Kuinka pitää suu terveenä myös ikääntyessä?
Hyvän hoidon ja säännöllisten hammastarkastusten avulla luonnolliset hampaat voivat pysyä suussa koko elämän ajan. Iästä riippumatta hampaat ja ikenet voi pitää terveinä harjaamalla hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja puhdistamalla hammasvälit päivittäin.
Mitä ikääntyvien tulisi tietää hampaista?
Vaikka perushammashygienia olisikin kunnossa, voi ikääntyneillä ilmetä erityisiä suun ongelmia. Hammasproteesit, lääkkeet sekä terveydelliset ongelmat ovat yleisiä. Lääkäri ja hammaslääkäri voivat auttaa mahdollisten ongelmien ratkaisemisessa.
- Hammaskauloihin syntyvä karies on yleinen ikääntyvillä. On tärkeä muistaa harjata hampaat käyttäen fluorihammastahnaa sekä käyttää esimerkiksi hammaslankaa tai hammastikkuja hammasvälien puhdistukseen. Säännöllisiä hammaslääkärin tarkastuksia ei myöskään tule unohtaa.
- Herkät hammaskaulat ovat ongelma joka saattaa pahentua iän myötä. Ienten vetäytyessä osa hampaan juuresta paljastuu. Tämä alue on hyvin altis esimerkiksi kylmän tai kuuman ruoan aiheuttamalle vihlovalle kivulle. Pahimmassa tapauksessa myös kylmä ilma tai makeat ja happamat ruoat ja juomat voivat aiheuttaa kipua. Herkille hampaille suunnitellut hammastahnat voivat auttaa kivun hallinnassa. Jos vaiva jatkuu, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen, koska kyse voi olla esimerkiksi hampaassa olevassa halkeamasta tai säröstä.
- Lääkkeiden tai sairauksien aiheuttama suun kuivuus on ikääntyvillä yleistä. Hoitamattomana suun kuivuminen voi aiheuttaa hammasvaurioita. Hammaslääkäri voi neuvoa keinoja suun kosteuden lisäämiseksi.
- Diabetes, sydänsairaudet ja syöpä vaikuttavat myös suun terveyteen. Hammaslääkärille kannattaa aina kertoa mahdollisista sairauksista, jotta hän voi ottaa kaikki tarvittavat tekijät huomioon hoidon aikana.
- Proteesit voivat helpottaa monen ikääntyvän elämää, mutta niitäkin täytyy muistaa hoitaa oikealla tavalla.
- Ientulehdukset voivat olla ikääntyvillä hyvinkin vakavia. Tulehdusten syntyyn voivat vaikuttaa esimerkiksi:
- Huono suuhygienia
- Tupakointi
- Diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet sekä syöpä
- Tietyt lääkkeet
- Epätasapainoinen ravinto
- Iensairaudet voidaan yleensä hoitaa, mutta on tärkeää, että ne hoidetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ientulehdukset todetaan säännöllisten hammastarkastusten yhteydessä. Tehokas suuhygienia ehkäisee iensairauksia.