Badge field

Suun terveys raskauden ajan

Published date field

Voiko suun terveys vaikuttaa raskauteen?

Koko ajan löydetään yhä enemmän merkkejä siitä, että iensairauksien ja ennenaikaisen synnytyksen ja alhaisen syntymäpainon välillä on yhteys. Ienongelmista kärsivällä raskaana olevalla naisella on siis suurempi riski synnyttää lapsi liian aikaisin sekä lapsi joka on alipainoinen.

Tarvitaan vielä laajoja tutkimuksia, jotta ienongelmien vaikutus raskauteen osoittaa, mutta vaikuttaa siltä, että ienongelmat lisäävät synnytyksen käynnistävien aineiden määrää elimistössä.

Miten turvata terve raskaus?

Raskautta suunnittelevien naisten tulisi käydä hammaslääkärillä tutkituttamassa mahdolliset suun ja hampaiden ongelmat jo siis ennen raskautta.

Raskauden aikana hampaat ja ikenet tarvisevat erityistä huolenpitoa. Hampaiden säännöllinen puhdistus hammasharjalla, -tahnalla sekä -langalla, tasapainoinen ravinto sekä säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat vähentämään suun alueen ongelmia raskauden aikana.

Mitä ongelmia raskauden aikana voi syntyä?

Tutkimukset osoittavat, että monet naiset kärsivät raskauden aikana ientulehduksesta. Hampaisiin kerääntynyt plakki ärsyttää ientä ja sen seurauksena ien tulehtuu ja vuotaa verta.

Raskauden aikaisten hormonimuutosten takia ienten reagointi plakille voimistuu, josta johtuu suurentunut riski ientulehduksille. Ientulehduksen aiheuttaja kuitenkin on plakki, eivät hormonit.

Riskiä raskauden aikaiselle ientulehdukselle voi minimoida pitämällä hampaat puhtaina, varsinkin ienrajasta. Makean ruoan vaihtaminen hyödyllisempään ruokaan, kuten juustoon, tuoreisiin vihanneksiin ja hedelmiin, auttaa myös ehkäisemään reikien syntymistä.

Mitä odottaa raskauden aikaisilta hammaslääkärikäynneiltä?

Hammaslääkärille on hyvä kertoa, että on raskaana. On sopivaa, että hampaiden tutkimus on yksi niistä tutkimuksista, joita raskauden aikana tehdään.

Ota yhteyttä hammaslääkäriin, jos ikenet alkavat yllättäen vuotaa hampaiden harjauksen aikana. Kaikkia suuria toimenpiteitä tulisi yrittää siirtää tehtäväksi raskauden jälkeen. Myös mahdollisesti käytettävistä lääkkeistä tulisi kertoa hammaslääkärille.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.