Badge field

Hampaan poisto

Published date field

Miksi hampaita poistetaan?

Hampaita voidaan joutua poistamaan monesta syystä:

  • Reikä on päässyt syvälle hampaaseen.
  • Tulehdus on tuhonnut ison osan luuta tai ympäröivää hampaasta.
  • Suussasi ei ole tarpeeksi tilaa kaikille hampaille.

Monet hammaslääkärit suosittelevat poistamaan vain osittain puhjenneet ongelmahampaat. Bakteerit voivat siirtyä osittain puhjenneen hampaan ympärille ja aiheuttaa tulehduksen, joka voi levitä ympäröivään luuhun ja muuttua hengenvaaralliseksi. Ongelmahammas jatkaa puhkeamistaan ienkudoksen läpi, vaikkei sille olisikaan tilaa suussa. Jatkuva paine ulos pyrkivästä hampaasta voi lopulta vaurioittaa viereisten hampaiden juuria. Hampaan poisto voi usein ehkäistä tulehduksen, vauriot muissa hampaissa ja luissa sekä näiden aiheuttamat vuosia kestävät vaivat.

Kuinka hampaita poistetaan?

Ennen hampaan poistoa hammaslääkärisi käy tarkkaan läpi terveys- ja hammashoitotietosi sekä ottaa asianmukaiset röntgenkuvat.

Röntgenkuvat paljastavat hampaan ja sitä ympäröivän luun muodon, asennon ja pituuden. Näillä tiedoilla hammaslääkärisi voi arvioida toimenpiteen monimutkaisuuden ja päättää onko syytä antaa lähete suukirurgille.

Ennen poistotoimenpidettä hammastasi ympäröivä alue puudutetaan. Hammaslääkärit käyttävät paikallispuudutusta poistettavan hampaan alueella.

Yksinkertaisessa hampaan irrotuksessa puudutettua hammasta ensin löysennetään heebelillä eli vivulla, jonka jälkeen se poistetaan pihdeillä. Hammaslääkärisi voi myös päättää silottaa ja pehmentää alla olevaa luuta. Kun operaatio on valmis, alue saatetaan joutua sulkemaan tikeillä.

Mitä hampaan irrottamiselta voi odottaa?

On tärkeää pitää alue puhtaana ja ehkäistä tulehduksen syntyminen heti hampaan poiston jälkeen. Hammaslääkärisi pyytää sinua puremaan kevyesti kuivaan ja steriiliin sideharsoon, jota sinun tulee pitää paikoillaan 30–45 minuuttia verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Seuraavan 24 tunnin aikana sinun ei tule tupakoida, huuhdella suuta voimakkaasti tai puhdistaa poistokohdan viereisiä hampaita.

Kipua ja epämukavuutta voi liittyä toimenpiteeseen jonkin verran. Joskus hammaslääkäri suosittelee särkylääkkeitä tai kirjoittaa niille reseptin. Jääpussin pitäminen kasvoilla 15 minuuttia kerrallaan voi lievittää kipua. Myös pillillä juominen, liikunnan rajoittaminen ja kuumien juomien välttäminen voi olla paikallaan. Päivä hampaan poiston jälkeen hammaslääkärisi saattaa suositella kevyttä suun huuhtelua lämpimällä suolavedellä (nielaisematta vettä). Normaaleissa olosuhteissa epämukavuuden pitäisi poistua 3–14 päivän kuluessa. Jos kipu, turvotus, verenvuoto tai kuume jatkuu, soita heti hammaslääkärillesi.

Hampaan poisto
Numb Elevator
Hammasta ympäröivä alue puudutetaan ennen poistoa.
Heebeli auttaa hampaan löysäämisessä.
Forceps
Hammas poistetaan hammaspihdeillä.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.