Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Miksi lapsesi saattaa tarvita hammasvälitukea

Lapsi saattaa tarvita hammasvälitukea, jos hän menettää hampaan aikaisin tai maitohammas on poistettu esim. hammasmädän takia. Näissä molemmissa tapauksissa on tärkeää tietää hammasvälitukien hyödyt ja kuinka ne voivat edesauttaa lapsen suun terveyttä.

Hammasvälituki on hammaslääkärin potilaalle mukauttama tuki, joka on valmistettu akryylista tai metallista. Se voi olla joko irrotettava tai kiinnitettynä lapsen suuhun. Sen tarkoitus on pitää tyhjä hammasväli avoinna, jotta rautahammas voi puhjeta oikein paikoilleen. Maitohampailla on tärkeä rooli hampaiden, leukaluiden ja leukalihasten kehityksessä, ja ne ohjaavat rautahampaat asemiinsa maitohampaiden pudottua. Jos aukkoa ei ylläpidetä, rautahampaat voivat siirtyä tyhjään väliin, minkä seuraksena oikomishoito saattaa olla tarpeen. Kaikki maitohampaitaan aikaisin menettävät tai hammasmätää sairastavat lapset eivät tarvitse hammasvälitukea, mutta hammaslääkärillä tulisi käydä arvioimassa tilanne.

Hammasvälitukien tyypit

Lapsille on tarjolla kahta hammasvälituen tyyppiä, irrotettava ja kiinteä.

  1. Irrotettava – irrotettava hammasvälituki muistuttaa oikomiskojeita ja on yleensä valmistettu akryylista. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää keinotekoista hammasta välin täyttämiseen ja avoinna pitämiseen puhkeamattomalle hampaalle.
  2. Kiinteä – kiinteitä hammasvälitukia on neljää lajia: yksipuolinen, kruunu ja lenkki, distaalinen kenkä ja kielenpuoleinen.

Hammasvälituista yksipuolinen sekä kruunu ja lenkki sijoitetaan yhdelle puolelle suuta varaamaan tilaa yhdelle hampaalle. Yksipuolinen hammasvälituki kiertyy yhden hampaan ympärille ja yhdistyy metallilenkkiin, joka pitää välin eheänä. Kruunu ja lenkki on hampaan peittävä hammaskruunu, joka liitetään lenkkiin varmistamaan riittävästi tilaa puhkeavalle hampaalle.

Distaalinen kenkä on hammasvälituki, jota käytetään yleensä ensimmäisen puhkeamattoman pysyvän poskihampaan hoidossa. Tämä tuki on monimutkaisempi, sillä metalli istutetaan yleensä ienrajaan, jotta hampaantuloaukko ei sulkeutuisi. Hammaslääkärin tulee tarkkailla puhkeavan takahampaan etenemistä, jotta se pääsee kasvamaan oikein tämän tuen ollessa kiinnitettynä.

Kielenpuoleinen hammasvälituki on yleensä kaksipuolinen – se voidaan kiinnittää takahampaisiin ja liittää metallilangalla alaetuhampaiden sisäpintaan. Yleensä tätä menetelmää käytetään, kun hampaita puuttuu useampi kuin yksi.

Joskus lapselta voi puuttua hampaita syntymäsairauksien takia, jolloin hoito voi vaatia osittaisen proteesin hammasvälituen sijaan. On tärkeää käydä hammasalan asiantuntijan vastaanotolla kartoittamassa tämä vaihtoehto.

Hammasvälituen pitäminen

Kun hammaslääkäri tai oikomishoitaja on valmistanut hammasvälituen, sen pitämiseen totuttelu voi kestää lapsella muutaman päivän. Hammaslääkärin tulisi käydä lapsen ja huoltajan kanssa läpi asianmukaiset puhdistustoimenpiteet, jotta ienkudos pysyy terveenä ja plakittomana. Ohjeet hampaiden oikeanlaiseen harjaamiseen ja lankaamiseen on syytä antaa hyvän suuhygienian takaamiseksi.

Jos kyseessä on kiinteä hammasvälituki, on tärkeää välttää sitkeitä ja sokerisia ruokia, purkkaa tai karkkia, jotka saattavat löysentää tukea tai tarttua siihen. Hammasvälitukea ei myöskään saa painella tai työntää hampailla tai sormilla, sillä tämä voi löysätä tai taivuttaa sitä.

Lapsen tulisi käydä hammaslääkärillä tai hammasoikojalla säännöllisesti tarkkailtavana hoidon aikana ja jatkaa sen jälkeen ammattipuhdistuskäyntejä vastaanotolla säännöllisesti puolen vuoden välein.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Aihekohtaiset artikkelit

Aihekohtaiset videot

Eri ikäryhmien suun ja hampaiden terveys luokat