Badge field

Mitä ovat reiät hampaissa (karies)?

Published date field

Karies on latinankielinen nimitys hampaissa oleville rei'ille, mutta se on myös sairaus. Hampaiden reikiintymiseen vaikuttavat suuresti elämätavat - mitä syödään, kuinka hampaista huolehditaan ja kuinka paljon fluoria käytetään.

Kariesta on yleensä eniten lapsilla, mutta sen voivat saada myös aikuiset. Kariesta voi syntyä hampaiden eri pinnoille:

  • Kruunukaries. Useimmiten karies syntyy juuri tähän hampaan näkyvään osaan.
  • Juurikaries. Ienten vetäytymisen seurauksena paljastuneelle juuripinnalle syntynyt karies.
  • Sekundaarikaries. Vanhan paikan reunaan syntynyt karies.

Suun kuivumisesta kärsivillä aikuisilla riski karieksen syntymiseen on erityisen suuri. Suun tilapäistä tai pysyvää kuivumista voi aiheuttaa jotkut sairaudet, lääkkeet, sädehoidot sekä sytostaattihoidot. Suun pysyvä kuivuminen aiheuttaa suuren riskin hampaiden reikiintymiselle.

Karies voi aiheuttaa koplikaatioita. Hoitamaton reikä saattaa tuhota hampaan sekä hampaan ytimessä sijaitsevat hermot. Tämä taas saattaa johtaa vakavempiin tulehduksiin, joiden hoitona voidaan joutua käyttämään juurihoitoa, leikkausta tai jopa hampaan pois vetämistä.

Mistä tietää onko hampaassa reikä?

Vain hammaslääkäri voi varmasti nähdä onko hampaassa reikä. Reikä voi syntyä myös osittain hampaan pinnan alle, josta sitä ei voi nähdä. Hiilihydraatteja sisältävää ruokaa syödessä bakteerit alkavat käyttää ruoan sisältämää sokeria ravintonaan ja tuottavat samalla killettä syövyttäviä happoja. Jos vahingoittunutta kiillettä ei korjata syljen avulla ennen seuraavaa happohyökkäystä, alkaa se syöpyä yhä enemmän. Kun kiille on syöpynyt tarpeeksi suurelta alueelta, syntyy siihen reikä.

Yleisimmin kariesta muodostuu poskihampaiden purupintojen uurteisiin, hampaan keskiosiin sekä ienrajaan. Säännölliset hammaslääkäritarkastukset ovat paras tapa havaita reiät ajoissa ja hoitaa ne ennen kuin ne suurenevat liian isoiksi.

Miten ehkäistä kariesta?

  • Harjaat hampaat kahdesti päivässä ja puhdista myös hammasvälit.
  • Tarkastuta hampaat säännöllisesti. Ehkäisevä hoito auttaa ehkäisemään suurempia ongelmia ja estämään pienten ongelmien kasvun suuriksi.
  • Syö tasapainoista ruokaa ja säännöllisesti; kolme pääateriaa sekä kahdesta kolmeen välipalaa, jotka eivät sisällä sokeria ja tärkkelystä. Sokeria sisältävät ruoat tulisi syödä pääaterioiden yhteydessä eikä välipaloina, jotta hampaat eivät altistuisi happohyökkäyksille niin montaa kertaa päivässä.
  • Käytä aina fluorihammastahnaa. Kysy hammaslääkäriltäsi mahdollisesta lisäfluorin tarpeesta.
Mitä ovat reiät hampaissa
       
  Terve hammas Alkava karies Pitkälle edennyt karies

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.