Badge field

Miten harjata hampaat oikein?

Published date field

 

Jotta hampaat tulee harjattua kunnolla, pesemisen kuuluu kestää ainakin 2-minuuttia - juuri niin, 120 sekuntia. Useimmat harjaavat hampaitaan huomattavasti vähemmän aikaa. Tarkista kuinka kauan sinä harjaat hampaitasi, vaikkapa sekuntikellolla, ja opettele pesemään hampaita pidempään.

Käytä hampaita pestessäsi pyörivää tai hierovaa tekniikkaa (katso kuvat), jotta harja puhdistaa hammaspinnat parhaiten. Kiinnitä erityistä huomiota ienrajaan. Ole myös tarkka poskihampaiden kanssa - niihin voi olla vaikea ylettää, eikä harjaamiselle ole paljoa tilaa. Myös paikat, kruunut sekä muut erityisalueet tulee puhdistaa huolella. Tärkeää on, ettei mikään alue suussa jää puhdistamatta.

Hampaiden harjauksen voi tehdä esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  • Harjaa ensin ylähampaiden ja sen jälkeen alahampaiden ulkopinnat.
  • Puhdista seuraavaksi ylähampaiden ja sitten alahampaiden sisäpinnat.
  • Harjaa viimeiseksi poskihampaiden purupinnat.
  • Tarvittaessa harjataan vielä kielen yläpinta.
brush1 brush2 brush3

"Pyörivä tekniikka": Paina pehmeä harja hellästi hampaan pintaa ja ientä vasten 45 asteen kulmassa tehden samalla pyörivää liikettä lähellä hampaan pintaa. Jotkut pitävät tätä tekniikkaa vaikeana.

"Hierova tekniikka": Tee pehmeällä harjalla pientä edestakaista liikettä. On tärkeää huolehtia, että myös hampaan pinta ienrajan lähellä tulee kunnolla puhdistettua. Harjaa hampaat järjestelmällisesti niin ettei yksikään kohta jää puhdistamatta. Harjaa esimerkiksi ensin hampaiden sisäpinnat, sitten ulkopinnat ja viimeiseksi purupinnat.

Jos kärsit helposti pahanhajuisesta hengityksestä tai pahasta mausta suussa, voi olla hyvä puhdistaa hammasharjalla myös kielen yläosa.

Miten valitsen oikeanlaisen hammasharjan?

Suurin osa suunhoidon ammattilaisista suosittelee plakin ja ruuantähteiden poistoon pehmeää hammasharjaa. Hammasharjan pään täytyy myös olla suuhun sopivan kokoinen, jotta se mahtuu puhdistamaan kaikkialta. Erityisesti takimmaiset hampaat voivat olla hankalia puhdistaa, ja pienempi harjaspää voi auttaa.

Sähkö- tai paristokäyttöinen hammasharja voi myös olla hyvä vaihtoehto monelle. Sen avulla hampaat on helppo puhdistaa tehokkaasti, sillä se simuloi harjausliikkeitä automaattisesti. Jos liikkeet tuntuvat hankalilta tehdä manuaalisella harjalla, tai jos tuntuu siltä että hampaat eivät tule tarpeeksi puhtaiksi, sähkö- tai paristoharja voi olla hyvä valinta.

Kuinka tärkeää hammastahna on?

On tärkeää käyttää itselle sopivaa hammastahnaa. Nykyään vaihtoehtoja on monia, mutta pääasia on, että hammastahna sisältää fluoria suojaamaan hampaita reikiintymiseltä. Muuten hammastahna kannattaa valita omien tarpeiden mukaan. Tahna voi auttaa monessa asiassa, kuten ienten ongelmat, pahanhajuinen hengitys, hammaskivi, vihlovat hampaat tai hampaiden värjäytymät. Kysy hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltäsi neuvoja hammastahnan valitsemiseen.

Kuinka usein hammasharja tulisi vaihtaa?

Hammasharja tulisi vaihtaa viimeistään silloin kun vanha harja alkaa näyttää kuluneelta eli esimerkiksi kun harjakset alkavat harottaa eri suuntiin. Normaalissa käytössä hammasharja kestää noin kolme kuukautta.

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.