20 minuutia. Lievennä hammaskiillevaurioita yrittämällä vähentää aterioiden välisiä välipaloja ja juomia. Ja aina, kun nautit välipaloja, valitse ravitsevia vaihtoehtoja, kuten juustoa, raakoja vihanneksia, maustamatonta jogurttia tai hedelmiä.

Mitä suuhun liittyviä sivuvaikutuksia säteilyhoito aiheuttaa?

Säteilyterapiaa sovellettaessa pään ja kaulan alueella kokevat monet ärsytystä suussa, suun kuivumista, nielemisvaikeuksia ja muutoksia makuaistimuksessa. Tämän lisäksi säteily lisää reikiintymisen todennäköisyyttä, ja etenkin tästä syystä on tärkeää huolehtia hyvin hampaista, ikenistä, suusta ja kurkusta säteilyhoidon aikana.

Muista keskustella säännöllisesti syöpähoitajasi ja hammaslääkärisi kanssa suun ongelmista, joita saatat kokea säteilyhoidon aikana tai sen jälkeen. Keskustele ennen pään ja kaulan alueen syöpähoitoja hammaslääkärisi kanssa asioista, joita voit tehdä ennen hoitoa, hoidon jälkeen sekä hoidon aikana välttääksesi mahdolliset suussa ilmenevät sivuoireet.

Kuinka pidän yllä suun terveyttä hoitoni aikana?

Muista harjata hampaat pehmeällä harjalla aterioiden jälkeen ja langata hampaat päivittäin. Vältä mausteita ja karkeita ruokia, kuten raakoja vihanneksia, keksejä ja pähkinöitä. Vältä myös tupakkaa ja alkoholia. Syö tai pureskele sokeritonta purkkaa tai karamelleja, joilla pidät suusi kosteana.

Ilmoita hammaslääkärillesi säteilyhoidosta ennen sen alkamista ja varaa aika kokonaisvaltaiseen tarkastukseen. Pyydä hammaslääkäriäsi myös neuvottelemaan hoidosta vastaavaan onkologisi kanssa ennen hoidon alkua.

* The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, D.D.S., M.S., and Mary Jane Taintor, 1997.
** The National Cancer Institute, "What You Need to Know about Oral Cancer." Last revised, Sept. 28, 1998.
1Compendium of Continuing Education in Dentistry, Vol. 19, #1 (supp), Fall, 2000.

Aihekohtaiset videot

Kuinka harjata hampaat

Kuinka harjata hampaat

Opi suositeltu hampaiden harjaustekniikka.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat