Badge field

Miten hoitaa leikki-ikäisen hampaita?

Published date field

Hyvän suuhygienian ja oikeiden ruokailutottumuksien opettaminen on yksi tärkeimmistä lapselle opetettavista asioista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi auttamista kahdesti päivässä tapahtuvassa hampaiden harjauksessa, välipalojen rajoittamista ruokailujen välillä sekä lapsen säännölistä käyttämistä hammaslääkärillä.

Esimerkiksi neuvolassa hammaslääkäri, -hoitaja, suuhygienisti tai terveydenhoitaja voi tarkastaa miten lapsen hampaat puhkeavat sekä arvioi kuinka suuri on riski hampaiden reikiintymiselle. Samalla saa myös tietoa hampaiden kehityksestä, mahdollisesta lisäfluorin tarpeesta sekä neuvoja suuhygienian opettamisesta, tutin käytöstä ja suun haavojen ehkäisemisestä.

Hammaslääkärikäyntiä tulee aina pitää positiivisena kokemuksena. Lapselle tulisi myös selittää, että käynnit auttavat lasta pitämään hampaat terveinä. Myönteinen asenne rohkaisee lasta käymään säännölisesti hammaslääkärillä koko loppuelämän.

Mitä tehdä kun lapsi saa hampaita?

Maitohampaat puhkeavat noin kuuden kuukauden ikäisestä alkaen kolmevuotiaaksi asti. Puhkeamisen aikana ien saattaa olla herkkä ja turvonnut ja siksi lapsi saattaa olla levoton ja ärtynyt. Oireita voi yrittää lievittää esimerkiksi hieromalla ikeniä hellästi sormella, viileällä lusikalla tai jääkaapissa pidetyllä purtavalla lelulla. Hammaslääkäriltä voi kysyä lisää neuvoja. Jos lapselle nousee hampaiden puhkeamisen yhteydessä kuume, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin sairauksien poissulkemiseksi.

Miten pestä lapsen hampaat?

Lasten hampaiden pesua tulisi valvoa ja auttaa jopa yhdeksänvuotiaaksi asti:

  • Lapselle käytettävä fluorihammastahnamäärä vastaa noin herneen kokoa.
  • Käytä hammasharjaa, jossa on pehmeät harjakset. Aloita harjaaminen hampaiden sisäpinnoilta, jonne kerääntyy eniten plakkia. Harjaa hampaat varovasti edestakaisella liikkeellä.
  • Harjaa seuraavaksi hampaiden ulkopinnat.
  • Ja lopuksi hampaiden purupinnat.

Miten pestä lapsen hampaat?

Imeminen on lapselle luonnollista ja tervettä. Tutin tai peukalon imemisen tarve kestää noin yhdeksän kuukauden ikään saakka. Jos lapsi kuitenkin jatkaa peukalon imemistä pitkään, voi lapselle ilmetä suun ja leuan kehityksen ongelmien lisäksi purentavirheitä.

Peukalon imemisestä aiheutuneet ongelmat riippuvat siitä kuinka kauan ja intensiivisesti lapsi peukaloa imee. Aikaisin lopetetun imemisen virheet korjaantuvat usein itsestään.

Jos lapsi jatkaa peukalon imemistä vielä pysyvien hampaiden puhkeamisen jälkeen, on todennäköistä, että se vaikuttaa negatiivisesti hampaiden sijaintiin ja asentoihin.

Varsinkin jos imeminen jatkuu vielä pysyvien hampaiden puhjetessa, riski purentavirheisiin kuten esimerkiksi avopurentaan, suurenee huomattavasti. On huomattavasti helpompaa luopua tutin käytöstä ennen vuoden kuin kahden vuoden ikää. Paras tapa ongelman ratkaisemiseen on lapsen tukeminen. Negatiiviset teot tai sanat vain pahentavat ongelmaa. Lapsi tekee niin kuin hänestä tuntuu luonnolliselta. Kehu lasta kun hän ei ime peukaloaan.

Voit myös yrittää vähentää sitä huolta josta peukalon imeminen johtuu. Jos lapsikin haluaa päästä tavasta eroon, voit muistuttaa lasta tavasta laittamalla esimerkiksi laastarin peukaloon tai sukat käsiin yön ajaksi.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.