Badge field

Mikä on ientulehdus? Merkit ja oireet

Published date field

Iensairauksiksi luokitellaan ensisijaisesti tavallinen ientulehdus, mutta se voi levitä leukaluuhun sekä parodontaalikalvoon, joka taas pitää hampaita paikoillaan. Iensairaudet ovat plakin ja bakteerien aiheuttamia. Jos plakkia ei poisteta päivittäin hampaiden harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella, voi ientulehdus johtaa jopa parodontiittiin, jossa hampaan kiinnityskudokset alkavat irrota. Pahimmassa tapauksessa hammas voi irrota tai se joudutaan poistamaan.

Ientulehduksia on kolmen asteisia:

 • Gingiviitti (ientulehdus): Ienrajaan kerääntyneen plakin aiheuttama ikenen tulehtuminen. Jos plakkia ei poisteta päivittäin, syntyy vähitellen aineita, jotka aiheuttavat ientulehduksen. Tulehdus ilmenee usein verenvuotona hampaita harjatessa. Jos tulehdus ei ole levinnyt leukaluuhun ja hampaan kiinnityskudoksiin, voidaan se yleensä parantaa helposti.
 • Parodontiitti: Tässä vaiheessa olevassa tulehduksessa myös leukaluu sekä hampaan kiinnityskudokset ovat vahingoittuneet. Ientaskut syventyvät ja niihin kerääntyy plakkia ja hammaskiveä. Oikeanlainen hoito hammaslääkärin luona voi estää laajemmat vahingot.
 • Edennyt parodontiitti: Tähän vaiheeseen edennyt parodontiitti on jo tuhonnut suuren osan hampaan kiinnityskudoksesta sekä leukaluusta. Seurauksena hampaat voivat liikkua ja jopa irrota. Tämä voi myös vaikuttaa pureskeluun ja puhumiseen. Ellei tulehdus parane tehokkaallakaan hoidolla, voi olla välttämätöntä poistaa koko hammas.

Miten iensairauden voi tunnistaa?

Iensairauksia voi olla kaiken ikäisillä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tulehdus hoidetaan, sitä todennäköisemmin se paranee hyvin. Seuraavien oireiden ilmetessä tulisi hammaslääkäriin ottaa yhteyttä mahdollisimman pian:

 • Ien on punainen, turvonnut tai herkkä.
 • Ien vuotaa hampaiden harjauksen yhteydessä verta tai hammasvälit ovat kipeät.
 • Hampaat näyttävät pidemmiltä.
 • Hampaiden välit ovat suurentuneet tai hampaat ovat liikkuneet.
 • Purenta on muuttunut.
 • Jatkuva pahanhajuinen hengitys tai paha maku suussa.

Kuinka iensairauksia hoidetaan?

 • Lievät ientulehdukset paranevat monesti tehostetun hampaiden ja hammasvälien puhdistuksella itsestään. Hyvä suuhygienia myös ehkäisee plakin kerääntymistä.
 • Hammaslääkärin suorittama hampaiden puhdistus poistaa myös kovettunutta plakkia eli hammaskiveä.
 • Hammaskivi raaputetaan pois ienrajan ylä- ja alapuolelta ja hammaskiven poisto on siksi aikaa vievä toimepide.
 • Joskus saattaa olla välttämätöntä suorittaa pieni toimenpide, jossa ien puudutetaan ja sen reunaa hieman nostamalla saadaan puhdistettua myös hammaskaulat kunnolla.

Säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä voidaan ehkäistä lievien iensairauksien muodostuminen pahemmiksi. Vakavemmat tulehdukset vaativat aina hammaslääkärin hoitoa.

GumDiseaseHealthy  

 Terve ien - Terve ien on vaaleanpunainen, kiinteä, ei vuoda verta
 ja on tiukasti kiinni hampaan ympärillä.

 
Gingivitis  

 Gingiviitti - Ien on tulehtunut ja on siksi punainen, turvonnut ja
 vuotaa harjauksen yhteydessä verta.

 
Periodontis    Parodontiitti - Ien on alkanut vetäytyä paljastaen samalla hammaskaulan.
 Usein myös ientaskut syvenevät ja niihin kerääntyy plakkia ja hammaskiveä.
 Tulehdus jatkuu ja leviää hampaan kiinnityskudoksiin.

Säännöllisten tarkistusten ansiosta aikaisessa vaiheessa olevat tulehdukset voidaan hoitaa ennen kuin ne kehittyvät pahemmiksi. Ongelmien ilmetessä tulisi aina otta yhteys hammaslääkäriin.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.