Badge field

Iäkkäiden suunhoito

Published date field

Kuinka pitää vanhetessakin suu terveenä?

Hyvän hoidon sekä hammaslääkärin säännöllisten tarkastusten ansiosta luonnolliset hampaat voivat pysyä suussa koko elämän ajan. Riippumatta iästä, hampaat ja ikenet voi pitää terveinä harjaamalla hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen ja puhdistamalla hammasvälit säännöllisesti.

Mitä vanhusten tulisi tietää hampaista?

Vaikka perushammashygienia olisikin kunnossa, voi vanhuksilla ilmetä erityisiä suun ongelmia. Hammasproteesit, lääkkeet sekä terveydelliset ongelmat ovat yleisiä. Lääkäri ja hammaslääkäri voivat auttaa mahdollisten ongelmien ratkaisemisessa.

 • Hammaskauloihin syntyvä karies on yleinen vanhuksilla. On tärkeä muistaa harjata hampaat käyttäen fluorihammastahnaa sekä käyttää esimerkiksi hammaslankaa tai -tikkuja hammasvälien puhdistukseen. Säännöllisiä hammaslääkärin tarkastuksia ei tule myöskään unohtaa.
 • Herkät hammaskaulat, ovat ongelma, joka saattaa iän myötä pahentua. Ienten vetäytyessä, osa hampaan juurta paljastuu. Tämä alue on hyvin altista esimerkiksi kylmän tai kuuman ruoan aihuttamalle kivulle. Pahimmassa tapauksessa myös kylmä ilma tai makeat ja happamat ruoat ja juomat voivat aiheuttaa kipua. Jos kokee hammaskaulansa herkiksi voi kokeilla herkille hampaille suunniteltua hammastahnaa. Jos vaiva kuitenkin jatkuu, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen koska kyse voi olla esimerkiksi hampaassa olevassa halkeamasta tai säröstä.
 • Lääkkeiden tai sairauksien aiheuttama suun kuivuus on vanhuksilla yleistä. Hoitamattomana suun kuivuminen voi aiheuttaa hammasvaurioita. Hammaslääkäri voi kertoa erilaisia keinoja suun kosteuden lisäämiseksi.
 • Diabetes, sydänsairaudet ja syöpä vaikuttavat myös suun terveyteen. Hammaslääkärille kannattaa aina kertoa mahdollisista sairauksista, jotta hän voi muodostaa mahdollisimman laajan kuvan potilaan terveydestä ja voi siten ottaa tarvittavat tekijät huomioon hoidoissa.
 • Proteesit voivat helpottaa monen vanhuksen elämää, mutta niitäkin täytyy muistaa hoitaa oikealla tavalla.
 • Ientulehdukset voivat olla vanhuksilla hyvinkin vakavia. Tulehdusten syntyyn voivat vaikuttaa esimerkiksi:
  1. Huono suuhygienia
  2. Tupakointi
  3. Diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet sekä syöpä
  4. Jotkut lääkkeet
  5. Joskus jopa vääränlainen ravinto
 • Iensairaudet voidaan yleensä hoitaa, mutta on tärkeää, että ne hoidetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tämä taataan säännöllisillä tarkastuskäynneillä hammaslääkärin luona. Tehokas suuhygienia ehkäisee iensairauksia.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.