Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Halitoosi

Mitä se on?

Pahanhajuinen hengitys on hengitys, joka haisee epämiellyttävältä. Se tunnetaan myös nimellä halitoosi. Epämiellyttävää hajua voi ilmetä silloin tällöin tai se voi olla pysyvämpi haitta, riippuen sen syistä.

Suussa asustaa miljoonia bakteereja, etenkin kielen takaosissa. Usein juuri tämä on tärkein pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja. Suun lämpimät ja kostea olosuhteet sopivat täydellisesti näiden bakteerien kasvualustaksi. Yleisin hajujen synnyttäjä on jokin tekijä suussa.

Eräänlaiset hengityksen hajut nähdään melko normaaleina. Ne eivät viittaa terveydellisiin ongelmiin. Yksi esimerkki on ”aamuhengitys”. Tätä ilmenee suussasi nukkuessa tapahtuvien muutosten seurauksena. Hereillä ollessa sylki huuhtelee suusta pahaksi muuttuvia ruoanjäämiä ja hajuja. Mutta nukkuessa elimistö tuottaa vähemmän sylkeä. Suusta tulee kuiva, ja kuolleet solut jämähtävät kielellesi sekä poskiesi sisäpinnoille. Kun bakteerit käyttävät näitä soluja ravintonaan, tästä syntyy epämiellyttävä haju.

Lisäksi pahanhajuinen hengitys voi johtua seuraavista syistä:

 • Heikko suun hygienia – Hampaiden vääränlainen tai liian harvoin tapahtuva harjaaminen ja lankaaminen, jolloin ruokajäämiä jumittuu mätänemään hampaiden väleihin. Riittämätön suun hygienia johtaa usein parodontiittiin, iensairauteen, mikä osaltaan aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.
 • Tulehdukset suussa – Nämä voivat johtua joko reiästä hampaassa tai iensairaudesta.
 • Hengitysteiden tulehdukset – Kurkku-, nenäontelo- ja keuhkotulehdukset.
 • Ulkoiset tekijät – Valkosipuli, sipulit, kahvi, tupakointi, nuuska. Tupakointi ja kahvin, teen ja/tai punaviinin juominen vaikuttaa hampaidesi väripoikkeamiin.
 • Kuiva suu (kserostomia) – Tämä voi aiheutua sylkirauhasvaivoista, lääkkeistä tai runsaasta suun kautta hengittämisestä. Monet resepti- ja itsehoitolääkkeet aiheuttavat kuivaa suuta.
 • Sairaudet – Diabetes, maksa-, munuais-, keuhko-, nenäontelosairaus, refluksitauti tai muu.
 • Psyykkiset ongelmat – Eräät uskovat hengityksensä olevan pahanhajuinen, mutta muut eivät huomaa sitä. Tämä on eräänlaista kuvitteellista halitoosia.

Oireet

Et aina itse voi tietää hengityksesi haisevan epämiellyttävälle. Tämä johtuu nenän hajusolujen tottumisesta hajuun. Muut saattavat huomata tämän ja regoida etääntymällä sinusta puhueassasi tai muuttamalla ilmettään.

Muut oireet riippuvat pahanhajuisen hengityksen perimmäisestä aiheuttajasta:

 • Suun tulehdukset – Oireet riippuvat tulehduksen tyypistä. Näinhin kuuluvat muun muassa:

o punaiset tai turvonneet ikenet, jotka vuotavat helposti verta, etenkin harjatessa ja langatessa hampaita

o mätää tai mätätasku hampaiden välissä (paise) hampaan juuressa

o löysä hammas tai muutos tekohampaiden asettumisessa suuhun

o kipeät ja avoimet haavat kielessä tai ikenissä.

 • Hengitysteiden tulehdukset – Oireita voivat olla:

o kipeä kurkku

o turvonneet imurauhaset kaulassa

o kuume

o tukkoinen nenä

o nenästä vuotava vihertävä tai kellertävä erite

o limainen yskä.

 • Kuiva suu – Oireisiin voi kuulua:

o hankaluuksia nielaista kuivaa ruokaa

o hankaluuksia puhua pitkään kuivan suun takia

o suun polttelu

o epätavallisen paljon reikiä hampaissa

o kuivat silmät (Sjögrenin oireyhtymä).

 • Sairaudet – Diabeteksen, keuhkosairauden, munuaisvian tai maksasairauden oireet

Diagnoosi

Hammaslääkäri tai lääkäri saattaa huomata pahanhajuisen hengityksen vastaanotolla. Joskus potilaan hengityksen haju kertoo sen todennäköisen syyn. Esimerkiksi hedelmäiset hajut voivat johtua hallitsemattomasta diabeteksestä. Virtsankaltainen haju, etenkin munuaissairauksille alttiilla henkilöillä, voi joskus kertoa munuaisten vajaatoiminnasta.

Hammaslääkärisi käy läpi terveystaustasi kaikilta pahanhajuista hengitystä aiheuttavilta tekijöiltä ja kuivaa suuta aiheuttavilta lääkityksiltä. Hammaslääkärisi voi myös kysyä ruokavaliostasi, elintavoistasi (tupakointi, nuuskan käyttö) ja ilmenneistä oireista. Hän myös tiedustelee, kuka pahanhajuisen hengityksen on huomannut ja milloin.

Hammaslääkäri tarkastaa hampaasi, ikenesi, suusi ja sylkirauhasesi. Hän myös tunnustelee kaulan ja niskan alueet sekä arvioi hengityksesi laatua nenän ja suun kautta ulos hengitettäessä.

Hammaslääkärisi voi ohjata sinut omalääkärin vastaanotolle, jos sairaus vaikuttaa olevan todennäköisin syy. Vakavien iensairauksien tapauksessa hammaslääkärisi saattaa ehdottaa iensairauksiin erikoistuneella lääkärillä käyntiä.

Diagnoosisi tulee perustua asianmukaisiin kokeisiin, jos lääkäri epäilee keuhkotulehdusta, diabetesta, munuaissairautta tai Sjögrenin oireyhtymää. Edellytetyt kokeet riippuvat siitä, mitä sairautta epäillään. Kokeisiin voi kuulua verikokeita, virtsanäytteitä, keuhkojen ja nenäonteloiden röntgenkuvia tai muita testejä.

Ongelman kesto

Se, kuinka kauan pahanhajuinen hengitys voi vaivata, riippuu sen aiheuttajasta. Esimerkiksi ongelman johtuessa huonosta suuhygieniasta, asianmukainen hampaiden hoito on tehokas alku suun raikastamiseen heti. Tilanteesi paranee entisestään, kun harjaat ja lankaat hampaita säännöllisesti muutaman päivän. Parodontiitti ja hammasmätä reagoivat myöskin nopeasti hampaiden hoitoon. Kroonisesta nenäontelotulehduksesta aiheutuva pahanhajuinen hengitys voi uusiutua, etenkin jos se johtuu rakenteellisesta poikkeamasta nenässä.

Sairaudesta johtuva pahanhajuinen hengitys voi olla pitkäaikainen ongelma. Sitä voidaan usein hallita lääkehoidoin.

Ehkäisy

Hammasvaivoista johtuva pahanhajuinen hengitys on ehkäistävissä helposti kunnon koti- ja ammattilaishoidoilla.

· Harjaa hampaasi, kielesi ja ikenesi aterioiden jälkeen ja lankaa hampaat päivittäin. Nämä ovat kaikkein tärkeimpiä tekijöitä, jos paha haju syntyy hammasongelmista

· Jos hammaslääkärisi näin suosittelee, huuhtele suu Amerikan hammaslääkäriliiton (American Dental Association, ADA) tai vastaavien asiantuntijoiden hyväksymällä suuvedellä

· Käy hammaslääkärissä säännöllisesti (ainakin kahdesti vuodessa) tarkastuksissa ja hampaiden puhdistuksessa.

Voit kitkeä pahanhajuista hengitystä myös juomalla paljon vettä päivittäin, mikä auttaa elimistöäsi tuottamaan sylkeä riittävästi. Suun huuhtelu vedellä silloin tällöin voi irrottaa ruokajäämiä. Sokerittomat purukumit tai pastillit voivat auttaa hengityksesi raikastamista ja ehkäistä plakin muodostumista. Ole kuitenkin varovainen – runsas sokerittomien tuotteiden käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia makeutusaineista. Näihin kuuluvat ripuli ja turvotus.

Hoito

Pahanhajuisen hengityksen hoito riippuu sen aiheuttajasta.

Milloin pyytää ammattiapua

Soita hammaslääkärillesi pikaisesti, jos hajuun liittyy heiluva hammas tai kipeät, tuvonneet ja herkästi verta vuotavat ikenet. Ota yhteys lääkäriin myös, jos pahanhajuinen hengityksesi liittyy mihinkään seuraavista oireista:

 • kuume
 • kipeä kurkku
 • kurkun takaosan limaisuus
 • nenästä vuotava värittynyt erite
 • limainen yskä.

Vaikkei sinulla ilmene mitään näistä oireista, soita hammaslääkärillesi tai lääkärillesi, jos hajuoireet jatkuvat hyvästä ruokavaliosta ja suuhygieniasta huolimatta.

Joskus pahanhajuinen hengitys voi olla merkki terveysongelmasta, joka tulisi huomioida heti. Jos sinulla on diabetes, refluksitauti (gastroesophageal reflux disease, GERD) tai krooninen maksa-/munuaissairaus, kysy lääkäriltäsi, mitä pahanhajuinen hengitys merkitsee tapauksessasi.

Ennuste

Pahanhajuisen hengityksen ennuste on yleensä varsin hyvä, kunhan noudatat hammaslääkärisi tai lääkärisi hoito-ohjeita.

Lisätietoja

Amerikan hammaslääkäriliitto

211 East Chicago Ave.

Chicago, IL 60611

Puhelin: (312) 440-2500

Faksi: (312) 440-2800

www.ada.org

©2001-2009 InteliHealth Inc. All rights reserved.

Aihekohtaiset videot

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Kuinka raikastaa pahanhajuinen hengitys

Opi normaalin pahanhajuisen hengityksen syyt ja kuinka voit ehkäistä ongelmaa helpoilla suunhoidon arkirutiineilla.