Badge field

Vauvan hampaiden hoito: Opas

Published date field

 

Hyvä suuhygienia on tärkeää elämän ensimmäisistä hetkistä lähtien. Hampaiden ulkonäköön ja terveyteen vaikuttavat tekijät ovat olemassa jo ennen kuin ensimmäiset hampaat ovat edes vielä puhjenneet. Esimerkiksi jotkut lääkkeet saattavat värjätä vasta kehittyviä hampaita. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi tetrasykliinit, joita pyritään olemaan määräämättä odottaville äideille tai pienille lapsille.

Imeväisikäisilläkin on jo omat suunhoidon erityistarpeet, jotka jokaisen vanhemman tulisi tietää. Hampaat tulee pitää puhtaina ja mahdollista tuttipullokariesta tulee tarkkailla. Lasten hampaiden pesu aloitetaan ensimmäisten hampaiden puhjettua. Vauvaikäisille myydään heille sopivia hammasharjoja, joiden harjakset ovat erityisen pehmeät, ja joiden päät ovat pienikokoiset. Kaupoissa myydään myös pienille lapsille sopivia hammastahnoja, joiden fluoritaso on matalampi kuin aikuisten tahnoissa, ja joiden maut ovat lapsille miellyttävämpiä.

Aamulla ja illalla suoritettu huolellinen hampaiden pesu poistaa bakteeripeitettä, eli plakkia, lapsen hampaista, ja auttaa ehkäisemään reikiintymistä ja pitämään ikenet terveinä. Tämä on tärkeä osa jokapäiväistä suun hygieniaa. Hampaiden pesu illalla on erityisen tarpeellista, koska yöllä sylkeä erittyy vähemmän, mikä nostaa reikiintymisriskiä. Yläleuan etuhampaiden ienrajoihin tulee helposti reikiä ja siksi ne on harjattava erityisen huolellisesti.

Lasten hampaiden pesu aloitetaan varovasti, jotta lapsi saa mahdollisuuden tottua harjaan ja pesutilanteeseen. Hampaiden pesu saattaa olla hankalaa, mutta hammaslääkäri, -hoitaja tai suuhygienisti voi antaa neuvoja ja esimerkkiä siitä, kuinka pienten lasten hampaat saa pestyä parhaiten.

Miten tuttipullokariesta voi ehkäistä?

Tuttipullokaries on vakava ongelma, jota tulee yrittää ehkäistä. Tuttipullokaries syntyy jos hampaat altistuvat sokerille pitkäksi aikaa. Esimerkiksi mehuista ja maidosta peräisin olevat hiilihydraatit hajoavat suussa sokeriksi, jota bakteerit käyttävät ravintonaan ja muodostava samalla hampaita vahingoittavaa happoa. Tämän vuoksi tuttipullossa tulisi olla janojuomana pelkästään vettä.

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.