Badge field

Iäkkäiden suunhoito

Published date field

 

Kuinka pitää vanhetessakin suu terveenä?

Hyvän hoidon ja säännöllisten hammastarkastusten avulla luonnolliset hampaat voivat pysyä suussa koko elämän ajan. Iästä riippumatta hampaat ja ikenet voi pitää terveinä harjaamalla hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja puhdistamalla hammasvälit päivittäin.

Mitä vanhusten tulisi tietää hampaista?

Vaikka perushammashygienia olisikin kunnossa, voi vanhuksilla ilmetä erityisiä suun ongelmia. Hammasproteesit, lääkkeet sekä terveydelliset ongelmat ovat yleisiä. Lääkäri ja hammaslääkäri voivat auttaa mahdollisten ongelmien ratkaisemisessa.

 • Hammaskauloihin syntyvä karies on yleinen vanhuksilla. On tärkeä muistaa harjata hampaat käyttäen fluorihammastahnaa sekä käyttää esimerkiksi hammaslankaa tai hammastikkuja hammasvälien puhdistukseen. Säännöllisiä hammaslääkärin tarkastuksia ei tule myöskään unohtaa.
 • Herkät hammaskaulat ovat ongelma joka saattaa pahentua iän myötä. Ienten vetäytyessä osa hampaan juurta paljastuu. Tämä alue on hyvin altista esimerkiksi kylmän tai kuuman ruoan aiheuttamalle vihlovalle kivulle. Pahimmassa tapauksessa myös kylmä ilma tai makeat ja happamat ruoat ja juomat voivat aiheuttaa kipua. Herkille hampaille suunnitellut hammastahnat voivat auttaa kivun hallinnassa. Jos vaiva jatkuu, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen, koska kyse voi olla esimerkiksi hampaassa olevassa halkeamasta tai säröstä.
 • Lääkkeiden tai sairauksien aiheuttama suun kuivuus on vanhuksilla yleistä. Hoitamattomana suun kuivuminen voi aiheuttaa hammasvaurioita. Hammaslääkäri voi neuvoa keinoja suun kosteuden lisäämiseksi.
 • Diabetes, sydänsairaudet ja syöpä vaikuttavat myös suun terveyteen. Hammaslääkärille kannattaa aina kertoa mahdollisista sairauksista, jotta hän voi ottaa kaikki tarvittavat tekijät huomioon hoidoissa.
 • Proteesit voivat helpottaa monen vanhuksen elämää, mutta niitäkin täytyy muistaa hoitaa oikealla tavalla.
 • Ientulehdukset voivat olla vanhuksilla hyvinkin vakavia. Tulehdusten syntyyn voivat vaikuttaa esimerkiksi:
  1. Huono suuhygienia
  2. Tupakointi
  3. Diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet sekä syöpä
  4. Jotkut lääkkeet
  5. Vääränlainen ravinto
 • Iensairaudet voidaan yleensä hoitaa, mutta on tärkeää, että ne hoidetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ientulehdukset todetaan säännöllisten hammastarkastusten yhteydessä. Tehokas suuhygienia ehkäisee iensairauksia.

 

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.