Badge field

Mitä hammastarkastuksen aikana tapahtuu?

Published date field

 

On tärkeää löytää hammaslääkäri, jonka kanssa tuntee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Jos kärsit hammaslääkäripelosta, on olemassa erityisesti pelkopotilaiden hoitamiseen erikoistuneita hammaslääkäreitä, jotka tekevät käynnistä mahdollisimman helpon ja hellän potilailleen.

Kun käyt hammaslääkärillä ensimmäistä kertaa, on hyvä antaa selostus omasta terveydentilasta, ja muistaa mainita jos jokin asia muuttuu. Tietoisuus yleisterveydestäsi auttaa hammaslääkäriä pitämään huolta kaikista hampaittesi tarpeista. Hammaslääkärillä tulee käydä säännöllisesti, ja on järkevää noudattaa hammaslääkärin ohjeita ja suosituksia käyntien tiheydestä. Säännöllisillä tarkastuksilla voidaan ehkäistä monia kalliita ja kivuliaita ongelmia.

  • Hampaiden puhdistus:
    Usein hammaslääkärikäynti alkaa hampaiden perusteellisella puhdistuksella, jonka suorittaa joko hammaslääkäri tai suuhygienisti. He poistavat erityisillä työvälineillä plakin ja hammaskiven, mikä auttaa ehkäisemään ientulehduksia, reikiintymistä sekä pahanhajuista hengitystä. Hampaille saatetaan myös tehdä fluorihoito.
  • Kliininen tutkimus:
    Hammaslääkäri tutkii hampaat, ikenet ja suun limakalvot huolellisesti nähdäkseen oireet mahdollisista sairauksista ja muista ongelmista. Säännöllisesti tehtynä hammastarkastukset auttavat ehkäisemään vakavia suun ongelmia. Mitä aikaisemmin ongelmat havaitaan, sitä helpompi ne ovat korjata.
  • Röntgentutkimus:
    Tutkimuksen yhteydessä hammaslääkäri voi suositella otettavaksi röntgenkuvat suusta. Kuvat auttavat diagnosoimaan ongelmia hampaiden ja ienten sisällä, jotka eivät muuten näy. Tällaisia ongelmia ovat esimerkiksi hammasvälien reiät ja parodontiitin aiheuttama leukaluun vetäytyminen. Röntgenillä voidaan myös nähdä viisaudenhampaat ja arvioida niiden kuntoa. Röntgenkuvissa käytetään vain vähän säteilyä, mutta niiden aikana sinulle annetaan silti suojaksi lyijykaulus, jotta saat mahdollisimman vähän säteilyä. Hammaslääkärille on tärkeää kertoa jos olet raskaana, sillä röntgeniä ei suositella tehtäväksi raskauden aikana.

Hammaslääkärikäyntien tiheys

Hammaslääkärikäyntien tarve riippuu suusi terveydentilasta. Jos hampaasi ja ikenesi ovat terveet, väliaika saattaa olla jopa kaksi vuotta, mutta jos suun sairauksien riski on suuri, tarkastuskäynnit saattavat olla aiheellisia jopa kolmen kuukauden välein, kunnes tilanne paranee. Jos hampaillesi täytyy tehdä operaatioita, kuten reikien paikkauksia, saattaa käyntien väli olla vain muutamia päiviä kunnes hoidot ovat tehty. Hammaslääkäri tietää suusi terveydentilan parhaiten, joten heidän suosituksiaan tarkastusten tiheydestä kannattaa noudattaa.

Jos tarvitset hoitoa tarkastusten välillä soita lääkärillesi ja varaa aika heti. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi irronneet paikat, hampaiden lohkeamat ja viisaudenhampaat.

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.