Suun ja hampaiden terveystietokeskus

Hammasharja kaikenlaisiin hymy, suunniteltu mukavuutta ja tuloksia ajatellen.

Hammasharjat

Colgate Kids tuotteet tehdä harjaamalla hauskaa ja kannustaa rutiinikäyttöön.

Lasten hammasharjat

Täytä suun hoito-ohjeita varten terveempiä, raikkaampi suu.

Suuvedet ja hammaslangat

Jokainen hymy on ainutlaatuinen ja vaatii erilaisen hoidon. Colgate on ratkaisu jokaisen hymyn.

Haku hyödyn mukaan

Parodontiitti ja diabetes

Diabetes on sairaus, jossa elimistö ei tuota tai hyödynnä insuliinia oikein. Insuliini on hormoni, jota tarvitaan sokerin, tärkkelyksen ja muiden ravintoaineiden muuntamiseen tarpeelliseksi energiaksi. Yhdysvalloissa 20,8 miljoonaa lasta ja aikuista sairastaa diabetesta, ja heistä lähes yksi kolmasosaa sairastaa sitä tietämättään.1 Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudostulehdus on usein liitettävissä diabetekseen ja voidaan nähdä yhtenä sairauden kroonisista lisätaudeista. Tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin diabeteksen yhteyttä parodontiittiin yli 200 koehenkilöllä. Tutkimustulokset osoittavat diabetesta sairastavien koehenkilöiden kärsivän pahemmasta parodontiitista kuin diabetesta sairastamattomien.2

Kun diabetesta sairastavan potilaan parodontiitin tilaa ja hoitomenetelmiä arvioidaan, on tärkeää huomioida potilaan elimistönsä aineenvaihduntakyky, diabeteksen synty, muut pitkäaikaiset diabeteksen aiheuttamat lisäsairaudet, myötävaikuttavat riskitekijät ja potilaan yleisen hyvinvoinnin taso.

Erityishuomiota tulisi kiinnittää bakteerien ja biofilmin vähentämiseen ienrajan ylä- ja alapuolella. Tämä on saavutettavissa perinteisellä hammaskiven poistolla, syväpuhdistuksella ja tehokkaalla kotihoidolla. Hoidon tulisi keskittyä parodontiitin ja suutulehdusten ehkäisyyn, joka on tärkeää diabetekseen liittyviä suun ongelmia pyrittäessä hallitsemaan. Ja koska tiedämme bakteereista muodostuvan ientulehdusriskejä jopa terveemmille diabetespotilaille, on syytä muistaa säännöllisen lankaamisen ja kahdesti päivässä antibakteerisella tahnalla harjaamisen tärkeys.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

References
1. American Diabetes Association.
2. J Periodontol Mar; 76(3):418-25.

Aihekohtaiset videot

Kuinka harjata hampaat

Kuinka harjata hampaat

Opi suositeltu hampaiden harjaustekniikka.