Kuinka saada valkoiset hampaat
Badge field

Kuinka saada valkoiset hampaat

Published date field

Valkoiset hampaat ja hohtava hymy ovat merkki hyvästä suuhygieniasta. Vaikka myös ammattimaisia valkaisuhoitoja on saatavilla, sinun ei tarvitse käyttää runsaasti rahaa valkoisten hampaiden saavuttamiseksi, ja valkaisun voi aloittaa kotona useammallakin erilaisella kustannustehokkaalla tavalla. Tässä artikkelissa tarkastellaan muutamia erilaisia ratkaisuja, kuten ruokasoodan käyttöä hammastahnana ja valkaisun kannalta sopivimman hammastahnan sekä huulipunan valintaa.

Käytä ruokasoodaa hammastahnana

Hampaiden harjaaminen ruokasoodalla on yksi vanhimmista keinoista valkoisten hampaiden saavuttamiseksi. Ruokasooda on miedosti hankaava aine, joka voi auttaa poistamaan pintatahroja ja plakkia hampaista. Tällainen tahna valmistetaan sekoittamalla pieni määrä ruokasoodaa veteen. Harjaa hampaitasi hellävaraisesti seoksella noin kahden minuutin ajan ja huuhtele suusi sen jälkeen perusteellisesti. Älä käsittele hampaitasi ruokasoodalla liikaa, koska tämä voi kuluttaa kiillettä ajan mittaan: sopiva tiheys on noin kerran viikossa.

Öljypurskuttelu

Öljypurskuttelu on ikivanha ayurveda-niksi, joka on viime vuosina saavuttanut suosiota yhtenä ratkaisuna hampaiden valkaisuun ja suuterveyden parantamiseen. Purskuttelussa suuhun laitetaan ruokalusikallinen kookosöljyä, jota purskutellaan 15–20 minuutin ajan niin, että se pääsee kulkemaan hampaiden välistä. Öljy voi auttaa poistamaan toksiineja, bakteereja ja hammaskiveä suusta valkaisten hampaita ja raikastaen hengitystä. Lopuksi sylje (älä niele) öljy ja huuhtele suusi huolellisesti vedellä. Öljypurskuttelun voi suorittaa päivittäin, mieluiten aamulla ennen syömistä tai juomista.

Vältä sokeripitoisia juomia

Ennalta ehkäiseminen on keskeistä valkoisten hampaiden kannalta. Sokeripitoiset juomat, kuten hiilihapotetut virvoitusjuomat, urheilujuomat ja hedelmämehut voivat tahria ja reikiinnyttää hampaita. Kyseisten juomien sisältämä sokeri ruokkii suun haitallisia bakteereita, jotka taas tuottavat kiillettä kuluttavaa happoa. Jos haluat pitää hampaasi valkoisina ja terveinä, juo vettä ja makeuttamattomia juomia mahdollisuuksien mukaan ja rajoita sokeripitoisten juomien nauttimista.

Luonnolliset ruoat, jotka valkaisevat hampaita

Ruokavaliollasi voi olla suuri merkitys hampaiden valkaisuun kotona. Muutamat luonnolliset ruuat auttavat pitämään hampaasi valkoisina ja puhtaina. Rapeat hedelmät, kuten omenat, porkkanat ja selleri, toimivat luonnollisina hammasharjoina, jotka auttavat poistamaan pintatahroja edistäen syljen tuotantoa. Esimerkiksi mansikoiden sisältämä omenahappo voi auttaa hampaiden tahrojen poistamisessa. Tällaisten ruokien lisääminen ruokavalioosi voi auttaa pitämään hampaat valkoisina pitkään.

Kokeile Colgaten valkaisevaa hammastahnaa

Oikean hammastahnan valinta on yksi tärkeimmistä ratkaisuista hampaiden valkaisuun kotona. Tarjoamme erilaisia valkaisevia hammastahnoja, joiden koostumus on varta vasten suunniteltu hampaiden tahranpoistoa ja valkaisua ajatellen. Colgate Max White Ultimate -hammastahnamme läpäisee hampaiden kiilteen hellävaraisesti poistaen pinttyneitä tahroja. Myös säännöllisyys on tärkeää: muista harjata hampaasi valkaisevalla hammastahnallamme kahdesti päivässä parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Kokeile kirkasta huulipunaa

Huulipunan käyttäjille oikean sävyn valinta voi olla huomattavan tärkeää hampaiden ulkonäön kannalta. Kirkkaat, sinistä pohjasävyä sisältävät sävyt, kuten erilaiset pinkit ja punaiset, voivat luoda vaikutelman valkoisemmista hampaista, koska ne toimivat kontrastina hymyn keltaisemmille sävyille. Toisaalta lämmintä pohjasävyä sisältävät huulipunasävyt, kuten oranssi ja korallinpunainen, voivat korostaa hampaiden värjäymiä. Kokeile erilaisia huulipunavärejä ja löydä itsellesi sävy, joka täydentää hampaitasi parhaiten ja tuo lisäsilauksen häikäisevälle hymyllesi.

 

 

Onko olemassa tiettyjä sairauksia tai lääkityksiä, jotka estävät hampaiden valkaisun?

Runsas hammaskiven määrä, hampaiden reiät ja hammaseroosio, Ientulehdus, aftat ja parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus estävät hampaiden valkaisun. Osa vaivoista, kuten hammaskivi, on hoidettavissa helposti, ja aftat paranevat yleensä nopeasti itsestään, kun taas osa vaatii perusteellista hammaslääkärin hoitoa.

Lisäksi Parkinsonin tauti, diabetes, epilepsia ja syövät estävät valkaisuhoidon. Syy tähän on se, ettei jo valmiiksi erittäin kuormittunutta elimistöä tule kuormittaa lisää. Myöskään ei aina ole varmaa, miten vakavasta sairaudesta kärsivän keho reagoi valkaisuun, joka voi pahimmassa tapauksessa edistää hampaiden kiilteen kulumista toisin kuin perusterveillä ihmisillä.

Jos sinulla on jokin pitkäaikaissairaus tai pysyvä lääkitys ja haluat valkaista hampaasi, keskustele asiasta aina ensin hammaslääkärisi kanssa.

 

Voiko hampaiden valkaisu vahingoittaa hammaskiillettä pysyvästi?

Hampaiden valkaisu on yleensä täysin turvallinen toimenpide hampaille ja ikenille, kunhan se suoritetaan ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi valkaisuliuskojen suosituksista poikkeava liian pitkäkestoinen ja tiheä käyttö voi kuitenkin alkaa heikentää hampaiden kiillettä. Osa liuskoista sisältää myös klooridioksidia, joka saattaa liikakäytettynä vaurioittaa kiillettä. Lue aina kotikäyttöisen valkaisuaineen käyttöohjeet huolellisesti ennen käyttöä.

 

Kuinka kauan kestää, että hampaiden valkaisun tulokset näkyvät?

Valkaisun näkyvien tulosten saavuttaminen riippuu käytetystä valkaisumenetelmästä ja lähtötilanteesta. Toisinaan sekä kotona suoritettavan että ammattilaisen tekemän valkaisun tulokset näkyvät jo muutamassa päivässä, mutta lopullinen tulos alkaa näkyä yleensä kahden tai kolmen viikon kuluttua käsittelystä. Tältä osin ammattilaisen suorittaman valkaisun hyvänä puolena on jo kertakäsittelyllä saavutettava huomattava ja pitkäkestoinen tulos, kun taas kotikäyttöön tarkoitetuilla tuotteilla hoitoa voi pyrkiä jatkamaan haluttuun lopputulokseen asti.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.