Badge field

Mitä on plakki?

Published date field


Plakki on vaaleaa ja tahmeaa peitettä jota bakteerit muodostavat hampaan pinnalle. Plakki edesauttaa reikien syntymistä ja aiheuttaa iensairauksia. Syljen kalkki ja plakin bakteerit muodostavat kovettuessaan hammaskiveä.

Mistä tietää, että hampaissa on plakkia?

Plakkia muodostuu suussa koko ajan ja siksi sitä on kaikkien hampaissa. Bakteerit käyttävät ruokaa ja sylkeä ravinteinaan muodostaen lisää plakkia sekä hampaita vahingoittavia happoja. Happohyökkäysten seurauksena hampaiden kiille syöpyy muodostaen vähitellen reikiä. Jos plakkia ei puhdisteta säännöllisesti, saattaa se ärsyttää ientä aiheuttaen ientulehduksen (punainen, turvonnut ja verta vuotava ien).

Miten ehkäistä plakin muodostumista?

Plakkia voi ehkäistä hyvällä suuhygienialla. Tulee muistaa:

  • Harjata hampaat huolellisesti kahdesti päivässä, jotta plakki saadaan poistettua huolellisesti kaikilta hampaan pinnoilta.
  • Myös hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin esimerkiksi hammaslangalla tai -tikuilla.
  • Hampaita kannattaa pesun jälkeen tunnustella kielellä, jotta hampaat ovat varmasti puhtaat.
  • Makeiden välipalojen määrää tulisi rajoittaa.
  • On tärkeää myös käydä saannöllisesti hammaslääkärillä tarkistuttamassa ja puhdistuttamassa hampaat.
Scaling

Hammaskiven     ja plakin poistamista hampaan pinnalta.

 

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.