Badge field

Miten hoitaa vauvan hampaita?

Published date field

Hyvä suuhygienia alkaa samalla kun elämäkin alkaa. Hampaiden ulkonäköön ja terveyteen vaikuttavat tekijät ovat olemassa jo ennen kuin ensimmmäiset hampaat ovat edes vielä puhjenneet. Esimerkiksi jotkut lääkkeet saattavat värjätä vasta kehittyviä hampaita. Tämän takia esimerkisi tetrasykliineja ei anneta odottaville äideille eikä pienille lapsille.

Imeväisikäisilläkin on jo omat suunhoidon erityistarpeensa, jotka jokaisen vanhemman tulisi tietää. Hampaat tulee pitää puhtaina ja mahdollista tuttipullokariesta tulee tarkkailla. Vanhempien tulee myös huolehtia, että lapsi saa riittävästi fluoria esimerkiksi hammastahnasta.

Lasten hampaiden pesu aloitetaan ensimmäisten hampaiden puhjettua.

On tärkeää pitää lasten hampaat puhtaana bakteeripeitteestä ja siten vähentää reikiintymisen riskiä. Tämä vuoksi aikuisen tulisi pestä lapsen hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Näin hampaat pysyvät puhtaina ja ikenet terveinä. Lapsille hammastahnaa tulee käyttää vain noin herneen kokoinen määrä.

Lasten hampaiden pesu saattaa olla hankalaa. Pyydä hammaslääkäriä, -hoitajaa tai suuhygienistiä näyttämään kuinka hampaat saa pestyä.

Hampaiden pesu illalla on erityisen tärkeää, koska yöllä sylkeä erittyy vähän ja se taas nostaa riskiä reikiintymiselle. Lasten hampaiden pesu aloitetaan varovasti ensimmäisten hampaiden puhjettua. Näin lapsi totutetaan harjaan jo aikaisessa vaiheessa. Ensimmäisissä hammasharjoissa tulisi olla pieni harjasosa sekä erittäin pehmeät harjakset.

Yläleuan etuhampaiden ienrajoihin tulee helposti reikiä ja siksi ne on harjattava erityisen huolellisesti.

Miten tuttipullokariesta voi ehkäistä?

Tuttipullokaries on vakava ongelma jota tulee yrittää ehkäistä. Tuttipullokaries syntyy jos hampaat joutuvat pitkäksi aikaa alttiiksi sokerille. Esimerkiksi mehuista ja maidosta peräisin olevat hiilihydraatit hajoavat suussa sokeriksi, jota bakteerit käyttävät ravintonaan ja muodostava samalla hampaita vahingoittavaa happoa. Tämän vuoksi tuttipullossa tulisi olla janojuomana pelkästään vettä.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.