Badge field

Mitä hammaslääkärikäynnin aikana tapahtuu?

Published date field

On tärkeää löytää hammaslääkäri, jonka luona tuntee olonsa turvalliseksi. Tämän jälkeen on varattava aika hampaiden tarkastukseen, jotta voidaan havaita mahdolliset ongelmat ajoissa.

Ensimmäisellä hammaslääkärikäynnillä lääkärille olisi hyvä antaa selostus omasta terveydentilasta ja myöhemmin muistaa mainita jos jokin asia on oleellisesti muuttunut.

Yleensä hammaslääkärikäynti aloitetaan hamapaiden, kielen sekä suun limakalvojen tutkimuksella. Säännöllisillä tarkastuksilla - esimerkiksi kerran vuodessa - voidaan ehkäistä monia kalliita ja kivuliaita ongelmia.

  • Hampaiden puhdistus
    Melkein aina hammaslääkärikäynnin yhteydessä hammaslääkäri tai suuhygienisti suorittaa perusteellisen hampaiden puhdistuksen. He poistavat erityisillä työvälineillä plakin sekä hammaskiven, ehkäisten näin ientulehduksia, reikiä sekä pahan hajuista hengitystä. He voivat puhdistaa hampaita myös erityisellä tahnalla.
  • Kliininen tutkimus
    Hammaslääkäri tekee huolellisen hampaiden, ienten sekä suun limakalvojen tutkimuksen nähdäkseen oireet mahdollisista sairauksista tai muista ongelmista. Tavoitteena on suun hyvä terveys sekä sen säilyttäminen. Säännölliset tarkastukset voivat ehkäistä vakavia suun ongelmia, jos ongelmat havaitaan ajoissa ne hoidetaan mahdollisimman pian.
  • Röntgentutkimus
    Hammaslääkäri voi ehdottaa hampaiden tai leuan röntgenkuvausta. Tämä voi auttaa diagnosoimaan ongelmia jotka eivät muuten näy. Tällaisia ongelmia voivat olla esimerkiksi reiät hammasväleissä sekä parondiitin aiheuttaman leukaluun vetäytymisen. Röntgenkuva voi myös näyttää esimerkiksi viisaudenhampaiden sijainnin leukaluussa.

Nykyisin käytetään röntgenlaitteita joista tulee vain vähän säteilyä. Riskien minimoimiseksi röntgentutkimuksen aikana käytetään kuitenkin lyijykaulusta. Hammaslääkärille pitäisi myös kertoa mahdollisesta raskaudesta, sillä raskausajan alkuvaiheessa röntgenkuvausta ei pitäisi käyttää.

Jotkut röntgenlaitteet voivat kuvata ylä- ja alaleuan samaan aikaan.

Millaisin väliajoin hammaslääkärillä pitäisi käydä?

Jos hoidat hampaitasi ja ikeniäsi hyvin ja suusi on terve, voitte yhdessä hammaslääkärin kanssa sopia tarkastusväliksi jopa 18 kuukautta. Jos taas hammassairauksien riski on suuri, voi tarkastuskäynti olla tarpeen kerran kolmessa kuukaudessa tai alkuksi jopa kerran kuussa, kunnes riski pienenee.

Jos tarvitset hoitoa tarkastusten välillä - esimerkiksi irronneeseen paikkaan tai viisaudenhampaisiin - soita lääkärillesi ja varaa aika heti. Kysy hammaslääkäriltäsi heti jos jokin askarruttaa mieltäsi.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.