ryhmä yllättyneitä nuoria naisia ​​katsomassa kirjaa
Badge field

Sopiiko hampaiden valkaisu minulle?

Published date field

Kuinka valkaista hampaat parhaiten? Selvitä, sopiiko hampaiden valkaisu sinulle.

Lähes kaikki, joilla on rautahampaat, voivat valkaista hampaitaan. Hammaslääkärisi osaa arvioida suusi terveydentilan ja suositella sinulle sopivinta valkaisumenetelmää (https://www.colgate.fi/oral-health/teeth-whitening). Pinttymien laadusta ja sitkeydestä riippuen hän saattaa ehdottaa yhtä tai useampaa seuraavista hoidoista:

  • ammattilaispuhdistus ruoasta ja tupakasta aiheutuneiden ulkoisten pinttymien poistamiseen,

  • valkaisuhammastahnan käyttö pinnallisten pinttymien puhdistamiseen tarkastusten välillä,

  • helppojen ja edullisten valkaisugeelien tai -liuskojen käyttö näkyvämpiä tuloksia varten,

  • valkaisu (vastaanotolla tai kotona) sitkeämpien pinttymien tai keltaisuuden poistoon,

  • pinnoitus tai kuori korjaamaan vahingoittunut hammas tai määrättyä tavoitetta varten.

Kysy hammaslääkäriltäsi, mikä hampaiden valkaisumenetelmä sopii sinulle parhaiten.

  • Kellertävät tai keltaiset hampaat reagoivat parhaiten valkaisuun. Rusehtavat tai harmahtavat hampaat sekä liiasta tetrasykliinistä tai fluorista kirjavat/laikukkaat hampaat eivät aina valkaistu tasaisesti.

  • Henkilöiden, joilla on parodontiitti tai erityisen herkät hampaat, tulisi harkita kemiallisen valkaisun välttämistä, sillä se saattaa ärsyttää arkoja ikeniä.

  • Hampaiden valkaisua ei suositella, jos sinulla on hampaiden värisiä paikkoja, kruunuja tai kuoria hampaissa. Valkaisuaine ei muuta näiden materiaalien väriä, jolloin ne pistävät esiin juuri valkaistussa hymyssäsi. Voit tutustua muihin vaihtoehtoihin, kuten pinnoituksiin tai kuoriin hammaslääkärisi avulla.

Joskus vakavien hammas- tai leukaongelmien tapauksissa kruunun asettamista suositellaan oikomishoidon yhteydessä, mikä myös valkaisee ja kaunistaa hymyä.

Hampaiden valkaisun soveltuvuus eri tapauksissa

Hampaiden valkaisu (https://hampaiden-valkaisu.fi/#Kenelle_hampaiden_valkaisu_ei_sovi) ei sovi kaikille ja valkaisusta päättää suunterveydenhuollon ammattilainen. Valkaisun esteenä voi olla esimerkiksi hammaserroosiosta tai hampaiden narskuttelusta johtuva hauraus, jotkin lääkkeet tai suun kuivuus. Myös hampaiden vauriot tai huonokuntoiset hammastäytteet voivat olla este valkaisutuotteiden käytölle, koska niiden sisältämät aineet voivat kulkeutua syvemmälle hampaaseen ja aiheuttaa hampaiden herkkyyttä. Niin ikään kariesvauriot on korjattava ennen hampaiden valkaisua. Vihlovien hampaiden kohdalla voi olla, että hampaiden valkaisua ei myöskään suositella, koska peroksidipohjaiset valkaisumenetelmät saattavat aiheuttaa vihlontaa toimenpiteen jälkeen. Myös vetäytyneet ikenet, paikat hampaiden etualueella tai hampaiden kiillehäiriöt voivat olla esteitä valkaisulle. Useimpia hampaidenvalkaisutuotteita ei myöskään suositella raskaana oleville tai imettäville naisille, koska niiden sisältämien ainesosien vaikutuksia sikiöön tai äidinmaitoon ei ole tutkittu riittävästi tai ollenkaan. Alle 18-vuotiaat eivät saa käyttää valkaisuainetta, joiden vetyperoksidipitoisuus on yli 0,1 %.

Hampaiden valkaisun edut ja haitat

Hampaat ovat tärkeä osa yleisilmettämme, ja hohtavan valkoinen hymy saattaa jopa tarkoittaa suurempaa mahdollisuutta saada työpaikka. On siis selvää, että hampaiden valkaisu parantaa merkittävästi jokapäiväistä elämää, sekä ulkoisesti että henkisesti. Yleisilmeemme muuttuessa huolitelluksi, viestimme raikasta ja positiivista asennetta myös ulospäin. Koska valkoiset hampaat voivat merkitä niin paljon yleisilmeemme kannalta, niihin kannattaa todellakin panostaa.

Vaikka hampaiden valkaisu on yleensä turvallista, vaikka toimenpiteeseen saattaa aina liittyä pieniä riskejä. Myös kotona käytettävät hampaiden valkaisutuotteet ovat yleensä turvallisia käyttää, kunhan niitä aina käytetään tarkasti ohjeita noudattaen. Yksi yleisimmistä virheistä kotona käytettävien valkaisutuotteiden suhteen on liiallinen kiirehtiminen, eli valkaisutuotetta ei käytetä huolellisesti. Valkaisuainetta saattaa päätyä ikeniin ja se voi aiheuttaa pienimuotoista ärsytystä. Harkitse myös tarkkaan, mistä hankit kotikäyttöön tarkoitetut hampaiden valkaisutuotteet, sillä markkinoilla saattaa olla tarjolla tuotteita, joiden turvallisuutta ei ole testattu kunnolla.

Asiantuntijanäkemys yksilöllisestä hampaiden valkaisusta

Hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä ammattimainen valkaisu (https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suun-hoitotoimenpiteet/hammasproteesit-kruunut-sillat-ja-laminaatit) on nopeampi, tehokkaampi ja turvallisempi vaihtoehto kuin kotona käytettävät hampaiden valkaisutuotteet, koska ammattilaisen valvonnassa voidaan käyttää tehokkaampia valkaisuaineita ja ehkäistä esimerkiksi valkaisuaineiden pääsemistä kosketuksiin ikenien kanssa. Niin ikään hammaslääkärin vastaanotolla valmistettuja ja kokeiltuja valkaisumuotteja voidaan käyttää turvallisesti myös kotona. Markkinoilla on tarjolla satoja valkaisutuotteita kotikäyttöön, joita ei kannata lähteä tilaamaan ennen perusteellista harkintaa. Ennen minkään hampaiden valkaisutuotteen käyttöä on aina hyvä keskustella hampaiden valkaisusta ammattilaisen kanssa.

Hampaiden valkaisun turvallisuus ja riskit

Hampaiden valkaisun sivuvaikutuksina hampaan kiilteen mineraaleja saattaa liueta tai paikka-aineiden kiinnittyminen hampaaseen saattaa heikentyä hetkellisesti. Myös yläetuhampaiden ohuet kärjet saattavat muuttua läpikuultavaksi. Muita sivuvaikutuksia saattavat olla hampaiden vihlominen tai ärtyneet ikenet. Myös kieltä ja kurkkua voi kirvellä valkaisun jälkeen. Liiallinen hampaiden valkaisu voi haurastuttaa hampaita ja tehdä ne lohkeileviksi.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.