Badge field

Kuinka hampaiden valkaisu toimii?

Published date field

 

Hampaiden valkaisuun löytyy monia keinoja, aina valkaisutahnoista edullisesti pinttymiä poistaviin tuotteisiin sekä valoaktivoituihin valkaisumenetelmiin, jotka maksavat hammaslääkärillä monia satoja euroja, mutta takaavat usein hämmästyttävät tulokset.

Kaikki valkaisutekniikat perustuvat yhteen näistä kahdesta tavasta:

  1. Valkaisuainekäsittelyt muuttavat hampaidesi luonnollista väriä yleensä 5–7 sävyä kirkkaammaksi. Tavallinen vastaanotolla ja kotona tehty valkaisu perustuu valkaisuaineiden käyttöön. Valkaisuaineissa on vaikuttavaa ainetta, yleensä karbamidiperoksia tai vetyperoksidia 10–22 % pitoisuutena, joka auttaa poistamaan pinttymiä sekä syvältä että hampaiden pinnoilta. Hintaeroja eri valkaisuainekäsittelyiden välillä on merkittävästi:
    • Valoaktivoitu valkaisu hammaslääkärin vastaanotolla voi maksaa muutaman satasen tai enemmän ja luoda välittömästi paljon valkoisemmat hampaat. Kuitenkin vuoden tai parin päästä normaalit ruokailutottumukset (sis. kahvi, tee, virvokkeet) saavat hampaat menettämään jälleen valkoisuuttaan ja uusia pinttymiä muodostuu. Näin ollen satojen eurojen valkaisu vastaanotolla tulee toistaa.
    • Hampaidesi mukaan valmistettu suumuotti hammashoidon ammattilaiselta hankittuna maksaa noin 200 euroa, ja yleensä sitä tulee pitää muutamia tunteja päivässä tai yössä kahden viikon ajan. Huomatessasi uusia pinttymiä hampaissa, suumuotti otetaan jälleen käyttöön yöksi tai pariksi pinttymien poistamiseen.
    • Itsehoitotuotteet hampaiden valkaisuun (kauppojen ja apteekkien hyllyiltä) sisältävät muun muassa erilaisia muottivalkaisuja, sudittavia valkaisugeelejä sekä valkaisuliuskoja, joiden hinnat liikkuvat alle 10 eurosta yli 30 euroon.
  2. Valkaisuaineettomat käsittelytperustuvat fysikaaliseen ja/tai kemialliseen vaikutukseen hammaspinnan pinttymien poistamiseen. Kaikissa hammastahnoissa on kevyt hankausvaikutus tahrojen poistamiseen hammaslääkärikäyntien välillä. Valkaisevissa hammastahnoissa on erityisiä kemiallisia tai kiillottavia ainesosia, jotka tuovat lisätehoa tahrojen poistoon. Ammattilaispuhdistuksessa hammaslääkärillä tai suuhygienistillä luotetaan myös hankauksen ja kiillotuksen tehoon tupakan ja ruoan aiheuttamien tahrojen puhdistamiseksi.

Kaikki reagoivat eri tavoin eri valkaisumenetelmiin. Eräille valkaisevat hammastahnat toimivat hyvin, kun taas toisille hampaiden harmaus tai muu vakavampi värihaitta saattaa edellyttää posliinipinnoituksia tai -kuoria (käsitellään tämän osuuden toisessa kohdassa) toivottujen hymyjen aikaansaamiseksi. Vain oma hammaslääkärisi tai suuhygienistisi voi määrittää oikean ratkaisun sinulle.

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Kaikki oikeudet pidätetään.

 

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.