Nuori nainen juo kupista lukiessaan sanomalehteä
Badge field

Miksi hampaat kellastuvat?

Published date field

Hampaiden tahrojen syyt

Hampaiden luonnollinen väri on usein kellertävän valkoinen, mutta kulmahampaat ovat usein keltaisemmat kuin etuhampaat. Hampaiden väri on kuitenkin yksilöllinen. Hampaiden kellastuminen myös lisääntyy ikävuosien karttuessa. Hampaiden väriin vaikuttavat monet tekijät. Hampaiden värjäytyminen voi johtua seuraavista tekijöistä:

  • Tupakka ja nuuska

  • Kahvi, tee ja punaviini

  • Paljon väriä sisältävät ruoka-aineet, kuten kirsikat ja mustikat

  • Hammaskivi.

Sisempään hampaiden väriin voivat vaikuttaa

  • Happohyökkäyksien aiheuttama kiilteen haurastuminen, joka saa hampaat värjäytymään

  • Hampaiden kehittymisen aikana käytetty tetrasykliini (antibiootti)

  • Vanhenemisen myötä kellastuneet ja harmaantuneet hampaat

  • Hampaan vauriot, jotka voivat merkitä, että hampaan hermo on kuolemassa, minkä seurauksena hammas muuttuu harmaaksi tai siniharmaaksi

  • Hampaiden kehittymisen aikana saadut liian suuret fluorimäärät, jotka voivat aiheuttaa hampaiden fluoroosin eli eräänlaisen kehityshäiriön.

Close-up of teeth

Description automatically generated

Värjäymät hampaissa

 

Close up of teeth

Description automatically generated

Hampaat valkaisun jälkeen

Lue lisää hampaiden värjäytymisestä ja sinulle parhaiten sopivista tavoista valkaista keltaiset hampaat.

Miten hampaita voi valkaista?

Hammaslääkärin suorittamalla huolellisella hampaiden puhdistuksella voidaan tavallisesti poistaa suurin osa ruoan tai tupakan aiheuttamista värjäymistä hampaissa. Hammaslääkärikäynnin yhteydessä värjäymiä voidaan poistaa myös erityisellä hammastahnalla. Jos värjäymät ovat olleet hampaissa jo pitkään, tarvitaan niiden poistoon erityinen hammaslääkärin suorittama käsittely.

Sisemmällä olevia värjäymiä voidaan peittää esimerkiksi kruunulla tai ohuella muovikerroksella. Nämä keinot ovat tehokkaita ja turvallisia. Hammaslääkäri osaa kertoa yksilöllisesti sopivista käsittelyistä.

  • Valkaisu kotona
    Hammaslääkäri tekee hampaisiin sopivat lusikat, joihin valkaisuaine laitetaan. Lusikoita pidetään suussa hammaslääkärin määrittämän ajan päivässä esimerkiksi parin päivän ajan. Kotona tapahtuva valkaisu tulee aina tehdä hammaslääkärin ohjeiden mukaan.

  • Hammaslääkärillä tehtävä valkaisu
    Hammaslääkäreillä on erilaisia menetelmiä (https://www.colgate.fi/oral-health/teeth-whitening), joilla he valkaisevat hampaita.

Voivatko valkaistut hampaat värjääntyä uudelleen?

Kaikki hampaat voivat värjäytyä, myös valkaistut. Esimerkiksi tupakoinnin, kahvin, teen ja punaviinin välttämisellä voidaan välttää myös hampaiden värjäytymistä. Myös valkaisevan hammastahnan käyttö vähentää värjäymiä.

Hampaiden valkaisuvaihtoehdot: Mikä sopii sinulle parhaiten?

Hampaiden valkaisu (https://hampaiden-valkaisu.fi/#Kenelle_hampaiden_valkaisu_ei_sovi) ei sovi kaikille ja valkaisusta päättää suunterveydenhuollon ammattilainen. Valkaisun esteenä voi olla esimerkiksi hammaserroosiosta tai hampaiden narskuttelusta johtuva hauraus, jotkin lääkkeet tai suun kuivuus. Myös hampaiden vauriot tai huonokuntoiset hammastäytteet voivat olla este valkaisutuotteiden käytölle, koska niiden sisältämät aineet voivat kulkeutua syvemmälle hampaaseen ja aiheuttaa hampaiden herkkyyttä. Niin ikään kariesvauriot on korjattava ennen hampaiden valkaisua. Vihlovien hampaiden kohdalla voi olla, että valkaisua ei myöskään suositella, koska peroksidipohjaiset valkaisumenetelmät saattavat aiheuttaa vihlontaa toimenpiteen jälkeen. Myös vetäytyneet ikenet, paikat hampaiden etualueella tai kiillehäiriöt voivat olla esteitä valkaisulle. Useimpia hampaidenvalkaisutuotteita ei myöskään suositella raskaana oleville tai imettäville naisille, koska niiden sisältämien ainesosien vaikutuksia sikiöön tai äidinmaitoon ei ole tutkittu riittävästi tai ollenkaan. Alle 18-vuotiaat eivät saa käyttää valkaisuainetta, joiden vetyperoksidipitoisuus on yli 0,1 %.

Hammashygienian ylläpitäminen hampaiden valkaisun jälkeen

Valkaisutuloksen pysyvyys on yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat käyttämäsi värjäävät tuotteet, kuten ruoat, juomat ja tupakka. Voit juoda vettä normaalisti valkaisun jälkeen, mutta vältä muita juomia ja syömistä kahden tunnin ajan valkaisun jälkeen. Valkaisuaine vaikuttaa kiilteessä ja hammasluussa vielä kahden vuorokauden ajan hampaiden valkaisun jälkeen, minkä vuoksi hampaiden kiille on altis imemään väriä itseensä. Tämän vuoksi sinun tulisi välttää värjääviä ruokia ja juomia kahden vuorokauden ajan hampaiden valkaisun jälkeen. Hyvä hampaiden hoito kotona ja säännöllinen hammaskiven ja värjäytymien poisto suuhygienistillä ylläpitävät valkaisutulosta. Voit käydä hampaiden ylläpitovalkaisussa 6–18 kuukautta ensimmäisen valkaisun jälkeen.

Käy sivuilla www.colgate.com

Terveen ja kauniin suun salaisuus – täältä löydät viimeisimmät suunhoidon uutiset.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.