paremmin, joten tuotteisiin kannattaa perehtyä parhaan ratkaisun löytämiseksi.
Miksi hampaat värjäytyvät?
Hampaiden värjäytymiseen on useampia eri syitä. Olemme jakaneet pääsyyt kolmeen eri luokkaan: ulkoisiin syihin, sisäisiin syihin ja ikään liittyviin syihin.
Ulkoiset syyt
Ulkoiset syyt johtuvat hampaiden kanssa kosketuksiin joutuvista aineista, jotka aiheuttavat värjäytymiä ja tahroja. Värjäytymiä aiheuttavat esimerkiksi monet usein nautittavat ruuat ja juomat, ja syitä siihen voivat olla:
kahvi ja tee
hiilihapolliset juomat
punaviini
tummat mehut, kuten karpalo- ja rypälemehu
osa marjoista, kuten mustikka
punajuuri
soijakastike
tomaattipohjaiset kastikkeet
tupakka
huono hammashygienia.
Ikään liittyvät syyt
Ikääntyminen on väistämätöntä, ja sen edetessä hampaiden kiille kuluu. Kun näin käy, kiilteen alla oleva hammasluu tulee näkyviin. Hammasluu ei ole valkoista, joten sen paljastuminen luo hammasriviin värjäytymiltä näyttäviä laikkuja. Lisäksi ulkoiset ja sisäiset syyt aiheuttavat värjäytymiä ajan mittaan.
Toimiiko hampaidenvalkaisusarja?
Useimmat hampaidenvalkaisusarjat toimivat hyvin, mutta osa niistä voi toimia sinulle muita paremmin. Toimivuus riippuu tahrojen laadusta ja siitä, ovatko tahrat pelkästään hampaan pinnassa vai sitä syvemmällä. Hampaidenvalkaisutuotteiden toimivuus riippuu myös niiden sisältämistä ainesosista, jotka saattavat toimia vain pinnassa oleviin tai myös pinttyneisiin tahroihin.
Kotikäyttöön tarkoitetun hampaidenvalkaisusarjan valinnassa kannattaa luottaa tunnettuihin tuotemerkkeihin. Kiinnitä myös huomiota valmistajien esittämiin väitteisiin, joihin lukeutuvat esimerkiksi ”kliinisesti todistettu” ja ”kiillettä suojaava”.
Erilaisista hampaidenvalkaisusarjoista esitetään erilaisia valkaisutehoa koskevia väittämiä. Muista kuitenkin, että usein sarjalle ilmoitettu valkaisuteho on sen enimmäisteho ja että oma kokemuksesi hampaidenvalkaisusarjan tehosta voi poiketa muiden kokemuksista.
Max White Ultimate Led Whitening Kit -kotivalkaisulaitteemme toimii hieman eri tavalla kuin tavallinen, muotteihin ja geeliin perustuva ratkaisu. Sarjaamme kuuluu seerumin sisältävä valkaisukynä, jolla aine levitetään hampaisiin, minkä jälkeen suuhun laitetaan erikoissuunniteltu LED-valomuotti. Seerumimme kuivuu hyvin nopeasti, joten sotkua ei synny, ja suuhun hyvin sopivaa muottia tarvitsee käyttää vain 10 minuuttia kahdesti päivässä. Lisäksi LED-valo saa virtansa älypuhelimestasi, joten paristojen vaihtamisesta ei tarvitse kantaa huolta.
Miten pitkään hampaidenvalkaisusarjan vaikutus kestää?
Tämä riippuu pitkälti tuotemerkistä ja valkaisusarjasta. Toinen merkittävä tekijä on hampaiden tahrojen tyyppi: esimerkiksi käyttäjä, jolla on hampaissaan vain pieniä pintatahroja, voi havaita valkaisusarjan toimivan nopeasti, kun taas syvään pinttyneiden tahrojen poistossa voi vastaavasti kestää pidempään.
Tutustu huolellisesti valmistajien väittämiin, kun valitset itsellesi sopivinta hampaidenvalkaisusarjaa.
Ovatko hampaidenvalkaisusarjat turvallisia?
Yleisesti ottaen kyllä. Muista kuitenkin, että hoidossa on kyse kemikaalin levittämisestä hampaille, joten lue aina valmistajan ohjeet huolellisesti ja noudata niitä. Annettuihin ohjeisiin lukeutuvat hampaidenvalkaisusarjan käyttöaika ja -tiheys, joiden suosituksia ei saa koskaan ylittää.
Kun valitset hampaidenvalkaisusarjaa verkossa, varmista, ettei valitsemasi sarja sisällä vetyperoksidia yli lain salliman rajan. Jos haluat hankkia suuremman peroksidipitoisuuden valkaisusarjan, ota yhteyttä vain luotettavaan ja rekisteröityyn hammashoidon ammattilaiseen.
Voinko käyttää hampaidenvalkaisusarjaa, jos minulla on herkät hampaat?
Myös vihlonnasta kärsivät voivat valkaista hampaidensa värjäymiä luottavaisin mielin, kunhan he käyvät hammaslääkärissä ennen valkaisuhoidon aloittamista. Tämä on erittäin tärkeää, koska hammaslääkäri tai suuhygienisti voi suun tutkimisen perusteella suositella sinulle parhaiten sopivaa valkaisua, joka voidaan suorittaa klinikalla tai kotioloissa ja joka voi perustua erillisten valkaisuaineiden tai pelkän valkaisevan hammastahnan käyttöön.
Lisäksi hammaslääkäri tai suuhygienisti voi suositella herkkien hampaiden vahvistamista, joka voidaan toteuttaa esimerkiksi fluorihuuhtelulla, geelillä tai korkean fluoripitoisuuden hammastahnalla. Lisäksi hampaille voidaan suorittaa klinikalla esimerkiksi fluoripinnoitus tai muovihartsikäsittely.
Hampaiden valkaisussa käytetään usein valkaisugeelejä: valkaisuaine, joka on yleensä joko karbamidiperoksidi tai vetyperoksidi, kirkastaa hampaidesi tummentumat.
Hymyä voi kuitenkin kirkastaa myös ilman valkaisuaineita. Harjaaminen ja ammattilaisen tekemä puhdistus voivat itsessään auttaa hävittämään pintatahroja hampaista. Värjäymiin auttavat myös kemiallisia tai kiillottavia aineita hyödyntävät valkaisevat hammastahnat.
Jos sinulla on herkät hampaat, joiden hammasluu on osin näkyvissä, ajatus huomattavan peroksidipitoisen geelin käyttämisestä tai hampaiden harjaamisesta kemiallisesti hiovalla hammastahnalla tuntuu luultavasti epämiellyttävältä. Nykyään käytetyt valkaisugeelit ovat kuitenkin hyvin puskuroituja, joten herkkyyden ei pitäisi aiheuttaa enää merkittävää ongelmaa – muista vain käyttää hammaslääkärisi suosittelemia tuotteita. Lisäksi suuhygieniarutiinit, kuten hampaiden harjaaminen ja lankaaminen sekä säännölliset hammaslääkärikäynnit, auttavat pitämään hampaat valkoisina.
Voinko käyttää hampaidenvalkaisusarjaa raskauden aikana?
Valkaisukäsittelyn suorittaminen ei ole suositeltavaa raskaana oleville, koska kaikkia ei-välttämättömiä kosmeettisia toimenpiteitä, kuten hampaiden valkaisua, on suositeltavaa välttää raskauden aikana. Valkaisuaineiden käyttöön liittyy aina periaattessa turvallisuusriski, minkä vuoksi valkaisu kannattaa suorittaa vasta synnytyksen jälkeen.
Kun olet raskaana, keskustele valkaisutoimenpiteistä hammaslääkärisi kanssa ja sovi itsellesi sopivasta aikataulusta. Tutustu myös erilaisiin hampaidenvalkaisumenetelmiin ja kysy hammaslääkäriltä, mikä vaihtoehdoista sopisi itellesi parhaiten.
Raskaudella ja sen kehoon aiheuttamilla muutoksilla voi olla huomattava vaikutus myös suun terveyteen, kuten reikiintymiseen, jota voidaan hoitaa hammaslääkärikäynneillä.