aikuinen nainen kantaa hymyilevää pientä tyttöä
Badge field

Mitä on hammaskivi? Syyt ja ehkäisy

Published date field

Hammaskiven (https://www.colgate.fi/oral-health/articles/what-is-tartar) hallinta on olennainen osa hampaiden ja ikenien terveyttä. Lue Colgaten sivuilta lisää hammaskivestä ja sen ehkäisemisestä.

Hammaskivi on käytännössä kovettunutta plakkia. Hammaskiveä voi syntyä sekä ienrajan ylä-, että alapuolelle, jossa se voi ärsyttää ikeniä. Hammaskivi muodostaa epätasaisen pinnan johon bakteerien on helppo kerääntyä. Tämä taas saattaa johtaa kariekseen.

Sen lisäksi, että hammaskivi on haitaksi hampaiden terveydelle, se myös kosmeettinen haitta. Huokoisuutensa takia hammaskivi värjääntyy helposti esimerkiksi kahvista ja tupakasta, ja saattaa aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä.

Miltä hammaskivi näyttää?

Plakin ollessa väritöntä ja vaikeasti huomattavaa peitettä, hammaskivi on suhteellisen helposti havaittavaa peitettä ienrajan yläpuolella. Yleisin merkki hammaskivestä on keltainen tai ruskea kova peite ienrajan läheisyydessä. Varmin tapa havaita ja poistaa hammaskivi on käydä hammaslääkärillä.

Miten hammaskiveä voidaan ehkäistä, ja miten hammaskivi poistetaan?

Paras tapa ehkäistä hammaskiveä on hampaiden huolellinen puhdistus kahdesti päivässä. Hammaskiveä voi myös ehkäistä käyttämällä esimerkiksi hammastahnaa, joka ehkäisee plakin muodostumista hammaskiveksi.

Hammaskiveä voi poistaa ainoastaan hammaslääkäri tai suuhygienisti. Hammaskivi poistetaan erityisillä hammaskivi-instrumenteilla tai ultraäänellä.

TarterTeeth Scaling

Hammaskivi on haitaksi suuhygienialle ja tekee hymystä vähemmän valloittavan. Se aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä.

Hammaskiveä voi poistattaa esimerkiksi hammaslääkärin luona.

Hammaskiven vaikutukset suuhun ja hampaisiin

Hammaskivi (https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suun-hoitotoimenpiteet/bakteeripeitteiden-ja-hammaskiven-poisto) on kovettunutta bakteeriplakkia, joka ei lähde pois hampaita harjaamalla. Hammaskiveä muodostuu, kun hampaiden pinnalla olevaan bakteeriplakkiin saostuu syljen mineraaleja. Bakteeripeitteet ja hammaskivi muodostavat karhean pinnan, johon uusien bakteerien on helppo kiinnittyä. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa esimerkiksi syljen koostumus. Hammaskiveä voi muodostua hampaiden pinnoille sekä ientaskuun.

Hammaskiven poistomenetelmät ja hoidot

Hammaskiven poistaminen ei onnistu kotikonstein, vaan siihen tarvitaan hammaslääkäriä tai suuhygienistiä, joka poistaa hammaskiven ja bakteeripeitteet yleensä ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla. Käsi-instrumenteilla hammaskivi poistetaan mekaanisesti rapsuttamalla hampaan pintaa sekä ikenen ylä- että alapuolelta. Ultraäänilaitteella hammaskiven poistaminen tapahtuu viemällä laitteen kärkeä pitkin hampaan pintaa. Ultraäänilaitteen värähtely ja vesisuihku yhdessä irrottavat hampaiden pinnalta värjäytymää ja hammaskiveä. Bakteeripeitteiden ja hammaskiven poistolla pyritään ehkäisemään hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin muodostumista. Jos hammaskiven poisto tuntuu kivuliaalta, limakalvot voidaan puuduttaa pintapuudutuksella. Joskus puudutetaan myös hampaat ja ikenet. Jos bakteeripeitteitä on paljon, ja edellisestä puhdistuksesta on kulunut pitkä aika, voidaan tarvita useita käyntejä, jotta hammaskivi saadaan mahdollisimman hyvin poistettua. Hammaskiven poiston yhteydessä hampaiden pinnalliset värjäymät puhdistetaan pastalla sekä tarvittaessa hampaat myös fluorataan.

Hammaskiven vaikutus suuhygieniatuotteisiin ja hoidon tarpeeseen

Koska hammaskivi ei lähde pois harjaamalla, se vaikuttaa suuhygieniatuotteiden tehokkuuteen, ja niin ollen hampaiden huolellinen kotihoito on entistä tärkeämpää hammaskiven ennaltaehkäisyn ja hampaiden hoidon kannalta. Hammaskiven muodostumista voi estää pitämällä hampaiden pinnat puhtaana hammasplakista eli harjaamalla hampaat säännöllisesti ja puhdistamalla hammasvälit. Jos sinulla on voimakas taipumus hammaskiven muodostumiseen, on suositeltavaa käydä säännöllisesti suuhygienistilla hammaskiven poistossa. Jo muodostunutta hammaskiveä ei voi poistaa kotikonstein, mutta sen syntymistä voidaan ehkäistä juurikin lankaamalla hampaat vähintään kerran päivässä. Lankaamisen lisäksi hampaat suositellaan pestäväksi mieluiten sähköhammasharjalla ja vähintään kaksi kertaa päivässä. Jos henkilöllä on voimakas hammaskiven muodostumistaipumus, tavallisen hammastahnan lisäksi voidaan käyttää erityisiä hammaskiven muodostumista estäviä hammastahnoja. Lisäksi henkilö, joka kärsii voimakkaasta hammaskiven muodostumisesta, joutuu käymään tavanomaista tiheämmin hammaskiven poistossa ammattilaisella, sillä hammaskiven karhea pinta vaikeuttaa hyvän suuhygienian ylläpitoa.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.