Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Onko fluori hyväksi aikuisille?

Fluori ei ole vain lapsille.

”Kaikkien tulisi saada fluoria päivittäin”, sanoo Tri. Joan Gluch, avustava yhteisösuhteiden dekaani ja terveysasioiden edistämispäällikkö Pennsylvanian hammaslääketieteen yliopistossa. ”Fluorista ei ole hyötyä pelkästään lapsille.”

20 vuotta sitten hammaslääkärit uskoivat fluorin toimivan pääasiallisesti kehittyvissä hampaissa vahvistaen niitä ennen puhkeamista. Siksi lapset olivat pääasiallinen fluorihoitojen kohderyhmä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että paikallisesti käytettynä esimerkiksi hammastahnoissa, suuvesissä ja fluorikäsittelyissä, fluorin tehtävä on jopa tärkeämpi reikiintymisen ehkäisyssä kuin hampaiden vahvistamisessa.

”Osa ihmisistä uskoo saavansa luonnostaan reikiä tai menettävänsä hampaansa ikääntyessään”, kommentoi Gluch. ”Näin ei tarvitse olla.”

Vaikka kaikkien tulisi saada fluoria joka päivä, lisäfluori saattaa olla tarpeen tietyissä aikuisryhmissä, joissa reikiintymisen riski on suurempi. Kuulutko tähän riskiryhmään? Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

1. Otanko lääkkeitä, jotka aiheuttavat suuni kuivumista? Onko minulla kuivaa suuta aiheuttava sairaus?

Monet aikuiset ottavat lääkkeitä, jotka aiheuttavat kserostomiaa eli suun kuivuutta. Useilla yleisillä lääkkeillä, kuten allergialääkkeillä, antihistamiineilla, masennuslääkkeillä ja verenpaineen alennuslääkkeillä on sivuvaikutuksena kuiva suu.

Eräät sairaudet, etenkin Sjögrenin syndrooma, voivat aiheuttaa suun kuivuutta.

”Ilman sylkeä olet alttiimpi saamaan reikiä”, Tri. Gluch muistuttaa, sillä sylki auttaa neutralisoimaan happoja suussasi ja huuhtelee ruokajäämiä, jotka ovat reikäbakteerien polttoainetta. Sylki sisältää myös monia ainesosia, kuten fluoria, jotka auttavat pitämään hampaasi reiättöminä.

Jos sinulla ilmenee suun kuivumista, kokeile fluorisuuvettä kostuttaaksesi suusi ja suojataksesi hampaitasi. Sylkeä korvaavia tuotteita on myös saatavilla apteekista, ja monet käyttävät niitä kadonneen syljenerityskyvyn avuksi. Tri. Glutch myös varoittaa: ”Älä lopeta lääkkeidesi ottoa! Jotkut imeskelevät kovia karkkeja lisätäkseen syljeneritystä, mutta tästä suuhun kertyy turhaan sokeria. Juo enemmän vettä, imeskele mieluummin sokerittomia karkkeja ja käytä fluoria päivittäin.”

2. Ovatko hampaani paljastuneet ikenien vetäytyessä tai onko hammaslääkärini sanonut minulla olevan parodontiittia?

Kun saavutat aikuisiän, olet todennäköisesti sairastanut joskus jonkinlaista ientulehdusta, mikä aiheuttaa ikenien vetäytymistä hampaan alaosan ympäriltä. Tämä antaa bakteereille otollisemmat puitteet kasvulleen ja altistaa etenkin hampaasi juuret reikiintymiselle. Yli puolella 75 vuotta täyttäneistä on reikiä hampaiden juurissa. Jos hammaslääkärisi on joskus hoitanut parodontiittia omalla kohdallasi, ikenesi ovat voineet muuttua ja hammasjuuresi paljastua, mikä voi johtaa reikiintymiseen.

Hammasjuuriesi suojaamiseksi hammaslääkäri voi sutia fluorilakkaa tai -geeliä niihin, ja lisäfluoria saat käyttämällä fluorisuuvettä tai lääkärin määräämää fluorigeeliä.

3. Onko hampaitani paikattu viimeisen vuoden aikana?

Jos sinulla on aiemmin ollut reikiä, riskisi saada uusia on suurempi, sanoo Gluch. ”Jos hampaitasi on paikattava joka tai joka toinen vuosi, jotain on vialla ja tarvitset lisää fluoria”, hän kertoo.

4. Onko minulla hampaissa kruunuja ja/tai siltoja?

Kruunatut hampaat eivät ole rei'iltä suojassa. Jos omaa hammasta on jäljellä, riski on olemassa. ”Jos sinulle on laitettu kruunu tai kruunusilta, kruunun ja hampaan kohtaamispaikka on riskialtis reikiintymiselle ja vaatii fluorihoitoa”, sanoo Gluch.

5. Onko minulla hammasraudat?

”Monilla teineillä ja aikuisilla on oikomiskojeita suussaan. Niihin jää paljon bakteereita jumiin, ja niitä on vaikea harjata puhtaiksi”, sanoo Tri. Gluch. ”Hammasrautojen taakse voi muodostua reikiä, joten suosittelemme fluorisuuvettä ja -geeliä hampaiden mineralisoimiseen.”

6. Käynkö tai olenko käynyt pään ja kaulan alueen säteilyhoidoissa?

Pään ja kaulan alueelle säteilyhoitoa saavat aikuiset ovat erityisen riskialttiita hampaiden reikiintymiselle, sillä säteily vahingoittaa sylkirauhasia aiheuttaen suun kuivumista. Sylki on reikiintymisen tehokas vastustaja, joten kuivasta suusta syntyy melkoinen riski.

”Puhdistamme potilaiden hampaat ennen säteilyhoitoa ja annamme heille lisäfluoria”, selittää Gluch. "Hoidon jälkeen sylkirauhaset eivät kasva takaisin, joten kuiva suu on pysyvä tila. Suosittelemme näille henkilöille käyntiä hammaslääkärissä joka toinen tai kolmas kuukausi ja jatkuvaa lisäfluorin käyttöä."

Mitä tehdä

Riskistä riippumatta kaikkien aikuisten tulisi käyttää fluorihammastahnaa. Kotihoitoon löytyy myös fluorisuuvesiä, joita kannattaa käyttää kerran tai kaksi päivässä. Hammastahnassa fluoria on noin 1 000 osaa miljoonassa ja suuvedessä 250.

Jos uskot saavasi reikiä helposti, pyydä saada fluorikäsittelyjä hammaslääkärin vastaanotolla. Käsittelyn aikana hammashoitaja kuivaa hampaasi ja joko sutii niihin geeliä tai laittaa tuotetta suumuottiin, joka jätetään hampaisiin 1–4 minuutiksi. Voit myös saada lakkaa tai geeliä hammasjuuriisi. Sinua pyydetään olemaan syömättä tai juomatta sekä tupakoimatta puoli tuntia hoidon jälkeen. Hammashoitoloiden fluorikäsittelyt sisältävät isoja määriä fluoria v 9 000–20 000 osaa miljoonassa – tuotteesta riippuen.

Voit myös itse hoitaa hampaitasi fluorilla kotona joka päivä. Fluorin määrä näissä hoitotuotteissa, mitkä ovat yleensä reseptigeelejä, vaihtelee 1 000 ja 5 000 osan välillä miljoonaa kohti. Hammaslääkärisi tai -hygienistisi voi määrätä sinulle näitä hoitoja omien tarpeidesi ja reikiintymisriskisi mukaan.

Viime kädessä sinun kannattaa jutella hammasasiantuntijan kanssa omakohtaisista riskeistäsi. Hammaslääkärit ja -hygienistit määräävät fluorituotteita tukemaan hyviä suuhygieniatottumuksia, asianmukaisia ruokailutottumuksia ja antimikrobisten tuotteiden käyttöä uusien reikien ehkäisemiseksi.

”Aikuisten tulisi luottaa siihen, että hammasvaivojen ei tarvitse olla osa ikääntymistä”, Gluch muistuttaa. ”Fluorin ja muiden ehkäisevien toimien hyödyntäminen takaa, että aikuistenkin hampaat voivat pysyä terveinä iästä riippumatta.”

©2001-2002 InteliHealth Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Eri ikäryhmien suun ja hampaiden terveys luokat