Badge field

Avaimet pahanhajuisen hengityksen hallintaan

Published date field

 

Pahanhajuiseen hengitykseen on monta mahdollista syytä, joten varmin tapa saada selville sen aiheuttaja on varata aika hammashoidon asiantuntijalta. He tehdä tarpeelliset tutkimukset ja antaa ohjeita kuinka vaivasta voi päästä eroon tai suositella tarpeellisia jatkotoimenpiteitä. Pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia ovat esimerkiksi tietyt ruuat, alkoholi tai tupakka, huono suuhygienia, parodontiitti, diabetes, kuiva suu, nenän tai nielun tulehdukset tai jopa tietyt systeemiset sairaudet.

Pahanhajuisen hengityksen hoito

On tärkeää puhdistaa suu huolellisesti kahdesti päivässä hammasharjalla ja fluoripitoisella, antibakteerisella hammastahnalla sekä hammaslankaa käyttämällä, jotta saadaan puhdistettua kaikki ruoanjäämät ja plakki hampaista, hammassilloista ja implantaateista. Myös kieli tulee harjata puhtaaksi, jotta hajua aiheuttavien bakteerien määrä kielellä vähenee. Vuonna 2006 julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin kielen ja hampaiden harjaamisen yhdessä hampaiden hammaslangan käytön kanssa vähentävän merkittävästi verenvuotoa ienkudoksissa kahden viikon aikana sekä vähentävän pahanhajuista hengitystä.1 Toinen, Buffalon yliopistossa toteutettu, kliininen tutkimus vahvisti, että hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä antibakteerisella hammastahnalla sekä kielen puhdistajan käyttö voivat auttaa pahanhajuisen hengityksen poistamiseen.2

Kielen puhdistaminen auttaa pitämään hengityksen raikkaana

Kielen puhdistaminen on tärkeää suun bakteerien vähentämiseksi. Monissa hammasharjoissa on nykyään mukana kielenpuhdistin, kuten esimerkiksi Colgate 360 -hammasharjat. Tällaisella yhdistelmällä puhdistat kätevästi ensin hampaat, sitten kielen. Kun olet harjannut hampaasi antibakteerisella fluorihammastahnalla, käännä hammasharja ympäri, aseta kielenpuhdistaja kielen takaosaan ja vedä sitä ulospäin kieltä pitkin aina kielen etuosaan asti. Kun olet puhdistanut yhden osan kielestä, huuhtele kielenpuhdistaja lämpimällä vedellä poistaaksesi hajuja aiheuttavat bakteerit. Aseta puhdistaja sitten seuraavaan kohtaan kielen takaosassa ja toista puhdistustoimenpide.

Kysy hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltä neuvoa valitessasi tarvikkeita plakkia ja pahaa hajua aiheuttavien bakteerien poistoon. Tutustu kotona toimiviin eri suunpuhdistamistekniikoihin. On myös hyvä kysyä ammattilaiselta mitä suuhygieniatuotteita he suosittelevat juuri sinulle pahanhajuisen hengityksen poistamiseen riippuen sen aiheuttajasta.

Avain puhtaaseen ja raikkaaseen suuhun on oikeanlainen ja säännöllinen suuhygienian hoitaminen kotona, sekä ammattilaisten sinulle antamien suositusten noudattaminen.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Lähteet:

1. Biesbrock, A, et al. Assessment of Treatment Responses to Dental Flossing in Twins., J Perio 77(8):1386-1391, 2006..

2. University of Buffalo (Peter Moses, Betsey Clark, Violet Maraszthy, Joseph Zambon, (University of Buffalo), P.K. Sreenivasan (Colgate), Abstract presented at 2008 AADR Meeting.

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.