Badge field

Lasten suunhoito

Published date field

Hyvän suuhygienian opettaminen jo varhaisessa vaiheessa vaikuttaa positiivisesti lapsen koko loppuelämään. Omien hampaiden hoito toimii lapselle hyvänä esimerkkinä. Hampaiden harjauksesta tulisi tehdä hauskaa. Hampaat voi esimerkiksi harjata yhdessä lapsen kanssa ja lapsen voi antaa itse valita oma hammasharjansa.

Opeta lapselle seuraavat perusasiat, joiden avulla hän voi suojata hampaitaan ja ikeniään ja välttää kariesta:

  • Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen, jotta voisit poistaa karieksen syntyyn vaikuttavan hampaiden pinnalla olevan tahmean pinnan eli plakin.
  • Jos hammaslääkäri on suositellut hammaslangan käyttöä, käytä lankaa päivittäin plakin poistamiseksi hampaiden väleistä sekä ienrajasta.
  • Syö tasapainoista ravintoa, joka sisältää vain vähän sokeria ja tärkkelystä, koska bakteerit voivat muodostaa niistä hampaita syövyttäviä happoja jotka taas aiheuttavat reikiä. Ruokailun yhteydessä muodostuu enemmän sylkeä, joka laimentaa ja huuhtoo sokeria suusta. Tämän vuoksi sokeria ja tärkkelystä sisältävät ruoat tulisi syödä ruoka-aikojen yhteydessä eikä välipaloina.
  • Käytä aina fluorihammastahnaa. Täydennä suositusta hammaslääkärin ohjeiden mukaan esimerkiksi fluoritableteilla, fluoripurukumilla tai fluorisuuvedellä.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärillä.

Minkä harjaustekniikan opettaa lapselle?

Lapsen hampaiden harjausta tulee valvoa kunnes lapsi on oppinut seuraavat asiat:

  • Käytä hammastahnaa vain herneen kokoa vastaava määrä.
  • Käytä pehmeäharjaksista hammasharjaa. Harjaa ensin edestakaisella liikkellä hampaiden sisäpinnat, jonne kertyy eniten plakkia.
  • Harjaa seuraavaksi hampaiden ulkopinnat.
  • Ja lopuksi hampaiden purupinnat.
  • Takahampaiden harjaaminen voi olla hankalaa. Helpoin tapa on käyttää harjaamiseen harjan kärkiosaa.

Milloin lapsen tulisi aloittaa hammaslangan käyttö?

Kysy hammaslääkäriltä neuvoa, pitäisikö lapsesi jo käyttää hammaslankaa.

Mitä on hampaiden pinnoitus ja mistä tietää tarvitseeko lapsi sitä?

Etenkin kuusivuotiaiden lasten etummaisten poskihampaiden purupintojen pinnoitus antaa tehokkaan suojan reikiintymistä vastaan. Pian näiden hampaiden puhjettua voidaan niiden päälle laittaa ohut muovikerros.

Pinnoituksen laittaminen ei satu ja toimenpiteen voi suorittaa vaikka hammaslääkäri, suuhygienisti tai erikoishammashoitaja. Hammaslääkäri voi neuvoa tarvitseeko lapsi hampaiden pinnoitusta.

Mitä on fluori ja mistä tietää kuinka paljon fluoria lapsi tarvitsee?

Fluori auttaa tehokkasti ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Kaikkien tulisikin käyttää fluorihammastahnaa. Hammaslääkäri osaa kertoa tarkemmin lapsen fluorintarpeesta.

Kuinka tärkeää ravinto on lapsen suun terveydelle?

Monipuolinen ja tasapainoinen ravinto on hampaiden kehityksen kannalta välttämätöntä. Lapsen ravinnon pitäisi vitamiinien ja mineraalien lisäksi sisältää paljon kalsiumia, fosforia sekä oikean määrän fluoria.

Jos fluori on lapsen paras suoja reikiä vastaan ovat monet välipalat pahimpia vihollisia. Bakteerit muodostavat hampaiden kiilteelle haitallisia happoja esimerkiksi kakkujen, karkkien kuivattujen hedelmien ja virvoitusjuomien sisältämästä sokerista sekä sipsien sisältämästä tärkkelyksestä.

Jokainen happohyökkäys kestää jopa 20 minuuttia ruokailun jälkeenkin. Jo pienikin suupala voi aiheuttaa hapon muodostumisen. Siksi olisi hyvä välttää välipaloja ruoka-aikojen välillä.

Mitä tehdä hammastapaturman sattuessa?

Jos lapsen suuhun syntyy jokin haava, ruhje tms tulisi ottaa mahdollisimman pian yhteys hammaslääkäriin joka tutkii vamman ja osaa sen jälkeen sanoa miten vammaa tulisi hoitaa

Samoin jos hammasta särkee, se on haljennut tai muuten vaurioitunut. Tarpeen vaatiessa lapselle voi antaa hammaslääkärikäyntiä odottaessa jotain mietoa särkylääkettä. Jos mahdollista, ota lohjennut hampaan osa mukaan hammaslääkäriin.

Jos hammas irtoaa kokonaan, tulisi hammaslääkärille mennä välittömästi. Irronut hammas otetaan mukaan ja sen voi kuljettaa esimerkiksi maidossa. Hammasta ei saa kuivata tai puhdistaa. Irronnut pysyvä hammas voidaan useimmiten istuttaa takaisin paikoilleen, mutta irronnutta maitohammasta ei koskaan laiteta takaisin sillä se voisi vaurioittaa pysyvän hampaan kehitystä.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.