Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Mitä on hyvä suuhygienia?

Hyvän suuhygienian tuloksena suu näyttää terveeltä eikä hengitys haise. Tämä edellyttää, että:

  • Hampaat ovat puhtaat, eikä niissä ole plakkia.
  • Ikenet ovat vaaleanpunaiset eivätkä ne hampaita harjatessa tai hammaslankaa käytettäessä vuoda verta.
  • Pahanhajuinen hengitys ei ole jatkuva ongelma.

Jos ikenesi ovat kipeät, vuotavat hampaiden harjauksen aikana verta tai hengityksesi haisee, ota yhteyttä hammaslääkäriisi. Oireet voivat viitata johonkin suuhygienian ongelmaan.

Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi neuvoa sinua hampaiden hoidossa ja näyttää mitkä kohdat suussa sinun täytyy pitää erityisen puhtaina.

Miten ylläpidät hyvää suuhygieniaa?

Hyvä suuhygienia on tärkeää, kun haluat terveet hampaat ja ikenet. Sen lisäksi, että terveet hampaat saavat sinut näyttämään terveeltä ja hyvinvoivalta, ne vaikuttavat myös siihen, että voi syödä ja puhua kunnolla. Hyvä suuhygienia on tärkeää koko hyvinvoinnin kannalta.

Päivittäinen hampaiden harjaus sekä hammaslangan käyttö ehkäisee hampaiden ja ienten sairauksia. Se on vähemmän kivuliasta, paljon helpompaa sekä halvempaa, kuin hoitaa jo syntyneitä hammassairauksia.

Säännöllisten hammaslääkäri- tai suuhygienistikäyntien välillä on hyvä noudattaa muutamia yksinkertaisia hampaidenhoito-ohjeita, joiden avulla voi pienentää riskiä reikien (karieksen), ientulehduksen (gingiviittin) sekä muiden hampaiden ongelmien syntyyn. Ohjeet ovat:

  • Harjaa hampaat huolellisesti kahdesti päivässä ja käytä hammaslankaa päivittäin.
  • Syö terveellisesti ja vältä välipaloja ruoka-aikojen välillä.
  • Käytä fluoria sisältävää hammastahnaa.

Oikea hampaidenharjaustekniikka

Proper Brushing Technique
brush1 brush2 brush3

"Pyörivä tekniikka": Paina pehmeä harja hellästi hampaan pintaa ja ientä vasten 45 asteen kulmassa tehden samalla pyörivää liikettä lähellä hampaan pintaa. Jotkut pitävät tätä tekniikkaa vaikeana.

"Hierova tekniikka": Tee pehmeällä harjalla pientä edestakaista liikettä. On tärkeää huolehtia, että myös hampaan pinta ienrajan lähellä tulee kunnolla puhdistettua. Harjaa hampaat järjestelmällisesti niin ettei yksikään kohta jää puhdistamatta. Harjaa esimerkiksi ensin hampaiden sisäpinnat, sitten ulkopinnat ja viimeiseksi purupinnat.

Jos kärsit helposti pahanhajuisesta hengityksestä tai pahasta mausta suussa, voi olla hyvä puhdistaa hammasharjalla myös kielen yläosa.

Miten käyttää hammaslankaa

floss1 floss2 floss3

Ota lankaa sen pituinen pala, että saat pidettyä sen tiukasti sormiesi välissä. Sormien välillä lankaa pitäisi olla 3-5 cm.

Liikuttele hammaslankaa hammasväleissä pienin edestakaisin liikkein. Puhdista ensin kunnolla yhden hampaan pinta ja sen jälkeen toisen.

Voit puhdistaa ienrajan liikuttamalla hammaslankaa varovasti kohti ientaskua. Varo kuitenkin vahingoittamasta ientä. Oikein käytettynä hammaslangan käyttö ei satu.

Suun ja hampaiden terveyden perusteet luokat