Badge field

Mitä ovat purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD)?

Published date field


Purentaelimistön toimintahäiriöt (Temporomandibular Joint Disorder, TMD) syntyvät, kun ylä- ja alaleuan välinen nivel ei toimi oikein. Tämä nivel on yksi elimistömme monimutkaisimmista liitoskohdista, ja sen tehtävä on liikuttaa alaleukaa eteen, taakse ja sivuille. Kaikki tämän järjestelmän lihaksistoon, jännesiteisiin, levyihin ja luihin liittyvät ongelmat luokitellaan purentaelimistön toimintahäiriöiksi. Usein TMD-häiriöt ilmenevät leukasi loksahteluna, naksahteluna tai hetkellisenä ”jumittumisena”. Tarkkaa syytä tämän kohdistusvirheen takana on usein mahdoton määrittää.

Mitkä ovat TMD:n oireet?

TMD-häiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia oireita. Usein on vaikea tietää varmasti onko kyseessä TMD, sillä näitä oireita esiintyy myös muiden ongelmien yhteydessä. Hammaslääkärisi voi auttaa asianmukaisen diagnoosin selvittämisessä aiempien lääke- ja hammashoitotietojesi perusteella, hampaiden tarkastuksella ja röntgenkuvien avulla.

Yleisimpiä TMD-oireita ovat:

  • päänsärky (usein migreenin kaltainen), korvasärky sekä särky ja paine silmien takana
  • naksahdus tai loksahdus suuta avattaessa tai sulkiessa
  • kipu haukotellessa, suuta avattaessa tai purtaessa
  • jumittuvat, lukittuvat tai sijoiltaan menevät leuat
  • leukalihasten arkuus
  • äkillinen muutos ylä- ja alahampaiden purentaliitoksessa.

Kuinka TMD-häiriöitä hoidetaan?

TMD-häiriöihin ei ole yhtä selkeää parannuskeinoa, mutta voit vähentää oireita merkittävästi erilaisilla hoidoilla. Hammaslääkärisi voi suositella yhtä tai useampaa seuraavista keinoista:

  • Lihasjäykkyyden ja kivun lieventäminen kostealla lämmöllä tai lääkityksellä, kuten lihasrelaksanteilla, aspiriinilla tai muilla reseptivapailla särky- tai tulehduksenestolääkkeillä.
  • Leukojen jännittämisen ja hampaiden narskuttelun aiheuttamien haitallisten vaikutusten lieventäminen esimerkiksi purentakiskolla. Purentakisko tehdään suuhusi sopivaksi, ja sitä pidetään ylähampaiden päällä niin, ettei niitä voi narskutella alahampaisiin.
  • Leukalihasten jännitystä lieventävien rentoutustekniikoiden opetteleminen. Hammaslääkärisi saattaa suositella ammattiapua stressin poistamiseksi.

Kun ongelma on leukanivelissä asti ja muut hoidot eivät ole tuottaneet tulosta, leukanivelien leikkausoperaatio voi olla tarpeen.

hinges
Purentaelimistön toimintahäiriöt ilmenevät ylä- ja alaleuan yhdistävän monitoimisen nivelen puutteellisen toiminnan seurauksena.

 

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.