Plakki (https://www.colgate.fi/oral-health/articles/what-is-plaque) hampaissa on vaaleaa ja tahmeaa peitettä, jota bakteerit muodostavat hampaan pinnalle. Plakki edesauttaa reikien syntymistä ja aiheuttaa iensairauksia. Syljen kalkki ja plakin bakteerit muodostavat kovettuessaan hammaskiveä. Hammasplakin poistaminen ehkäisee reikiintymistä ja iensairauksia. Lue vinkkejä siitä, miten plakki poistetaan.
Mistä tietää, että hampaissa on plakkia?
Plakkia muodostuu suussa koko ajan ja siksi sitä on kaikkien hampaissa. Bakteerit käyttävät ruokaa ja sylkeä ravinteinaan muodostaen lisää plakkia sekä hampaita vahingoittavia happoja. Happohyökkäysten seurauksena hampaiden kiille syöpyy muodostaen vähitellen reikiä. Jos plakkia ei puhdisteta säännöllisesti, saattaa se ärsyttää ientä aiheuttaen ientulehduksen (punainen, turvonnut ja verta vuotava ien).
Miten hammasplakin itsehoito onnistuu?
Plakkia voi ehkäistä hyvällä suuhygienialla. Tulee muistaa:
Harjata hampaat huolellisesti kahdesti päivässä, jotta plakki saadaan poistettua huolellisesti kaikilta hampaan pinnoilta.
Myös hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin esimerkiksi hammaslangalla tai -tikuilla.
Hampaita kannattaa pesun jälkeen tunnustella kielellä, jotta hampaat ovat varmasti puhtaat.
Makeiden välipalojen määrää tulisi rajoittaa.
On tärkeää myös käydä säännöllisesti hammaslääkärillä tarkistuttamassa ja puhdistuttamassa hampaat.
Hammaskiven ja plakin poistamista hampaan pinnalta. |
Plakin muodostuminen ja sen ominaisuudet
Hammasplakki (https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/yleistietoa-suunterveydesta/hampaiden-ja-suun-puhdistus/hammasplakki) on bakteerien ja niiden aineenvaihduntatuotteiden muodostamaa vaaleaa peitettä, joka kertyy hampaiden pinnoille. Hampaan pinnalla on syljen proteiineista muodostunut kerros, pellikkeli, johon nämä suun bakteerit kiinnittyvät. Ensimmäisenä kiinnittyvät yleensä tietyt streptokokki-bakteerit, jotka puolestaan kykenevät kiinnittämään runsaasti muita suun bakteereja.
Plakin vaikutukset hampaisiin ja ikeniin
Jos hampaita ei puhdisteta kunnolla, bakteerien määrä kasvaa nopeasti ja hampaan pinnalle muodostuu järjestäytynyt bakteeriyhdyskunta. Nämä hammasplakin bakteerit aiheuttavat tulehduksia, kuten ientulehdusta, hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta eli parodontiittia ja hampaiden reikiintymistä.
Plakin torjunta ja ennaltaehkäisykeinot
Hampaat suositellaan puhdistamaan pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla vähintään kahdesti päivässä. Harjatessa tulee kiinnittää erityisesti huomiota ienrajojen puhdistamiseen. Hammasvälit sen sijaan suositellaan puhdistamaan päivittäin hammasväliharjalla, hammaslankaimella tai hammaslangalla. Hampaiden puhdistamisen tehon voi tarkistaa plakkivärjäyksellä, johon tarkoitettuja väritabletteja saa apteekeista. Väritabletti pureskellaan hampaidenpesun jälkeen, suu huuhdotaan, ja sen jälkeen tarkistetaan, onko hampaiden pinnoille jäänyt punaisiksi värjäytyneitä kohtia, jotka ovat merkkejä plakista. Näihin värjäytyneisiin kohtiin on jatkossa syytä kiinnittää enemmän huomiota hampaiden puhdistuksessa.
Ammattimainen plakin poisto ja sen merkitys
Hampaiden plakki voidaan poistattaa myös ammattilaisen toimesta. Suuhygienisti tai hammaslääkäri pystyvät puhdistamaan hampaiden pinnat plakista ja hammaskivestä muun muassa pastapuhdistuksella, ultraäänellä tai käsi-instrumenteilla. Mikäli ikenet ovat suhteellisen terveet, 30–45 minuutissa saadaan suoritettua hyvä puhdistus. Plakin poistaminen ennaltaehkäisee ikenien sairauksia, ja ammattimainen plakinpoisto onkin hyvä uusia ainakin kerran vuodessa tai kahdessa.