Friends having pizza together
Badge field

Mitä ovat viisaudenhampaat?

Published date field

 

Viisaudenhampaiksi kutsutaan hammaskaaren päähän aikuisiässä puhkeavia kolmansia poskihampaita. Yhteensä ihmisellä on siis neljä viisaudenhammasta, kaksi ylhäällä ja kaksi alhaalla. Monesti kuitenkin yksi tai useampi viisaudenhampaista puuttuu. Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä noin 18–25-vuotiaina.

Viisaudenhampaiden puhkeamiseen voi liittyä myös ongelmia. Koska ne ovat viimeisenä puhkeavat pysyvät hampaat, ei niille välttämättä ole enää tilaa leukaluussa. Viisaudenhampaiden puhkeaminen kestää yleensä kauan, ja tämän prosessin aikana ien saattaa ärtyä tai tulehtua, ja se saattaa myös aiheuttaa kipua tai särkyä leuassa ja jopa säteillä korvakivuksi. Myös akuutti tulehdus ja sen aiheuttama kuume ja puhevaikeudet ovat mahdollisia. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla.

Ongelmallisia ovat myös vain osittain puhkeavat tai vinoon kasvavat viisaudenhampaat, jotka voivat aiheuttaa kipua tai muita oireita. Yleisin syypää ovat ientaskuun kertyvät, ja sitä kautta ikeneen siirtyvät, bakteerit.

Viisaudenhampaiden puhkeamiseen ei voi itse vaikuttaa, mutta puhkeavan tai puhjenneen hampaan huolellinen, mutta hellävarainen, puhdistaminen hampaiden pesun yhteydessä voi auttaa estämään ientulehduksen syntymistä. Kun huomaat viisaudenhampaan olevan puhkeamassa, on hyvä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin, koska hän voi selvittää komplikaatioiden todennäköisyyttä röntgenkuvilla jo aikaisessa vaiheessa, ja voitte keskustella jatkotoimenpiteistä.

Miten viisaudenhampaat poistetaan?

Viisaudenhampaiden poisto on yleinen toimenpide, joka suoritetaan yleensä paikallisella puudutuksella ja kirurgisella toimenpiteellä. Kipu ja ikenen turvotus ovat tavallisia jälkioireita, ja hammaslääkäri määrää kipulääkityksen toimenpiteen jälkeen. Tapauksissa joissa tulehdusriski on lisääntynyt hammaslääkäri määrää myös antibiootteja. Jos oireesi eivät helpota muutamassa päivässä, tai sinulle ilmaantuu uusia oireita, kuten kuumetta, tulee ottaa yhteyttä hammaslääkäriin mahdollisten komplikaatioiden takia.

HorizontalImpaction AngularImpaction VerticalImpaction
Horisontaalinen sijainti
     Vino sijainti         
Vertikaalinen sijainti

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.