Badge field

Mitä ovat hammaspaikka-aineet?

Published date field

Erilaisilla täytteillä voidaan palauttaa vioittuneet hampaat alkuperäisten veroisiksi. Ennen täytteen laittamista, hammaslääkäri poistaa pehmentyneen hammaskudoksen, puhdistaa alueen ja sen jälkeen täyttää sen valitulla täyteaineella.

Täytteellä voidaan myös tasoittaa hampaan pintaa, jolloin ehkäistään bakteerien otollisimpia kasvualustoja ja siten myös kariesta. Täytteinä käytetään esimerkiksi kultaa, posliinia, muovia ja amalgaamia (sekoitus elohopeaa, hopeaa, kuparia, tinaa ja joskus myös sinkkiä).

Millainen täyte on paras?

Mikään täyte ei ole paras kaikille. Täytteen valitseminen riippuu paikattavan alueen koosta, mahdollisista allergioista, paikattavan alueen sijainnista sekä hinnasta.

Täytevaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

  • Kultatäytteet valmistetaan laboratoriossa jonka jälkeen ne kiinnitetään paikoilleen hampaaseen. Kultaiset paikat aiheuttavat harvoin allergiaa tai ärsytystä ja ne ovat hyvin pitkäikäisiä. Tämän vuoksi kultaa pidetään yhtenä parhaista täytemateriaaleista. Kulta on kuitenkin kaikkein kallein materiaali ja vaatii useita hammaslääkärikäyntejä.
  • Amalgaami on kestävää ja suhteellisen halpaa. Tummasta väristään johtuen, amalgaamia ei yleensä käytetä näkyvimmillä alueilla, kuten esimerkiksi etuhampaissa.
  • Muovisilla täytteillä saadaan luonnollisen värinen lopputulos ja siksi niitä suositaan varsinkin näkyvillä alueilla. Muovitäyte laitetaan paikoilleen, paikka muotoillaan ja lopuksi kovetetaan. Muoviset täytteet eivät ole ihanteellisia suuriin paikattaviin alueisiin koska niiden kestävyys ei ole yhtä hyvä kuin muilla täytteillä. Muoviset paikat ovat myös alttiimpia kahvin, teen ja tupakan jättämille jäljille.
  • Posliiniset täytteet valmistetaan hammaslaboratoriossa ja kiinnitetään hammaslääkärin vastaanotolla. Posliinisista täytteistä saadaan luonnollisen värisiä eivätkä ne ole yhtä alttiita tahroille kuin muoviset täytteet. Posliinista täytettä voidaan hyvin käyttää suurempiinkin paikattaviin alueisiin. Posliinisen täytteen kulut ovat samaa luokkaa kultaisen täytteen kanssa.

Jos hampaasta on vaurioitunut suuri osa, saatetaan paikan sijaan suositella esimerkiksi kruunua. Hampaan juureen asti levinnyt tulehdus hoidetaan juurihoidolla.

Miten täyte laitetaan?

Ensin hammaslääkäri poistaa pehmentyneen hammaskudoksen, puhdistaa alueen ja sen jälkeen täyttää sen esimerkiksi jollain yllämainituista täyteaineista.

Mistä tietää tarvitseeko paikan?

Ainoastaan hammaslääkäri osaa määritellä tarvitseeko hammasta paikata. Tarkastuksen aikana hammaslääkäri käyttää pientä peiliä, jonka avulla hän pystyy tarkistamaan hampaan kaikki pinnat.

Hammaslääkäri saattaa tutkia hampaita erityisten apuvälineiden, kuten kuituvalon avulla ja suu tai osa siitä saatetaan myös röntgenkuvata. Mahdollinen hoito päätetään esimerkiksi karieksen vahingoittaman alueen koon mukaan.


Silver
Amalgaamitäyte
Gold
Kultatäyte
White
Valkoinen täyte

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.