Badge field

Loukkaantunut hammas: Mitä minun pitäisi tehdä?

Published date field

Jos suun alueelle tulee haava tai jokin muu vamma, tulee aina ottaa välittömästi yhteyttä hammaslääkäriin. Hammaslääkäri tutkii haavan tai vamman vakavuuden ja päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Jos haljennutta tai muuten vahingoittunutta hammasta särkee, voi kipuun ottaa särkylääkettä. Jos mahdollista, tulisi hampaasta irronnut pala ottaa mukaan hammaslääkärille.

Jos hammas on kokonaan irronnut, tulisi se laittaa välittömästi esimerkiksi maitoon tai veteen ja ottaa mukaan hammaslääkärille. Usein irronnut pysyvä hammas voidaan istuttaa takaisin suuhun.

Toimenpiteitä?

Hampaasta irronnut pala - Jos hammasta ei särje eikä irronnut pala ole kovin suuri ei hoidolla ole välitöntä kiirettä. Hoidoksi saattaa riittää, että pinta vain hiotaan tasaiseksi. Irronneen palan ollessa suurempi, voidaan se paikata entisen muotoiseksi.

Haljennut tai murtunut hammas - Haljennut tai murtunut hammas tulisi hoitaa välittömästi vakavempien vaurioiden välttämiseksi.

Chipped

Haljennut etuhammas

Repaired

Haljennut etuhammas

KnockedOut

Irti lähtenyt pysyvä hammas

Reinserted

Irronnut hammas tulee asettaa varovasti takaisin paikoilleen ja mennä heti hammaslääkärille

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.