Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Tietoa huuli- ja suulakihalkiosta

Huuli- ja suulakihalkiot ovat hyvin yleisiä syntymävikoja, joista ensimmäinen ilmenee kun vauvan ylähuuli ei ole kasvanut kunnolla yhteen (American Academy of Otolaryngology Head and Neck Surgery).(1) Suulakihalkio syntyy, kun kitalaen rakenteet eivät ole sulkeutuneet kunnolla, jättäen suun yläosaan aukon. Nämä syntymäviat voivat periytyä yhdeltä tai molemmilta vanhemmilta tai aiheutua ympäristötekijöistä raskauden aikana, kuten tupakoinnista, alkoholista, huumeista, reseptilääkkeistä, viruksista tai heikosta ravinnonsaannista.

Diagnoosi ja hoito

Huuli- ja suulakihalkiot diagnosoidaan syntymän aikana tai ultraäänitutkumusella raskauden aikana. Halkio voi olla helppohoitoinen tai haasteellisempi korjata, riippuen sen koosta ja kuinka paljon se vaikuttaa hengittämiseen, syömiseen ja puhumiseen. Pikkuvauvoilla voi olla hankaluuksia saada ravintoaan, jos he eivät pysty imemään tai ravinto vuotaa nenästä. Suulakihalkiolapset ovat alttiimpia korvatulehduksille, ja korva-, nenä- ja kurkkuasiantuntijan lausuntoa suositellaan haettavaksi. Koska huulet ja kitalaki ovat tärkeitä äänien muodostamisessa, puheen kehitys on vaarassa. Puheterapeutti voi määrittää terapian tarpeellisuuden. Lasten hammaslääkärin tulisi myös tarkkailla hampaiden kehitystä.

Lääkehoito

Lapset, joilla on huulihalkio, leikataan yleensä ennen 3 kk ikää. Suulakihalkio edellyttää monimutkaisempaa leikkausoperaatiota ennen 1 vuoden ikää. Lisäleikkauksia saatetaan tarvita kahden ikävuoden jälkeen aina varhaisaikuisuuteen asti. Lapsi saattaa myös tarvita ammattihoitoja puheen, käytöksen ja psykologisten tekijöiden suhteen.(2)

Leikkausvaihtoehdot tulevaisuudessa

Tutkimukset osoittavat, että lääkärit saattavat pian pystyä hoitamaan vielä kohdussa olevien syntymättömien lasten huuli- ja suulakihalkioita. Kirurgit voisivat näin suorittaa lievästi invasiivisen toimenpiteen jo ennen syntymää, jättäen leikkauskohtaan vain pienen tai ei lainkaan arpea.(2)

References:
1. Information obtained on the Web site of the American Academy of
Otolaryngology Head and Neck Surgery at
www.entnet.org/healthinformation/cleft lipPalate.cfm.
2 Information obtained at the Mayo Clinic at
www.mayoclinic.com.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Aihekohtaiset videot

Kuinka harjata hampaat

Kuinka harjata hampaat

Opi suositeltu hampaiden harjaustekniikka.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat