Mitä on hammaskivi?

Hammaskivi on käytännössä kovettunutta plakkia. Sitä voi syntyä sekä ienrajan ylä-, että alapuolelle ärsyttäen ikeniä. Hammaskivi muodostaa epätasaisen pinnan johon bakteerien on hyvä kiinnittyä ja siksi hyvä kasvaa. Tämä taas saattaa johtaa kariekseen.

Sen lisäksi, että hammaskivi on haitaksi hampaiden terveydelle, on se myös kosmeettinen haitta. Huokoisuutensa takia hammaskivi värjääntyy helposti esimerkiksi kahvista ja tupakasta.

Mistä tietää, että hampaissa on hammaskiveä?

Plakin ollessa väritöntä ja vaikeasti huomattavaa peitettä, hammaskivi on suht' helposti havaittavaa peitettä ienrajan yläpuolella. Yleisin merkki hammaskivestä on keltainen tai ruskea kova peite ienrajan läheisyydessä. Varmin tapa havaita ja poistaa hammaskivi on käydä hammaslääkärillä.

Miten ehkäistä hammaskiveä?

Hammaskiveä voi ehkäistä käyttämällä esimerkiksi hammastahnaa, joka ehkäisee plakin muodostumista hammaskiveksi.

Hammaskiveä voi poistaa ainoastaan hammaslääkäri tai suuhygienisti. Hammaskivi poistetaan raaputtamalla tai ultraäänellä.

TarterTeeth Scaling

Hammaskivi on haitaksi suuhygienialle ja tekee hymystä vähemmän valloittavan. Se aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä.

Hammaskiveä voi poistattaa esimerkiksi hammaslääkärin luona.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.

Aihekohtaiset artikkelit