Badge field

Pahanhajuisen hengityksen kitkeminen

Published date field

Jos haluat tosissasi tietää, mikä aiheuttaa pahanhajuisen hengityksesi, kannattaa varata aika hammashuollon asiantuntijalta. Hammaslääkärisi osaa helposti tunnistaa syyllisen arvioituaan terveys- ja hoitotaustasi sekä tehtyään asianmukaiset tutkimukset. Pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia on lukuisia, ja niihin kuuluvat tietyt ruoat, alkoholi tai tupakka, huono suuhygienia, parodontiitti, diabetes, kuiva suu, nenän tai nielun tulehdukset, keuhkotulehdukset tai paiseet, munuais-/maksavaivat, ruoansulatusongelmat ja raju laihdutus.

Pahanhajuisen hengityksen hoito

On tärkeää suorittaa läpikotainen suun puhdistus kotona kahdesti päivässä hammasharjalla ja fluoripitoisella antibakteerisella hammastahnalla sekä lankaamalla, jotta saadaan puhdistettua kaikki ruoanjäämät ja plakki hampaista, hammassilloista ja implantaateista. Myös kieli tulee harjata puhtaaksi hajuja aiheuttavilta bakteereilta. Julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin kielen ja hampaiden harjaamisen yhdessä hampaiden lankaamisen kanssa vähentävän merkittävästi verenvuotoa ienkudoksissa kahden viikon aikana sekä vähentävän pahanhajuista hengitystä.1 Toinen Buffalon yliopistossa toteutettu kliininen tutkimus vahvisti, että hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä antibakteerisella hammastahnalla ja kielen puhdistajan käyttö voi poistaa pahanhajuisen hengityksen.2

Kielen puhdistaminen on tie raikkaampaan ja puhtaampaan hengitykseen

Kielesi puhdistaminen on todella tärkeää. Voit ostaa Colgate 360 -hammasharjan, jossa on kielenpuhdistaja harjasosan takana. Näin puhdistat kätevästi sekä hampaat että kielen. Kun olet harjannut ylä- ja alahampaat antibakteerisella hammastahnalla, käännä hammasharja ympäri, aseta kielenpuhdistaja kielen takaosaan ja vedä sitä ulospäin kieltä pitkin aina kielen etuosaan asti. Kun olet puhdistanut yhden osan kielestä, huuhtele kielenpuhdistaja lämpimällä vedellä poistaaksesi hajuja aiheuttavat bakteerit. Aseta puhdistaja sitten seuraavaan kohtaan kielen takaosassa ja toista puhdistustoimenpide.

Kysy hammaslääkäriltäsi tai -hoitajaltasi neuvoa, kun valitset plakin ja hajuja aiheuttavien bakteerien poistoon tarvittavia tarvikkeita. Tutustu kotona toimiviin eri suunpuhdistamistekniikoihin. On myös hyvä kysyä ammattilaiselta, mitä suuhygieniatuotteita he suosittelevat itsellesi pahanhajuisen hengityksen poistamiseen (antibakteerinen hammasharja, antiseptinen suuvesi, kielenpuhdistaja ja hammasvälien puhdistaja).

Avain puhtaaseen ja raikkaaseen suuhun on oikeanlainen ja säännöllinen suuhygieniasta hoitaminen kotona, sekä ammattilaisten sinulle antamien suositusten noudattaminen.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

References:

1. Biesbrock, A, et al. Assessment of Treatment Responses to Dental Flossing in Twins., J Perio 77(8):1386-1391, 2006.

2. University of Buffalo (Peter Moses, Betsey Clark, Violet Maraszthy, Joseph Zambon, (University of Buffalo), P.K. Sreenivasan (Colgate), Abstract presented at 2008 AADR Meeting.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.