Badge field

Kuinka käyttää hammaslankaa: Vaiheittainen opas

Published date field

 

Hammaslangan käyttö auttaa pitämään hampaat terveinä poistamalla bakteeripeitettä, eli plakkia, sekä ruuantähteitä paikoista, jotka ovat hankalia puhdistaa hammasharjalla. Pääasiallisesti tämä tarkoittaa hammasvälejä, mutta hammaslankaus auttaa myös puhdistamaan ientaskuja sekä ienrajaa. Koska plakki voi johtaa hampaiden reikiintymiseen, aikuisten suositellaan käyttävän hammaslankaa päivittäin.

Miten hammaslankaa käytetään? a

  • Ota riittävän pitkä pala lankaa, jotta saat pidettyä sen tiukasti sormien välissä. Sormien välillä lankaa tulisi olla 3-5 cm.
  • Liikuta hammaslankaa hammasväleissä pienin edestakaisin liikkein. Puhdista jokainen hammasväli vuorotellen.
  • Voit puhdistaa ienrajan liikuttamalla lankaa varovasti kohti ientaskua. Älä kuitenkaan vahingoita ientä - hammaslangan käytön ei kuulu sattua.
  • Käytä edestakaista liikettä myös kun poistat langan hammasvälistä.

Millaista hammaslankaa minun tulisi käyttää?

Suurin osa markkinoilla olevista hammaslangoista on valmistettu ohuesta, valkoisesta nailonlangasta. Hammaslanka saattaa olla myös vahattua tai maustettu esimerkiksi mintulla. Vahaa lisätään hammaslankaan, jotta se ei rispaantuisi ja jotta se liukuisi helpommin hampaiden väleissä. Lankaa löytyy myös litistettynä ja pyöreänä, mutta pyöreä lanka litistyy kuitenkin käytössä. Valmiiksi litteä hammaslanka peittää kerralla suuremman osan hampaan pinnasta, ja saattaa siksi olla joillekin parempi vaihtoehto. Sekä vahattu että vahaamaton hammaslanka poistaa plakkia ja muita epäpuhtauksia tehokkaasti.

Hammaslanka saattaa katketa tai rispaantua, erityisesti jos hammasvälin on tiivis. Jos pala lankaa jää jumiin hammasväliin, sen voi yrittää poistaa uudella hammaslangalla.

floss1 floss2 floss3

Ota riittävän pitkä pala lankaa, jotta saat pidettyä sen tiukasti sormien välissä. Sormien välillä lankaa tulisi olla 3-5 cm.

Liikuttele hammaslankaa hammasväleissä pienin edestakaisin liikkein. Puhdista jokainen hammasväli vuorotellen.

Voit puhdistaa ienrajan liikuttamalla hammaslankaa varovasti kohti ientaskua. Älä kuitenkaan vahingoita ientä
- hammaslangan käytön ei kuulu sattua.

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.