pari halaa ja hymyilee
Badge field

Kuinka hampaiden valkaisu toimii?

Published date field

Hampaiden valkaisuhoito voidaan tehdä useilla erilaisilla menetelmillä. Saatavilla on valkaisutahnoja ja pinttymiä poistavia edullisia tuotteita. Hammaslääkäri voi puolestaan käyttää valoaktivoituja valkaisumenetelmiä, jotka maksavat monia satoja euroja, mutta takaavat usein hämmästyttävät tulokset. Lue lisää siitä, miten hampaiden valkaisu kotona tai hampaiden valkaisu hammaslääkärissä tehdään, ja nauti säihkyvästä hymystä.

Kaikki valkaisutekniikat perustuvat jompaankumpaan näistä kahdesta tavasta:

  1. Valkaisuaineella tehtävät käsittelyt muuttavat hampaidesi luonnollista väriä yleensä 5–7 sävyä kirkkaammaksi. Tavallinen, vastaanotolla ja kotona tehty hampaiden valkaisu perustuu valkaisuaineiden käyttöön. Valkaisuaineissa on yleensä 10–22 % vaikuttavaa ainetta, kuten karbamidiperoksia tai vetyperoksidia, joka auttaa poistamaan pinttymiä sekä syvältä että hampaiden pinnoilta. Eri valkaisuainekäsittelyiden välillä on merkittäviä hintaeroja.

  • Valoaktivoitu valkaisu hammaslääkärin vastaanotolla voi maksaa satoja euroja tai enemmän, ja sen avulla on mahdollista saada välittömästi paljon valkoisemmat hampaat. Muutaman vuoden kuluttua normaalit ruokailutottumukset, kuten kahvi, tee ja virvokkeet, saavat hampaat kuitenkin menettämään jälleen valkoisuuttaan ja uusia pinttymiä muodostuu. Näin ollen satojen eurojen valkaisu vastaanotolla tulee tehdä ajoittain uudelleen.

  • Hampaidesi mukaan valmistettu suumuotti hammashoidon ammattilaiselta hankittuna maksaa noin 200 euroa, ja yleensä sitä tulee pitää muutamia tunteja päivässä tai yössä kahden viikon ajan. Kun havaitset hampaissa uusia pinttymiä, voit poistaa ne ottamalla suumuotin jälleen käyttöön yöksi tai pariksi.

  • Kaupoista ja apteekeista saatavat itsehoitotuotteet hampaiden valkaisuun, erilaiset muottivalkaisut, hampaisiin levitettävät valkaisugeelit sekä hampaiden valkaisuliuskat, vaihtelevat hinnoiltaan alle 10 eurosta yli 30 euroon.

  1. Valkaisuaineettomat käsittelyt perustuvat fysikaaliseen ja/tai kemialliseen vaikutukseen, joka poistaa hammaspinnan pinttymät. Kaikissa hammastahnoissa on kevyt hankausvaikutus, jonka avulla värjäymät saa poistettua hammaslääkärikäyntien välillä. Valkaisevissa hammastahnoissa on erityisiä kemiallisia tai kiillottavia ainesosia, jotka tekevät värjäymien poistamisesta tehokkaampaa. Hampaiden valkaisu hammaslääkärillä tai suuhygienistillä perustuu myös käsittelyjen hankaavaan ja kiillottavaan vaikutukseen, jolla tupakan ja ruoan aiheuttamat värimuutokset voidaan poistaa.

Kaikki reagoivat eri tavoin eri valkaisumenetelmiin. Osalle ihmisistä valkaisevat hammastahnat toimivat hyvin, kun taas toisilla hampaiden harmaus tai muu vakavampi värihaitta saattaa edellyttää posliinipinnoituksia tai -kuoria (käsitellään tämän osuuden toisessa kohdassa). Vain oma hammaslääkärisi tai suuhygienistisi voi määrittää sinulle sopivan ratkaisun.

Hampaiden tahrojen tyypit

Sisäiset värjäytymät

Hampaiden värjäytymien aiheuttajat voidaan jakaa sisäisiin ja ulkoisiin tekijöihin. Ulkoiset tekijät ovat pääosin ympäristötekijöitä ja sisäiset tekijät hampaan kehityksen aikana, ennen syntymää tai varhaislapsuudessa, ilmaantuvia tekijöitä.

Sisäisten värjäymien (https://hampaiden-valkaisu.fi/#Miksi_hampaat_varjaytyvat) aiheuttajat johtuvat pääasiassa hampaiden kehitysvaiheessa ennen syntymää tai varhaisessa lapsuudessa ilmaantuneista tekijöistä. Sisäisten tekijöiden aiheuttamia värjäymiä ei voida poistaa mekaanisilla toimenpiteillä, puhdistamalla tai ennalta ehkäisemällä. Yksi sisäisistä tekijöistä on hampaiden kuluminen, joka johtuu kiilteen liukenemisesta eli eroosiosta, liiallisesta harjaamisesta tai purentakulutuksesta aiheutuvan kiilteen ja hammasluun asteittaisesta kulumisesta. Kun kiille kuluu, hammasluu tulee näkyvämmäksi ja erilaiset aineet pääsevät tunkeutumaan hampaaseen helpommin, ja iän myötä hampaat tummenevat. Myös erilaiset hammastäytteet, hampaan traumat ja lohkeamat voivat aiheuttaa hammasluun värjäymiä. Näiden lisäksi erilaiset perinnölliset tekijät tai sairaudet, kuten aineenvaihduntahäiriöt, voivat aiheuttaa ruskeita värjäymiä hampaisiin.

Ulkoiset värjäytymät

Ulkoiset värjäymät (https://hampaiden-valkaisu.fi/#Miksi_hampaat_varjaytyvat) johtuvat sen sijaan ulkoisista tekijöistä, kuten ruoka-aineista tai tupakasta. Tupakan ja muiden tupakkatuotteiden käyttö ja niiden sisältämä terva aiheuttaa kelta-ruskeita värjäymiä hampaisiin. Tummanruskeat ja mustat värjäymät ienrajassa ovat myös usein merkki hammaskiveen tarttuneesta tupakkatuotteiden sisältämästä tervasta ja nikotiinista. Ruoka-aineista kahvi, tee ja punaviini ovat erittäin tanniinipitoisia aineita, joilla on voimakas värjäävä vaikutus, ja tanniinipitoisten juomien nauttiminen värjää hammaskiilteen ruskeaksi. Myös muut ruoka-aineet, kuten curryt, tomaattipohjaiset kastikkeet, marjat, kuten mustikka, jotkin hedelmät ja juurekset sekä soija, salmiakki ja monet punaiset kastikkeet voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä. Tietyt topikaaliset lääkeaineet, kuten klooriheksidiiniä sisältävät suuvedet sitoutuvat ruoka-aineiden tanniineihin ja aiheuttavat hampaiden värjäymiä erityisesti kahvia, teetä tai punaviiniä nauttivilla. Myös muiden lääkeaineiden tiedetään värjäävän hampaita, kuten tietyt antibiootit, antihistamiinit, psykoosilääkkeet ja verenpainelääkkeet.

Kotona hampaiden valkaisun hyvät ja huonot puolet

Hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä ammattimainen valkaisu on nopeampi, tehokkaampi ja turvallisempi vaihtoehto, koska ammattilaisen valvonnassa voidaan käyttää tehokkaampia valkaisuaineita ja ehkäistä esimerkiksi valkaisuaineiden pääsemistä kosketuksiin ikenien kanssa. Hammaslääkärin vastaanotolla valmistettuja ja kokeiltuja valkaisumuotteja voidaan käyttää turvallisesti myös kotona. Itse kotona tehtävään hampaiden valkaisuun on internetissä tarjolla satoja tuotteita, joita ei kuitenkaan kannata lähteä tilaamaan ilman perusteellista harkintaa. Ennen minkään hampaiden valkaisutuotteen käyttöä on aina hyvä keskustella valkaisusta ammattilaisen kanssa.

Hampaiden valkaisun sivuvaikutukset

Hampaiden valkaisun sivuvaikutuksina hampaan kiilteen mineraaleja saattaa liueta tai paikka-aineiden kiinnittyminen hampaaseen saattaa heikentyä hetkellisesti. Myös yläetuhampaiden ohuet kärjet saattavat muuttua läpikuultavaksi. Muita sivuvaikutuksia saattavat olla hampaiden vihlominen tai ärtyneet ikenet. Myös kieltä ja kurkkua voi kirvellä hampaiden valkaisun jälkeen. Liiallinen hampaiden valkaisu voi haurastuttaa hampaita ja tehdä ne lohkeileviksi.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.