Friends having pizza together
Badge field

Mitä ovat viisaudenhampaat?

Published date field

Ylä- ja alaleuan viimeisiä poskihampaita kutsutaan myös viisaudenhampaiksi. Yhteensä ihmisellä on siis neljä viisaudenhammasta. Monesti kuitenkin yksi tai useampi viisaudenhampaista puuttuu. Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä noin 18-25 vuotiaina.

Viisaudenhampaiden puhkeamiseen voi liittyä myös ongelmia. Koska ne ovat viimeisenä puhkeavat pysyvät hampaat, ei niille välttämättä ole enää tilaa leukaluussa.

Viisaudenhampaiden puhkeaminen kestää yleensä kauan. Tuona aikana ien saattaa olla ärtynyt. Myös akuutti tulehdus ja sen aiheuttama kuume ja puhevaikeudet ovat mahdollisia. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Myös vain osittain puhkeavat tai vinoon kasvavat viisaudenhampaat voivat aiheuttaa kipua tai muita oireita. Tämän aiheuttavat ientaskuun kertyvät ja sitä kautta ikeneen siirtyvät bakteerit.

Miten viisaudenhampaat poistetaan?

Viisaudenhampaiden poisto on aika tavallinen toimenpide. Ientä saattaa sen jälkeen särkeä ja se saattaa olla turvonnut. Mahdolliset vaivat kuitenkin poistuvat muutamassa päivässä, mutta niiden jatkuessa tai muiden oireiden esimerkiksi kuumeen ilmaantuessa tulee ottaa yhteys hammaslääkäriin.

Jos poistettavat viisaudenhampaat eivät puhkea tai ne kasvavat vinoon, ne poistetaan paikallispuudutuksessa leikkauksella. Viisaudenhampaiden juuret ovat yleensä pienemmät ennen 20 ikävuotta. Tämän ja myöhemmin mahdollisesti syntyvien komplikaatioiden vuoksi ne poistetaan mieluiten mahdollisimman pian.

HorizontalImpaction AngularImpaction VerticalImpaction
Horisontaalinen sijainti
     Vino sijainti         
Vertikaalinen sijainti

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.