Badge field

Miten harjata hampaat oikein?

Published date field

Hampaiden harjaaminen kunnolla kestää ainakin kaksi minuuttia - kyllä, 120 sekuntia. Useimmat harjaavat hampaitaan huomattavasti lyhyemmän ajan. Kokeile kuinka monta sekuntia sinä harjaat hampaitasi. Käytä "pyörivää-" tai "hierovaa tekniikkaa" (katso kuvat). Puhdista ienraja erittäin huolellisesti. Koska poskihampaisiin on vaikea ylettyä eikä harjaukselle ole edes paljoa tilaa, ne voi olla vaikea puhdistaa kunnolla.

Myös paikat, kruunut ym. on syytä puhdistaa hyvin. Tässä on syytä olla huolellinen, ettei mikään alue jää puhdistamatta. Puhdistuksen voi tehdä esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  • Harjaa ensin ylähampaiden ja sen jälkeen alahampaiden ulkopinnat.
  • Puhdista seuraavaksi ylähampaiden ja sitten alahampaiden sisäpinnat.
  • Harjaa viimeiseksi poskihampaiden purupinnat.
  • Tarvittaessa harjataan vielä kielen yläpinta.
brush1 brush2 brush3

"Pyörivä tekniikka": Paina pehmeä harja hellästi hampaan pintaa ja ientä vasten 45 asteen kulmassa tehden samalla pyörivää liikettä lähellä hampaan pintaa. Jotkut pitävät tätä tekniikkaa vaikeana.

"Hierova tekniikka": Tee pehmeällä harjalla pientä edestakaista liikettä. On tärkeää huolehtia, että myös hampaan pinta ienrajan lähellä tulee kunnolla puhdistettua. Harjaa hampaat järjestelmällisesti niin ettei yksikään kohta jää puhdistamatta. Harjaa esimerkiksi ensin hampaiden sisäpinnat, sitten ulkopinnat ja viimeiseksi purupinnat.

Jos kärsit helposti pahanhajuisesta hengityksestä tai pahasta mausta suussa, voi olla hyvä puhdistaa hammasharjalla myös kielen yläosa.

Miten valitsen oikeanlaisen hammasharjan?

Suurin osa hammaslääkäreistä ja suuhygienisteistä on yhtä mieltä siitä, että plakin sekä ruoantähteiden poistamiseen on hyvä käyttää pehmeää hammasharjaa. Tietysti myös hammasharjan pään pitäisi olla sopivan kokoinen, niin että sillä ylettyy hyvin koko suuhun. Erityisesti takimmaiset hampaat voi olla vaikea puhdistaa kunnolla.

Sähkö- tai paristokäyttöinen hammasharja voi olla myös monille hyvä vaihtoehto. Se tekee hampaiden tehokkaasta puhdistamisesta helpompaa. Jos tuntuu siltä, ettei manuaalisella harjalla saa hampaita tarpeeksi puhtaiksi tai harjausliikkeet tuntuvat vaikeilta suorittaa, sähkö- tai paristoharja voi silloin olla hyvä valinta.

Kuinka tärkeää hammastahna on?

On tärkeää, että käytät itsellesi sopivimpaa hammastahnaa. Nykyään hammastahnoja on paljon erilaisia. Pääasiallisesti hammastahnat suojaavat reikiintymiseltä, mutta samanaikaisesti myös hammasvaivoilta, hammaskiveltä, värjäytymiltä tai vihlonnalta. Tärkeintä kuitenkin on se, että hammastahna sisältää fluoria. Kysy hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltäsi neuvoja hammastahnan valitsemiseen.

Kuinka usein hammasharja tulisi vaihtaa?

Hammasharja tulisi vaihtaa viimeistään silloin kun vanha harja alkaa näyttää kuluneelta eli esimerkiksi kun harjakset alkavat harottaa eri suuntiin. Normaalissa käytössä hammasharja kestää noin kolme kuukautta.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.