Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Raskaus/raskaudenaikainen hoito ja suun terveys

Voiko suun terveys vaikuttaa raskauteen?

Tutkimuksissa on löydetty yhä enemmän näyttöä iensairauksien ja keskosuuden välisestä yhteydestä. Raskaana olevilla naisilla, joilla on iensairaus, on suurempi todennäköisyys synnyttää lapsi liian aikaisin ja liian pienikokoisena.

Raskauden ja ientulehdusten todellisen suhteen vahvistamiseen tarvitaan lisää tutkimystyötä. On kuitenkin havaittu, että ientulehdus kohottaa synnytystä käynnistävien nesteiden tasoa. Tulokset osoittavat raskaudenaikaisen ientulehduksen pahenemisen suurentavan keskossynnytyksen todennäköisyyttä.

Mitä voin tehdä varmistaakseni terveyteni raskauden aikana?

Paras ohje raskautta suunnitteleville naisille on käydä hammaslääkärin vastaanotolla tarkastuksessa ja hoidattaa kaikki suun ongelmat ennen raskautta.

Raskauden aikana hampaasi ja suusi kaipaavat erityishuomiota. Säännöllinen hampaiden harjaaminen ja lankaaminen, tasapainoinen ruokavalio ja säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat ehkäisemään raskaudenaikaisia hammasvaivoja.

Mitä suun ongelmia raskauden aikana voi ilmetä?

Tutkimusten mukaan monet naiset saavat raskaana ollessaan ientulehduksen , kun hammasplakkia kertyy ikenien lähelle ärsyttäen niitä. Oireisiin kuuluvat punaiset, tulehtuneet ja verta vuotavat ikenet.

Raskausajalla ientulehdusta ilmenee helpommin, sillä kohonneet hormonitasot saavat ikenet reagoimaan plakin ärsykkeisiin voimakkaammin. Ientulehduksen aiheuttaja on kuitenkin plakki, eivät hormonit.

Siksi hampaidesi puhtaana pitäminen, etenkin ienrajassa, auttaa dramaattisesti lieventämään ja jopa ehkäisemään ientulehduksen raskausajalla. Myös sokeristen välipalojen vaihtaminen terveellisempiin vaihtoehtoihin, kuten juustoon, hedelmiin tai vihanneksiin, on hyväksi hampaille.

Mitä voin odottaa hammaslääkärikäynniltä raskauden aikana?

Varmista ensin, että hammaslääkärisi saa tietää raskaudestasi jo aikaa varattaessa. On suositeltavaa varata aika hammaslääkärikäynti raskautesi ensimmäisen 4–6 kuukauden aikana. Tämä johtuu siitä, että ensimmäisten kolmen raskauskuukauden uskotaan olevan tärkeimmät lapsesi kehityksen kannalta. Viimeisen raskauskolmanneksen aikana hammaslääkärikäynteihin liittyvä stressi voi lisätä synnytystä edeltäviä komplikaatioita.

Yleensä röntgenkuvat, puudutusaineet, kipulääkitys ja antibiootit (etenkin tetrasykliini) eivät kuulu ensimmäisen raskauskolmanneksen hoitomenetelmiin, elleivät ne ole ehdottoman välttämättömiä. Raskauden viimeisen kolmen kuukauden aikana pitkään makaaminen hammaslääkärituolissa voi olla epämukavaa. On myös havaittu, että raskaana olevilla naisilla on herkempi yökkäysrefleksi. Hammaslääkäri osaa kuitenkin varautua tähän.

Jos tarvitset kiireellistä hammashoitoa, kerro raskaudesta vastaanotolle ennen saapumistasi. Kerro mahdollisista stressioireistasi, aiemmista keskenmenoistasi ja ottamistasi lääkkeistä, sillä nämä voivat vaikuttaa hammaslääkärin hoitosuunnitelmiin. Hammaslääkärisi saattaa myös haluta keskustella lääkärisi kanssa ennen hammashoitoja.

Jos mieltäsi askarruttaa mikä tahansa hoitoihin liittyvä asia, pyydä hammaslääkäriäsi ja lääkäriäsi keskustelemaan omakohtaisista tarpeistasi. Jos saat hammaslääkäriltäsi lääkemääräyksen, älä ylitä ohjeen annostusta. Tämä koskee myös aspiriina.

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Eri ikäryhmien suun ja hampaiden terveys luokat