Badge field

Miten käyttää hammaslankaa?

Published date field

Hammaslangan oikeanlainen käyttö auttaa poistamaan bakteeripeitettä (plakkia) sekä ruoantähteitä niistä paikoista minne hammasharja ei ylety - pääasiallisesti hammasväleistä, mutta myös ientaskusta. Koska plakki voi johtaa hampaan reikiintymiseen sekä ientulehdukseen, aikuisten tulisi käyttää hammaslankaa päivittäin. Kysy lisäohjeita hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltäsi.

Miten käyttää hammaslankaa

  • Ota lankaa sen pituinen pala, että saat pidettyä sen tiukasti sormiesi välissä. Sormien välillä lankaa pitäisi olla 3-5 cm.
  • Liikuttele hammaslankaa hammasväleissä pienin edestakaisin liikkein. Puhdista ensin kunnolla yhden hampaan pinta ja sen jälkeen toisen.
  • Voit puhdistaa ienrajan liikuttamalla hammaslankaa varovasti kohti ientaskua. Varo kuitenkin vahingoittamasta ientä. Oikein käytettynä hammaslangan käyttö ei satu.
  • Käytä edestakaista liikettä myös kun poistat langan hammasvälistä.

Millaista hammaslankaa minun tulisi käyttää?

Pääasiallisesti markkinoilla olevat hammaslangat ovat ohuehkosta valkoisesta nailonlangasta valmistettuja hammaslankoja. Näitä hammaslankoja löytyy vahallisina, vahattomina sekä eri makuisina.

Jotta ohuet nailonlangat pysyisivät yhdessä, lankoihin lisätään vahaa. Lisäksi vaha helpottaa langan liukumista hampaiden väleissä. Vahaton lanka on pyöreää mutta se kuitenkin litistyy käytössä. Vahallista lankaa löytyy sekä pyöreänä, että litteänä. Litteä hammaslanka peittää kerralla suuremman osan hampaan pinnasta ja on siksi joillekin parempi vaihtoehto.

Hammaslanka voi katketa tai hapsuuntua erityisesti tiiveissä väleissä. Jos pala lankaa jää kiinni hammasväliin, voi sitä yrittää poistaa uudella palalla hammaslankaa. Sekä vahalliset, että vahattomat langat poistavat hyvin plakkia sekä muita epäpuhtauksia.

floss1 floss2 floss3

Ota lankaa sen pituinen pala, että saat pidettyä sen tiukasti sormiesi välissä. Sormien välillä lankaa pitäisi olla 3-5 cm.

Liikuttele hammaslankaa hammasväleissä pienin edestakaisin liikkein. Puhdista ensin kunnolla yhden hampaan pinta ja sen jälkeen toisen.

Voit puhdistaa ienrajan liikuttamalla hammaslankaa varovasti kohti ientaskua. Varo kuitenkin vahingoittamasta ientä. Oikein käytettynä hammaslangan käyttö ei satu.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.