Badge field

Suuterveyden opas perheelle

Published date field

Tämän oppaan ohjeilla sinä ja perheesi voitte ylläpitää koko eliniän kestävää hampaiden ja ikenien terveyttä. Vanhempana voit auttaa lapsiasi ymmärtämään, miksi hyvä suun hoito on tärkeää – ja näyttää vielä kuinka se tehdään!

Neljä askelta kirkkaampaan hymyyn

  1. Harjaa hampaat vähintään kahdesti päivässä fluoritahnalla, etenkin aamupalan jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa.
  2. Lankaa hampaat joka päivä.
  3. Rajoita välipalojen napostelua.
  4. Käy hammaslääkärillä säännöllisesti.

Perheen opastaminen kohti oikeaoppista suun hoitoa on helppoa. Tarvitset vain oikeanlaista tietoa ja hieman käytännönharjoitusta ohjaamaan kaikki oikeaan suuntaan!

Tässä osuudessa voit lukea:

Kuinka harjata hampaat
Kuinka langata hampaat
Fluori
Välipalat ja reikiintyminen 
Hammastarkastukset
Reikiintymisen ehkäisy pikkulapsilla

Kuinka harjata hampaat

parfam_1f parfam_2f
parfam_3f parfam_4f
parfam_5f

Takaisin ylös

Kuinka langata hampaat

parfam_floss1 parfam_floss2

Takaisin ylös

Fluori – perheesi purukaluston puolustaja

Fluori on paras suoja reikiintymistä vastaan – sen avulla perheesi kirkkaat hymyt kestävät. Se pitää kaikkien hampaat vahvoina, vauvasta vaariin.

Kuinka fluori toimii
Hammaskiille joutuu koville joka päivä hammasplakin tuottamien happohyökkäysten takia. Nämä hapot voivat heikentää hammasta ja johtaa reikiintymiseen.

Tässä kohtaa fluori tulee hätiin. Fluorin tullessa kosketuksiin hampaiden kanssa, se imeytyy kiilteeseen. Se auttaa korjaamaan kiillettä ja ehkäisemään reikiintymistä. Se auttaa jopa pysäyttämään reikiintymisprosessin.

Fluorilähteet
Fluoria voi saada monesta lähteestä. Se voi toimia ulkoisesti hampaissasi tai sisäisesti elimistöstä käsin. Paras hyöty tulee molemmista suunnista. Perheesi tulisi harjata hampaansa fluoritahnalla vähintään kahdesti päivässä, etenkin aamupalan jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa.

Takaisin ylös

Välipalat ja reikiintyminen
Jos fluori on vahvin reikiintymisen vastustaja, jatkuvat välipalat voivat olla hampaidemme pahin vihollinen. Kaikki perheessäsi kohtaavat välipalahaasteita päivittäin. Tämä on syytä tietää:

Välipalojen lukumäärällä on väliä

Tosiasiassa se, mitä syödään ei ole niin tärkeää; tärkeämpää on se,kuinka usein välipaloja napostellaan! Kaikki perustuu plakin reaktioon, ja näin se puolestaan toimii:

Plakin reaktio

Kaikilla on suussaan plakkibakteereja. Mutta kun nämä plakkibakteerit altistuvat välipaloissa (kuten kekseissä, makeisissa, kuivahedelmissä, limsoissa ja jopa suolakekseissä tai sipseissä) esiintyvälle sokerille ja tärkkelykselle, plakki reagoi erittäen happoa. Tätä kutsutaan happohyökkäykseksi.

Totuus on se, että useimmissa välipaloissa on sokeria tai tärkkelystä, joka saa plakin tuottamaan happoa. Kukin happohyökkäys voi kestää jopa 20 minuuttia syömisen jälkeen. Tänä aikana plakin hapot hyökkäävät kiilteen pinnoille heikentäen sitä. Juuri näin reiät saavat alkunsa!

Taistelu plakkia vastaan

Hyvä uutinen on se, että voit päihittää plakin itse. Harjaamalla kahdesti päivässä fluoritahnalla ja vähentämällä päivittäisten välipalojen määrää koko perheesi voi säästyä hampaiden reikiintymiseltä.

Mitä tulee välipaloihin, on paras valita jotakin ravitsevaa ja syödä kohtuudella. On myös parempi syödä koko välipala kerralla. Tässä syy: koko välipalan syöminen kerralla altistaa hampaasi reikiintymiselle n. 20 minuutin ajan. Saman välipalan mutustelu viitenä eri ajankohtana puolestaan altistaa hampaasi reikiintymiselle n. 100 minuutin ajan. Ero on huomattava!

Sinun tulee tarkkailla myös lasten makeisia.

Pikkuvauvojen hampaat reikiintyvät aivan kuten lasten ja aikuistenkin. Itse asiassa varhaislapsuuden reikiintyminen voi olla vakava terveyshaitta. Katso lisätietoja oheisesta kohdasta Reikiintymisen ehkäisy pikkulapsilla.

Takaisin ylös

Hammastarkastukset Hammaslääkäri tekee perheesi kanssa yhteistyötä tiellä terveisiin hampaisiin. Muistathan varata koko perheelle ajat hammaslääkärille säännöllisesti. Lapsen ensikäynti tulisi varata ennen kolmatta syntymäpäivää.

Aikaisessa kehitysvaiheessa aloitetut hammaslääkäritarkastukset opettavat lapselle hammasterveyden edut jo pienestä pitäen./p>

VINKKI: Ota pienokaisesi mukaan ensin omalle käynnillesi. Näin hammashoitolasta tulee tuttu paikka.

Hammaslääkäritarkastuksesi: mitä odottaa

Fluorihoidot:

Hammaslääkärisi voi hoitaa lapsesi hampaita lisäfluorilla, joka on yleensä hampaita vahvistavaa geeliä. Tämä geeli laitetaan muottiin, joka sopii lapsen suuhun pidettäväksi muutaman minuutin ajan, kunnes fluori on kunnolla imeytynyt hampaisiin. Lapsille tarkoitetut geelit ovat hyvän makuisia!
parfam_bluechart

Hammaspeitteet:

Nämä ovat ohuita suojaavia muovipintoja, jotka hammaslääkäri laittaa takarautahampaisiin (poskihampaat). Nämä täyttävät hampaiden purupintojen uurteet, joihin ruoka ja bakteerit voivat jäädä jumiin aiheuttaen reikiintymistä. Paikoilleen asennettuina suojapinnat voivat säilyä vuosia.

Röntgenkuvat:

Nämä kuvat näyttävät hammaslääkärille, mitä hampaiden sisällä ja ienrajan alla tapahtuu. Röntgenkuvauksen aikana lapsesi pitää lyijypeitettä suojaamaan säteilyltä.

Takaisin ylös

Reikiintymisen ehkäisy pikkulapsilla (tuttipullon aiheuttama reikiintyminen)

Pikkulapsien hampaiden reikiintyminen on ongelma, jonka voit ehkäistä. Seuraavat ohjeet auttavat lapsesi suun turvaamisessa tältä kivuliaalta vaivalta – kysythän myös hammaslääkäriltäsi tai lääkäriltäsi lisätietoja.

On paras olla laittamatta lasta nukkumaan tuttipullon kanssa. Mutta jos vauva on pakko nukuttaa pullon kanssa, laita siihen vain vettä. Kaikki muut nesteet, jopa maito ja mehu, voivat aiheuttaa reikiintymistä.

Voit syöttää lastasi tuttipullosta normaaleina ruoka-aikoina, mutta sen käyttäminen imeskeltävänä tuttina voi pahentaa reikiintymistä merkittävästi.

  • Pidä lasta sylissä ruokinnan aikana. Jos lapsesi nukahtaa, ota pullo pois ja laita hänet sänkyyn.
  • Pyri nukuttamaan lapsesi ilman tuttipulloa.
  • Vältä lapsen kuljeskelua ympäriinsä pullo kädessä.

Takaisin ylös

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.