Badge field

Suun terveys raskauden aikana

Published date field

 

Voiko suun terveys vaikuttaa raskauteen?

Koko ajan löydetään yhä enemmän merkkejä siitä, että iensairauksien ja ennenaikaisen synnytyksen ja alhaisen syntymäpainon välillä on yhteys. Ienongelmista kärsivällä raskaana olevalla naisella on siis suurempi riski synnyttää lapsi liian aikaisin ja/tai alipainoisena Ienongelmien vaikutuksesta raskauteen tarvitaan vielä laajoja tutkimuksia, mutta vaikuttaa siltä, että ienongelmat lisäävät synnytyksen käynnistävien aineiden määrää elimistössä.

Miten turvata terve raskaus?

Raskautta suunnittelevien naisten tulisi käydä hammaslääkärillä tutkituttamassa mahdolliset suun ja hampaiden ongelmat jo ennen raskautta. Raskauden aikana hampaat ja ikenet tarvitsevat erityistä huolenpitoa. Hampaiden säännöllinen puhdistus hammasharjalla, fluorihammastahnalla sekä hammaslangalla, tasapainoinen ravinto sekä säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat vähentämään suun alueen ongelmia raskauden aikana.

Mitä ongelmia raskauden aikana voi syntyä?

Tutkimukset osoittavat, että monet naiset kärsivät raskauden aikana ientulehduksesta. Hampaisiin kerääntynyt plakki ärsyttää ientä ja sen seurauksena ien tulehtuu ja vuotaa verta. Raskauden aikaisten hormonimuutosten takia ienten reagointi plakille voimistuu, mikä aiheuttaa suurentunutta ientulehdusriskiä. Ientulehduksen aiheuttaja on kuitenkin plakki, eivät hormonit.

Riskiä raskauden aikaiselle ientulehdukselle voi minimoida pitämällä hampaat puhtaina, varsinkin ienrajasta. Reikiintymisriskiä voi auttaa vähentämään hyvän hammashygienian lisäksi vaihtamalla makeat ruoat parempilaatuisiin vaihtoehtoihin, kuten juustoon, tuoreisiin vihanneksiin ja hedelmiin.

Mitä odottaa raskauden aikaisilta hammaslääkärikäynneiltä?

Hammaslääkärille on hyvä kertoa että on raskaana. Hammastarkastuksessa on hyvä käydä yhtenä niistä tutkimuksista, joita raskauden aikana tehdään. Ota yhteyttä hammaslääkäriin myös jos ikenet alkavat yllättäen vuotaa hampaiden harjauksen aikana. Kaikkia suuria toimenpiteitä tulisi yrittää siirtää tehtäväksi raskauden jälkeen, jos se on mahdollista. Kerro myös kaikista mahdollisista lääkityksistä hammaslääkärillesi.

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.