Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Stressi ja sen suhde suun terveyteen

Talouskriisit ja kasvava työttömyys ovat tämän päivän ongelmia monella alueella, ja monet kärsivät stressistä näistä ja muista syistä. Stressi voi vaikuttaa hoitamattomana mielentilaan ja ruumiiseen, kuten myös suun terveyteen.

Stressi määritellään fyysiseksi reaktioksi tilanteisiin ja ongelmiin, joilla ei ole positiivista vaikutusta henkilön asenteisiin tai kehoon. Stressi jaetaan neljään eri tyyppiin: eustressi, ahdistus, alistressi ja ylistressi.

· Eustressi on hyvänlaatuista stressiä. Tämä on motivoivaa stressiä, jonka avulla henkilö kykenee suorittamaan tehtävänsä.

· Ahdistus on pahanlaatuista stressiä, joka vaikuttaa ihmisiin pelkona, turhautumisena ja joskus vihana.

· Alistressi ilmenee, kun henkilö ei tunne positiivista stressiä, mikä voi johtaa ongelmiin, kyllästymiseen ja toivottomuuteen.

· Ylistressi on stressin huipentuma, jossa henkilöllä on liikaa paineita suoriutua tehtävistään ajoissa.

Stressin ollessa päällä, monille muodostuu huonoja tapoja, jotka puolestaan vaikuttavat suun terveyteen. Näitä ovat esimerkiksi tupakan ja alkoholin käyttö. Tupakan ja alkoholin aiheuttamat riskit voivat vaikuttaa parodontiitin syntyyn.

Journal of Periodontology -lehdessä v. 2007 julkaistu tutkimus ilmoitti stressillä olevan vaikutusta suun hygieniaan. 56 % tutkimukseen osallistujista ilmoittivat stressin vaikuttavan mahdollisuuksiin harjata ja langata hampaat tehokkaasti. Ihmisten ollessa stressaantuneita, elimistössä esiintyy kortisolihormonia. Kohonneet kortisolitasot voivat johtaa parodontiittiin.

Stressi voi vaikuttaa henkilön suun terveyteen aiheuttaen seuraavia suun ongelmia:

1. Suun haavautumien muodostuminen – nämä ovat pieniä haavaumia, jotka syntyvät suussa viruksista, bakteereista ja immuunijärjestelmän heikkenemisestä.

2. TMD/bruksismi – stressiä kokevat henkilöt voivat huomata ongelmia leukanivelissä ja leuan alueella, kuten myös hampaiden narskuttelua tai kiristelyä päivisin tai nukkuessa.

3. Kuiva suu – stressi voi vaikuttaa syljen eritykseen suussa. Tiettyjä lääkkeitä käytettäessä syljen eritystä voidaan parantaa.

4. Iensairaudet – on tehty useampia tutkimuksia, joissa raportoidaan stressin vaikuttavan ihmisten mahdollisuuksiin hoitaa suun hygieniaa kotona.

Nämä ovat vain esimerkkejä stressin aiheuttamista ongelmista suussa. Keskustele hammaslääkärisin kanssa, jos olet havainnut mitään näistä ongelmista. Yritä helpottaa stressiä syömällä ravinteikasta ruokaa, nukkumalla kunnolla joka yö ja harrastamalla liikuntaa vähentääksesi ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä.

Aihekohtaiset videot

Kuinka harjata hampaat

Kuinka harjata hampaat

Opi suositeltu hampaiden harjaustekniikka.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat