Badge field

Mitä hampaiden narskuttelu on?

Published date field

 


Jos aamulla herätessä leuan lihaksia tai päätä särkee, saattaa kärsiä hampaiden narskuttelusta. Narskuttelu voi aiheuttaa esimerkiksi hampaiden arkuutta ja särkyä ja usein hampaisiin tulee myös kulumia. Hampaiden narskuttelu voi myös aiheuttaa hampaita ympäröivien kudosten - luun ja ienten - vaurioita leuan niveliin.

Mistä tietää narskuttelevansa hampaita?

Usein hampaiden narskuttelu on tiedostamaton tapa, eikä narskuttelua huomaa itse ennen kuin joku huomauttaa siitä. Joskus taas narskuttelu havaitaan hammaslääkärin luona hampaan tai kiilteen kulumisesta. Muita narskuttelun aiheuttamia oireita ovat esimerkiksi kasvojen, pään ja niskan säryt. Hammaslääkäri voi todeta hampaiden narskuttelun ja kertoa ovatko mahdolliset säryt narskuttelusta johtuvia.

Miten narskuttelua hoidetaan?

Narskuttelun hoito riippuu siitä, mikä narskuttelua aiheuttaa. Tutkimalla ja kyselemällä, hammaslääkäri voi auttaa syyn etsimisessä. Syystä ja mahdollisesti jo aiheutuneista vahingoista riippuen hammaslääkäri voi ehdottaa hoidoksi esimerkiksi:

Erityisiä purentakiskoja. Yleensä öisin pidettävät kiskot tehdään yksilöllisesti potilaan hampaiden mukaan. Kisko valmistetaan muovista ja se asetetaan ylähampaisiin estämään ylä- ja alahampaiden hankautumista toisiaan vasten. Purentakisko on hyvä keino narskuttelun aiheuttamien oireiden hoidossa, mutta se ei ole ratkaisu itse narskutteluun.

Erilaisia rentoutumiskeinoja. Stressi näyttäisi olevan yksi tärkeimmistä narskuttelun aiheuttajista ja siksi on hyvä kokeilla erilaisia rentoutumiskeinoja kuten esimerkiksi musiikin kuuntelua, lukemista, kävelyä tai kylpyä. Myös kostean ja lämpimän pyyhkeen levittäminen kasvoille saattaa auttaa kasvojen lihaksia rentoutumaan. Joskus myös ammattiapu saattaa olla tarpeen stressaavien tilanteiden käsittelemisessä.

Hampaiden hiomista. Joskus pienikin epätasaisuus hampaan pinnalla voi aiheuttaa epätasaisen purennan ja siten aiheuttaa narskuttelua. Tällaisia epätasaisuuksia voidaan korjata hiomalla. Muita purentaan liittyviä virheitä voidaan korjata esimerkiksi kruunuilla ja oikomisella.

Appliance
Öisin pidettävä purentakisko suojaa hampaita narskuttelemiselta, mutta ei ole ratkaisu itse narskutteluun.

 

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.