Tämän oppaan ohjeilla sinä ja perheesi voitte ylläpitää ja opetella kestäviä suuhygienian tottumuksia hampaiden ja ikenien terveyden ylläpitämiseksi. Vanhempana voit auttaa lapsiasi ymmärtämään, miksi hyvä suunhoito on tärkeää, ja opettaa omalla esimerkillä.
Neljä askelta kirkkaampaan hymyyn:
- Harjaa hampaat vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, etenkin aamupalan jälkeen ja ennen nukkumaan menoa.
- Käytä hammaslankaa joka päivä.
- Rajoita välipaloja ja napostelua.
- Käy hammaslääkärissä säännöllisesti
Fluori - perheesi purukaluston puolustaja
Fluori on paras suoja reikiintymistä vastaan koko perheelle, vauvasta vaariin. Fluori toimii tukemalla hammaskiilteen korjautumista happohyökkäysten jälkeen, ja auttaa näin ehkäisemään reikiintymistä. Se saattaa jopa auttaa pysäyttämään reikiintymisprosessin.
Fluorilähteet
Fluoria tulee elimistöömme monesta lähteestä ja toimii sisäisesti sekä ulkoisesti, mutta hampaiden terveyden kannalta tärkein fluorilähde on fluorihammastahna, jota tulisi käyttää kahdesti päivässä. Tärkeimmät ajat harjata hampaat on aamupalan jälkeen ja ennen nukkumaan menoa.
Välipalat ja reikiintyminen
Jos fluori on hampaiden paras suoja, välipalat ja napostelu ovat niiden pahin vihollinen. Kaikkien tekee mieli välipaloja silloin tällöin, mutta seuraavat asiat ovat hyvä pitää mielessä.
Välipalojen lukumäärällä on väliä
Se mitä välipalaksi syö ei ole yhtä tärkeää kuin se kuinka usein niitä syö. Aina kun syömme, suussamme tapahtuu plakkireaktio, jota kutsumme happohyökkäyksesi.
Happohyökkäys
Kaikissa suissa on plakkibakteereja, ja kun nämä bakteerit altistuvat välipaloissa esiintyville sokereille ja tärkkelyksille, ne reagoivat erittämällä happoa. Tätä reaktiota kutsumme happohyökkäykseksi. Se tapahtuu aina kun syömme ja kuluttaa hampaiden kiillettä. Happoja erittävän plakin määrää voi kuitenkin vähentää harjaamalla hampaat huolellisesti kahdesti päivässä, mikä auttaa estämään reikiintymistä.
Välipalaksi on paras valita jotain ravitsevaa ja syödä se yhdellä kerralla. Sillä kun olet syönyt välipalan, se altistaa hampaasi happohyökkäykselle n. 20 minuutin ajaksi. Mutta jos syöt saman välipalan viidessä osassa, hampaasi ovat alttiita n. 100 minuutin ajan. Ero on huomattava!
Tarkkaile lasten makeisia
Pikkulasten hampaat reikiintyvät aivan kuten lasten ja aikuistenkin. Itse asiassa varhaislapsuuden reikiintyminen voi olla vakava terveyshaitta. Katso lisätietoa kohdasta Reikiintymisen ehkäisy pikkulapsilla.
Hammastarkastukset
Hammaslääkäri tekee sinun ja perheesi kanssa yhteistyötä, jotta hampaanne pysyvät terveinä. On tärkeää, että kaikki perheen jäsenet käyvät hammastarkastuksissa säännöllisin väliajoin. Lapsen ensimmäinen hammaslääkärikäynti tulisi järjestää ennen kolmatta syntymäpäivää.
Säännölliset hammastarkastukset varhaisiässä auttavat opettamaan lapselle hammasterveyden etuja pienestä pitäen.
Vinkki! Ota pienet lapset mukaan omalle hammaslääkärikäynnille, niin hammashoitolasta tulee tuttu paikka.
Mitä voit odottaa hammastarkastukselta?
Hammaslääkäri selvittää tarkastuksen aikana:
- Suun yleisen terveydentilan
- Hampaiston ja ikenien kunnon
- Kielen ja limakalvojen kunnon
- Leukanivelen toiminnan ja purennan
Hammaslääkäri saattaa myös suositella röntgenkuvia, joiden avulla hän voi selvittää mitä hampaiden sisällä, juuristossa ja ikenien alla tapahtuu. Röntgenkuvien ottaminen on turvallista ja kivutonta. Hammaslääkäri saattaa myös tehdä lapsellesi tai sinulle fluorihoidon, joka auttaa suojaamaan reikiintymiseltä.
Reikiintymisen ehkäisy pikkulapsilla
Pikkulasten hampaiden reikiintymistä, joka usein liittyy tuttipulloon, voi yrittää ehkäistä seuraavilla ohjeilla. Asiasta kannattaa myös keskustella hammaslääkärin tai lääkärin kanssa, ja noudattaa heidän antamiaan ohjeita ja suosituksia.
Lapsi on parasta laittaa nukkumaan ilman tuttipulloa. Mutta jos tämä ei ole mahdollista, niin tuttipulloon on paras laittaa vain vettä - kaikki muut nesteet, jopa maito, voivat aiheuttaa reikiintymistä. Tuttipulloa ei myöskään pitäisi käyttää imeskeltävänä tuttina ruoka-aikojen ulkopuolella.
- Pidä lasta sylissä ruokinnan aikana, ja jos hän nukahtaa, ota tuttipullo pois ja laita hänet sänkyyn
- Pyri nukuttamaan lapsesi ilman tuttipulloa
- Vältä lapsen kuljeskelua ympäriinsä tuttipullo kädessä
Perheen opastaminen kohti oikeaoppista suun hoitoa on helppoa. Tarvitset vain oikeanlaista tietoa ja hieman käytännönharjoitusta ohjaamaan kaikki oikeaan suuntaan!
Tässä osuudessa voit lukea:
Kuinka harjata hampaat
Kuinka langata hampaat
Fluori
Välipalat ja reikiintyminen
Hammastarkastukset
Reikiintymisen ehkäisy pikkulapsilla
Fluori – perheesi purukaluston puolustaja
Fluori on paras suoja reikiintymistä vastaan – sen avulla perheesi kirkkaat hymyt kestävät. Se pitää kaikkien hampaat vahvoina, vauvasta vaariin.
Kuinka fluori toimii
Hammaskiille joutuu koville joka päivä hammasplakin tuottamien happohyökkäysten takia. Nämä hapot voivat heikentää hammasta ja johtaa reikiintymiseen.
Tässä kohtaa fluori tulee hätiin. Fluorin tullessa kosketuksiin hampaiden kanssa, se imeytyy kiilteeseen. Se auttaa korjaamaan kiillettä ja ehkäisemään reikiintymistä. Se auttaa jopa pysäyttämään reikiintymisprosessin.
Fluorilähteet
Fluoria voi saada monesta lähteestä. Se voi toimia ulkoisesti hampaissasi tai sisäisesti elimistöstä käsin. Paras hyöty tulee molemmista suunnista. Perheesi tulisi harjata hampaansa fluoritahnalla vähintään kahdesti päivässä, etenkin aamupalan jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa.
Välipalat ja reikiintyminen
Jos fluori on vahvin reikiintymisen vastustaja, jatkuvat välipalat voivat olla hampaidemme pahin vihollinen. Kaikki perheessäsi kohtaavat välipalahaasteita päivittäin. Tämä on syytä tietää:
Välipalojen lukumäärällä on väliä
Tosiasiassa se, mitä syödään ei ole niin tärkeää; tärkeämpää on se,kuinka usein välipaloja napostellaan! Kaikki perustuu plakin reaktioon, ja näin se puolestaan toimii:
Plakin reaktio
Kaikilla on suussaan plakkibakteereja. Mutta kun nämä plakkibakteerit altistuvat välipaloissa (kuten kekseissä, makeisissa, kuivahedelmissä, limsoissa ja jopa suolakekseissä tai sipseissä) esiintyvälle sokerille ja tärkkelykselle, plakki reagoi erittäen happoa. Tätä kutsutaan happohyökkäykseksi.
Totuus on se, että useimmissa välipaloissa on sokeria tai tärkkelystä, joka saa plakin tuottamaan happoa. Kukin happohyökkäys voi kestää jopa 20 minuuttia syömisen jälkeen. Tänä aikana plakin hapot hyökkäävät kiilteen pinnoille heikentäen sitä. Juuri näin reiät saavat alkunsa!
Taistelu plakkia vastaan
Hyvä uutinen on se, että voit päihittää plakin itse. Harjaamalla kahdesti päivässä fluoritahnalla ja vähentämällä päivittäisten välipalojen määrää koko perheesi voi säästyä hampaiden reikiintymiseltä.
Mitä tulee välipaloihin, on paras valita jotakin ravitsevaa ja syödä kohtuudella. On myös parempi syödä koko välipala kerralla. Tässä syy: koko välipalan syöminen kerralla altistaa hampaasi reikiintymiselle n. 20 minuutin ajan. Saman välipalan mutustelu viitenä eri ajankohtana puolestaan altistaa hampaasi reikiintymiselle n. 100 minuutin ajan. Ero on huomattava!
Sinun tulee tarkkailla myös lasten makeisia.
Pikkuvauvojen hampaat reikiintyvät aivan kuten lasten ja aikuistenkin. Itse asiassa varhaislapsuuden reikiintyminen voi olla vakava terveyshaitta. Katso lisätietoja oheisesta kohdasta Reikiintymisen ehkäisy pikkulapsilla.
Hammastarkastukset Hammaslääkäri tekee perheesi kanssa yhteistyötä tiellä terveisiin hampaisiin. Muistathan varata koko perheelle ajat hammaslääkärille säännöllisesti. Lapsen ensikäynti tulisi varata ennen kolmatta syntymäpäivää.
Aikaisessa kehitysvaiheessa aloitetut hammaslääkäritarkastukset opettavat lapselle hammasterveyden edut jo pienestä pitäen./p>
VINKKI: Ota pienokaisesi mukaan ensin omalle käynnillesi. Näin hammashoitolasta tulee tuttu paikka.
Hammaslääkäritarkastuksesi: mitä odottaa
Fluorihoidot:
Hammaslääkärisi voi hoitaa lapsesi hampaita lisäfluorilla, joka on yleensä hampaita vahvistavaa geeliä. Tämä geeli laitetaan muottiin, joka sopii lapsen suuhun pidettäväksi muutaman minuutin ajan, kunnes fluori on kunnolla imeytynyt hampaisiin. Lapsille tarkoitetut geelit ovat hyvän makuisia!
Hammaspeitteet:
Nämä ovat ohuita suojaavia muovipintoja, jotka hammaslääkäri laittaa takarautahampaisiin (poskihampaat). Nämä täyttävät hampaiden purupintojen uurteet, joihin ruoka ja bakteerit voivat jäädä jumiin aiheuttaen reikiintymistä. Paikoilleen asennettuina suojapinnat voivat säilyä vuosia.
Röntgenkuvat:
Nämä kuvat näyttävät hammaslääkärille, mitä hampaiden sisällä ja ienrajan alla tapahtuu. Röntgenkuvauksen aikana lapsesi pitää lyijypeitettä suojaamaan säteilyltä.
Reikiintymisen ehkäisy pikkulapsilla (tuttipullon aiheuttama reikiintyminen)
Pikkulapsien hampaiden reikiintyminen on ongelma, jonka voit ehkäistä. Seuraavat ohjeet auttavat lapsesi suun turvaamisessa tältä kivuliaalta vaivalta – kysythän myös hammaslääkäriltäsi tai lääkäriltäsi lisätietoja.
On paras olla laittamatta lasta nukkumaan tuttipullon kanssa. Mutta jos vauva on pakko nukuttaa pullon kanssa, laita siihen vain vettä. Kaikki muut nesteet, jopa maito ja mehu, voivat aiheuttaa reikiintymistä.
Voit syöttää lastasi tuttipullosta normaaleina ruoka-aikoina, mutta sen käyttäminen imeskeltävänä tuttina voi pahentaa reikiintymistä merkittävästi.
- Pidä lasta sylissä ruokinnan aikana. Jos lapsesi nukahtaa, ota pullo pois ja laita hänet sänkyyn.
- Pyri nukuttamaan lapsesi ilman tuttipulloa.
- Vältä lapsen kuljeskelua ympäriinsä pullo kädessä.
Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Kaikki oikeudet pidätetään.