Badge field

Mitä fluori on?

Published date field

Fluori on luonnollinen maankuoressa ja luonnossa yleisesti esiintyvä mineraali. Joissain ruoissa ja vesilähteissä on fluoria.

Fluoria lisätään usein juomaveteen hampaiden reikiintymistä ehkäisemään. 1930-luvulla tutkijat havaitsivat, että luonnollista fluoria sisältävää vettä juovilla ihmisillä oli huomattavasti vähemmän reikiä, kuin fluoritonta vettä juovilla henkilöillä. Myöhemmät tutkimukset ovat osoittaneet toistuvasti, että hampaiden reikiintyminen vähenee kunnanveteen lisätyn fluorin myötä. Yhdysvaltojen hammaslääkäriliitto (American Dental Association, ADA), Maailman terveysjärjestö (World Health Organization, WHO) ja Yhdysvaltojen lääkäreiden ammattijärjestö (American Medical Association, AMA) puoltavat monien muiden järjestöjen tavoin fluorin lisäämistä julkiseen veteen sen hampaita suojaavan vaikutuksen takia.

Kuinka fluori toimii?

Fluori auttaa ehkäisemään reikiintymistä kahdella tapaa:

  • Fluori tiivistyy kasvavaan luuhun ja lasten kehittyviin hampaisiin kovettaen kiillettä maito- ja rautahampaissa ennen niiden puhkeamista.
  • Fluori edesauttaa kiilteen kovettumista jo esiin tulleissa rautahampaissa.

Fluorin vaikutus perustuu suussa luonnostaan tapahtuviin mineralisoitumisprosesseihin.

  • Syönnin jälkeen syljessäsi on happoja, jotka syövyttävät mineraaleja, kuten kalsiumia ja fosforia, hampaan pinnan alla.
  • Muulloin – kun sylki on vähemmän hapollista – se toimii päinvastaisesi korvaten hampaat kovina pitäviä kalsiumia ja fosforia. Tätä prosessia kutsutaan mineralisoitumiseksi. Kun fluoria on hyödynnettävissä mineralisoitumisen aikana, varastoituvista mineraaleista tulee normaalia kovempia. Tämä auttaa vahvistamaan hampaitasi ja ehkäisemään niiden pinnoilla tapahtuvaa hajoamista seuraavan demineralisoitumisen aikana.

Kuinka tiedän saanko tarpeeksi fluoria?

Jos juomaveteesi on lisätty fluoria, säännöllinen fluorihammastahnalla harjaaminen riittää aikuisten ja lasten terveiden ja harvemmin reikiintyvien hampaiden ylläpitämiseksi.

Jos asuinalueesi hanaveteen ei ole lisätty fluoria, eikä se sisällä tarpeeksi luonnonfluoria (1 osa/miljoona katsotaan optimaaliseksi), hammas- tai lastenlääkärisi saattaa määrätä fluoritabletteja tai -tippoja otettavaksi päivittäin. Hammas- tai lastenlääkärisi osaa kertoa oikean määrän fluoria otettavaksi perheessäsi, joten muistathan pyytää häneltä ohjeita.

Jos juot hanavettä, voit selvittää sen fluoripitoisuuden ottamalla yhteyttä asuinalueesi vedenhuoltoon. Jos taas käytät yksityiskaivon vettä, saat analysoitua veden mineraalikoostumuksen veden testauksia suorittavan tahon avulla.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.