Badge field

Mitä ovat aftat ja suun haavaumat?

Published date field

 

Aftat ovat pieniä, kipeitä suun haavaumia. Ne eivät tartu, mutta ne sekoitetaan usein viruksen aiheuttamaan huuliherpekseen, joka on tarttuva. Aftoja esiintyy ainoastaan suun sisällä, kun taas huuliherpestä löytyy esimerkiksi myös suupielissä. Samoin kuin huuliherpes, aftat myös uusiutuvat vaihtelevin väliajoin.

Vaikka tarkkaa syytä aftojen syntymiselle ei tiedetä, tutkijat uskovat, että immuunijärjestelmän häiriöt, bakteerit tai virukset ovat tekemisissä aftojen kanssa. Stressi, traumat, allergiat, tupakointi, vitamiinien- tai raudan puute voivat myös altistaa aftojen syntymiselle.

Kuinka aftoja hoidetaan?

Aftat parantuvat yleensä itsestään reilussa viikossa. Suun huuhtelu desinfioivalla suuvedellä saattaa lievittää kipua. Kipulääkkeet voivat myös auttaa. Harvoissa tapauksissa lääkäri voi määrätä antibiootteja. Jos afta ei parane itsestään parissa viikossa, tai jos se hankaloittaa puhumista tai syömistä, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

FeverBlister
Huuliherpes Afta

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.