Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Suun terveys ja yleisterveys naisilla

Onko suuni terveydellä ja yleisterveydelläni yhteys?

Yhdysvalloissa ylimmän lääkintäviranomaisen raportti suuterveydestä (The Surgeon General's Report on Oral Health) muistuttaa, että hyvä suun terveys on yksi perusterveyden oleellisista osista. Erityisesti naisilla on laajempien tutkimusten mukaan huomattu yhteys ientulehduksien ja muiden naisiin vaikuttavien terveysvaivojen kanssa. Koska ientulehdus on bakteeritulehdus, se voi levitä verenkiertoon ja aiheuttaa osaltaan muita terveysongelmia:

  • Sydänsairaudet: Ientulehduksia sairastavilla saattaa on suurempi riski saada sydänsairauksia ja lähes kaksinkertainen hengenvaarallisen sydänkohtauksen riski. Sydänsairaudet ovat yleisin amerikkalaisten naisten kuolinsyy.1
  • Aivohalvaus: Eräässä tutkimuksessa löydettiin syy-seuraussuhde suun tulehdusten ja aivohalvausten välillä.2
  • Diabetes: Diabetesta sairastavilla henkilöillä on tavallista enemmän ientulehduksia, ja heidän voi olla vaikeampi hallita verensokeritasoaan. Ientulehdukset saattavat myös suurentaa diabeteksen riskiä muutoin terveillä yksilöillä.3
  • Hengitysongelmat: Suun onkaloissa elävät bakteerit voivat kulkeutua keuhkoihin aiheuttaen hengityssairauksia, kuten keuhkokuumetta, etenkin jos henkilöllä on iensairaus.4
  • Raskauden lopputulemat: Raskaana olevilla naisilla, joilla on iensairaus, on suurempi todennäköisyys synnyttää lapsi liian aikaisin tai liian pienikokoisena. Ientulehdukset voivat myös kohottaa raskautta käynnistävien biologisten nesteiden tasoa.4

Koska ientulehdukset ovat yleensä kivuttomia, monet naiset eivät edes huomaa niitä ennen kuin ne ovat jo edenneet pitkälle. Paras suojakeinosi on hampaiden harjaaminen ja lankaaminen päivittäin sekä säännölliset hammaslääkärikäynnit.

Kuinka suuni hoitotarpeet vaihtelevat eri elämäntilanteissa?

Suun terveydestä hoitaminen edellyttää erityistoimia tiettyjen elämänvaiheiden aikana naisilla. Muutokset naishormonitasoissa murrosiän, kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien aikana lisäävät ikenien herkkyyttä reagoida plakkiin. Siksi näinä aikakausina naisten tulee olla erittäin huolellisia harjatessaan ja langatessaan hampaita päivittäin ehkäistäkseen ientulehduksia.

Muita oleellisia tietoja:

  • Kuukautiset – jotkut huomaavat ikeniensä turpoavan ja vuotavan verta kuukautisia ennen, kun taas toisille puhkeaa suuhun kylmänrakko tai haavauma. Nämä oireet yleensä katoavat, kun kuukautiset alkavat.
  • Suun kautta otettavat ehkäisylääkkeet – tulehtuneet ikenet ovat yksi yleisimmistä sivuvaikutuksista.
  • Raskaus – Tutkimusten mukaan monet naiset saavat raskaana ollessaan ientulehduksen, kun hammasplakki kertyy ikenien lähelle ärsyttäen niitä. Oireisiin kuuluvat punaiset, tulehtuneet ja verta vuotavat ikenet. Raskaudenaikainen hoito on erityisen tärkeää.
  • Vaihdevuodet – tässä elämänvaiheessa ilmenenee ikenien tulehduhtumista ja punaisuutta, suun kipuilua ja ärsytystä, polttelua, poikkeavuutta makuaistimuksessa ja suun kuivuutta.
  • Osteoporoosi – monet tutkimukset viittaavat osteoporoosin ja leuan luukadon väliseen yhteyteen. Tutkijoiden mukaan tämä voi johtaa hammaskatoon hampaita tukevien luiden tiheyden heiketessä. Samanaikainen iensairaus nopeuttaa osteoporoosin aiheuttamaa luukatoa hampaiden ympärillä.
1National Women's Health Resource Center, February, 2000.
2The American Academy of Periodontology, June 5, 2000.
3The American Academy of Periodontology, January 17, 2001.
4The American Academy of Periodontology, May 15, 2000.

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Eri ikäryhmien suun ja hampaiden terveys luokat