Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Mikä on huuli- ja suulakihalkio?

Huulihalkio on ylähuulessa esiintyvä rako, ja sitä esiintyy yhdellä jokaisesta 700:sta vauvasta Yhdysvalloissa. Sen aiheuttaa suulakihalkion tavoin kasvopuoliskojen yhdistymisvirhe vauvan ollessa vielä kohdussa. Kukaan ei tiedä tarkalleen, miksi halkioita esiintyy, mutta niillä on tapana ilmetä suvuissa. Hormoniepätasapaino, heikko ravinnonsaanti ja tietyt lääkkeet raskauden aikana voivat olla mahdollisia aiheuttajia.

Suulakihalkio muodostuu, kun suu- tai kitalaen ja nenän pohjan välissä on suora avauma. Raskauden aikana vauvan yläleuka ei sulkeudu niin kuin pitäisi, mikä jättää raon. Suulakihalkio on vakavampi ongelma kuin huulihalkio, mutta molempien korjaaminen edellyttää kirurgista toimenpidettä.

Syömis-, hengitys-, puhumis- ja mielenterveysongelmat ovat mahdollisia haasteita lapsille, joilla on huuli- tai suulakihalkio. Ongelma korjataan yleensä tekemällä yhteistyötä plastiikkakirurgin, leuka- ja kasvokirurgin, korva-, nenä ja kurkkuasiantuntijan, yleishammaslääkärin, hammasoikojan sekä suukirurgin kanssa.

Kuinka tiedän onko vauvallani huuli- tai suulakihalkio?

Synnytyslääkärisi osaa kertoa mitä todennäköisemmin heti synnytyksen jälkeen, onko vauvallasi halkio. Huulihalkion näkee helposti. Suulakihalkion koko ja muoto voivat vaihdella pienestä vaosta isompaan aukkoon suulaessa, ja se tulee selkeämmin näkyväksi heti tai pian syntymän jälkeen. Vauvalla, jolla on suulakihalkio, voi nestettä tai ruokaa vuotaa nenästä ruokinnan yhteydessä. Tähän ongelmaan löytyy erityispulloja ja hoitokeinoja, kunnes vauva on riittävän vanha leikkaukseen.

Kuinka huuli- ja suulakihalkoita hoidetaan?

Huulihalkion sulkeminen kirurgisesti on helpompaa, kuin suulakihalkion korjaaminen. Toimenpide suoritetaan yleensä 3–4 kuukautta syntymän jälkeen, ja arpi haihtuu lapsen vanhetessa.

Suulakihalkioleikkaus tehdään vasta lapsen ollessa yksi- tai kaksivuotias, kun yläleuka on saavuttanut normaalin kasvun. Jos vauriot ovat laajemmat, leikkausta voidaan siirtää 5–7 vuoden ikään rakenneongelmien ehkäisemiseksi. Joskus leikkaushoito ei ole mahdollista, tai sillä ei saada suljettua aukko kokonaan. Tässä tapauksessa voidaan asentaa tekohampaita muistuttava tukiproteesi peittämään aukkoa, jolloin lapsi voi syödä normaalisti.

Suulakihalkion vakavuudesta riippuen hoito voi edellyttää useampia leikkauksia pitkällä aikavälillä. Plastiikka- ja/tai leuka- ja kasvokirurgi suorittaa korjaavan kasvoleikkauksen, kun taas hammaslääkäri, suukirurgi, nenä- ja kurkkuasiantuntija ja/tai hammasoikoja valmistaa asianmukaiset kojeet vikojen korjaamiseen.

Terveydenhoitajasi antavat ohjeita ja tukea näinä vaikealta tuntuvina, leikkausta edeltävinä aikoina. Kirurgisissa toimenpiteissä ja korjaavissa menetelmissä nähty kehitys antaa todella hyvät näkymät lapsille, joilla on syntyessään huuli- tai suulakihalkio. Lapsen vanhetessa halkiosta jää vain hyvin vähän näkyville.

Aihekohtaiset videot

Kuinka harjata hampaat

Kuinka harjata hampaat

Opi suositeltu hampaiden harjaustekniikka.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat