Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

HIV:hen/AIDSiin liittyvät hammasongelmat

Mikä on HIV/AIDS?

Ihmisen immuunikatovirus (human immunodeficiency virus, HIV) on AIDSia aiheuttava virus. Tämä virus siirtyy henkilöstä toiseen veren (verensiirrot, HIV-tartuntaiset neulat) ja seksin välityksellä. Lisäksi virusta kantava raskaana oleva nainen voi tartuttaa HIV:n lapseensa raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana.

AIDS (sanoista Acquired Immunodeficiency Syndrome) syntyy, kun HIV-tartunta on heikentänyt kantajansa immuunijärjestelmän niin, että tiettyjen sairauksien ja tulehdusten kitkeminen on elimistölle vaikeaa. Opportunistisia tulehduksia ilmenee myös, jolloin taudit hyödyntävät heikentynyttä immuunijärjestelmää.

Mistä tiedän onko minulla HIV/AIDS?

Hammasvaivat, kuten ikenien verenvuoto, herpesrakkulat suussa ja hiivasienitulehdukset voivat olla yksiä AIDSin ensimerkkejä. Ei kuitenkaan tulisi olettaa tartuntaa heti tällaisten oireiden ilmetessä, sillä ne ovat tavallisia ongelmia kaikkien keskuudessa. Ainoa tapa selvittää mahdollinen tartunta on HIV-testi. Kysy neuvoa lääkäriltäsi tai muulta terveydenhoitajaltasi.

Positiivinen HIV-testin tulos ei tarkoita että sinulla on AIDS. AIDS on ammattilaisen tekemä lääketieteellinen ja määrättyihin kriteereihin perustuva diagnoosi. Et voi myöskään itse päätellä omista oireistasi, oletko saanut HIV-tartunnan. Monet HIV-tartunnan saaneista eivät huomaa lainkaan oireita moneen vuoteen.

Seuraavat merkit voivat kertoa saadusta HIV-tartunnasta:

  • nopea painon lasku
  • kuiva yskä
  • toistuva kuume tai raju yöhikoilu
  • syvä ja selittämätön uupumus
  • turvonneet imurauhaset kainaloissa, nivusissa tai kaulassa
  • yli viikon kestävä ripuli
  • valkoiset tai epätavalliset laikut kielessä, suussa tai kurkussa
  • keuhkokuume
  • punaiset, ruskeat, vaaleanpunaiset tai liilahtavat läiskät iholla tai suussa, nenässä tai silmäluomissa
  • muistin heikentyminen, masennus ja muut hermostolliset häiriöt.

Kuinka voin välttyä HIV-/AIDS-tartunnalta?

HIV voi tarttua kehon sisään pääsevän, tartunnan saaneen henkilön veren, siemennesteen, emätinnesteen tai rintamadon välityksellä. Paras tapa välttyä HIV:ltä on pitäytyä viruksen tarttumista mahdollistavilta toimilta. Lisätietoja HIV:n/AIDSin ehkäisystä saat lääkäriltä tai muulta terveydenalan ammattilaiselta.

Monet murehtivat tartuntariskistä verensiirron yhteydessä. Kaikki Suomessa luovutettu veri testataan HIV:ltä. Näin ollen verenluovutus ja -siirrot ovat maassamme varsin turvallisia.

Voinko saada HIV:n hammaslääkärin vastaanotolla?

Hammashoitomenetelmien luonteen takia monet pelkäävät HIV:n voivan tarttua hoidon aikana. Jokaisen potilaan kohdalla noudatetaan yleismaailmallisesti tarkkoja varotoimia HIV:n ja muiden tautien tarttumisen ehkäisemiseksi.

Näiden varotoimien myötä hammaslääkärit, hygienistit ja avustajat käyttävät aina hanskoja, kasvosuojuksia ja silmäsuojia. He steriloivat kaikki käsiosat (kuten porat) ja muut hammashoitovälineet jokaista potilasta varten noudattaen määrättyjä viranomaisten asettamia sterilointikäytäntöjä. Välineet, joita ei voida steriloida, hävitetään erityisastioissa. Jokaisen potilaskäynnin jälkeen hanskat hävitetään, kädet pestään ja käyttöön otetaan uusi hanskapari seuraavaa potilasta varten.

Jos asia hermostuttaa sinua, voit varata muutaman minuutin aikaa keskustella hammaslääkärisi kanssa sinua askarruttavista asioista hoitojen turvallisuuteen liittyen.

Kuinka HIV:tä/AIDSia hoidetaan?

Nykyään lääkehoidoilla voidaan hidastaa HIV:n vauhtia immuunijärjestelmän heikentäjänä. On olemassa myös muita hoitoja, jotka voivat ehkäistä tai hoitaa AIDSiin liittyviä sairauksia. Kuten minkä tahansa sairauden tapauksessa, aikainen diagnoosi lisää hoitovaihtoehtoja.

Aihekohtaiset videot

Kuinka harjata hampaat

Kuinka harjata hampaat

Opi suositeltu hampaiden harjaustekniikka.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat