Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Vammaisten potilaiden suun hoito

Yhdysvalloissa on noin 52 miljoonaa jonkin asteista vammaista. Näillä henkilöillä esiintyy muun muassa autismia, CP-vammaisuutta, kehitysvammaisuutta, selkärankavauriota, näkö- ja kuulovammaisuutta, lihasrappeumaa, masennusta ja kouristuskohtauksia. Näiden lisäksi 25 miljoonalla yhdysvaltalaisella on vakavia liikkumisrajoitteita. Monet vammaiset potilaat saavat hammashoitoa erityisosaajien vastaanotolla, esimerkiksi sairaaloissa. Toiset käyttävät mieluummin yksityislääkärien palveluita.

Hammashoitola

Jos sinä tai joku huollettavasi on vammainen, selkeä ja avoin keskustelu hammashoitajien kanssa on avain onnistuneisiin hoitoihin. Keskustele potilaan erityistarpeista hammaslääkärin ja hoitolan kanssa jo varausta tehdessäsi. Ennen käyntiä potilaan huoltajan ja hammashoitotiimin tulisi määrittää seuraavat tekijät:

• Suoritetaanko hoito hammaslääkärin vastaanotolla, vai avohoitona esimerkiksi sairaalassa?

• Tarvitseeko potilas esilääkintähoitoa? Jos tarvitsee, hammaslääkärin tulisi neuvotella asiasta huoltajan ja potilaan lääkärin kanssa ennen hammaslääkärikäyntiä.

• Tarvitseeko potilas hoitoa varten erityistiloja vastaanotolla? Esimerkiksi pyörätuolipotilaat saattavat tarvita erityissiirtoa hammaslääkärituoliin. Tai hoitotuolin asentoa voidaan joutua säätämään potilaalle mukavaksi.

• Mikä on hammaslääkärikäynnin syy? Mitä määrättyjä toimenpiteitä tullaan suorittamaan: Suun tarkastus tai puhdistus, uusi tai vaihdettava hammaspaikka vaiko kenties hampaan poisto? Kun kaikki tietävät mitä odottaa, käynnistä tulee helpompi.

Jos hoito suoritetaan vastaanotolla, käynnin pituuden ja ajankohdan tulisi sopia vammaisen potilaan päivärytmiin. Avustavan hoitajan tai huoltajan tulisi pysyä lähettyvillä rauhoittamassa potilasta toimenpiteen aikana ja edesauttamassa nopeaa ja sujuvaa hoitoa. Jutteleminen, rohkaiseminen ja potilaan rauhoittava koskettaminen on tärkeää toimenpiteiden aikana.

Käynnin aikana huoltajan tulisi myös kysyä potilaan oikeanlaisesta suun hygieniasta kotona. Hammaslääkäri tai hygienisti osaa antaa ohjeita asianmukaiseen, plakin ja ruoanjäämät poistavaan hampaiden puhdistamiseen. Antibakteerista fluoritahnaa tulisi käyttää kahdesti joka päivä plakin kurissa pitämiseksi ja ientulehdusten ehkäisemiseksi. Potilaan hampaiden tilasta riippuen hammaslääkäri voi myös suositella antimikrobista suuvettä tai fluorihuuhdetta.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Aihekohtaiset videot

Kuinka harjata hampaat

Kuinka harjata hampaat

Opi suositeltu hampaiden harjaustekniikka.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat