Badge field

Hymyni kirkastaminen

Published date field

Mitkä tekijät vaikuttavat hampaideni väriin?
Joillakin on syntymästään asti kellertävämmät hampaat kuin toisilla. Toisten hampaat taas kellertyvät iän myötä. Hampaidesi luonnollinen väri voi muuttua monesta syystä. Pintojen (ulkoiset) värjäytymät voivat syntyä

 • tupakasta (myös nuuskasta tai purutupakasta).
 • kahvista, teestä ja punaviinistä.
 • runsasvärisistä ruoista, kuten kirsikoista ja mustikoista
 • hammaskivikertymistä, jotka syntyvät plakin kovettuessa.

Pintojen (sisäiset) värjäytymät voivat syntyä

 • tetrasykliiniä sisältävästä antibioottikuurista hampaiden kehitysvaiheessa
 • osana ikääntymiseen liittyvää kellertymistä tai harmaantumista
 • hampaissa tapahtuneista vammoista, jotka voivat johtaa hermojen kuolemaan ja hampaan muuttumisen ruskeaksi, harmaaksi tai mustaksi
 • liiasta fluorin saannista hampaiden kehitysvaiheessa (16 ikävuoteen asti), jolloin hampaat näyttävät laikukkailta.
Discolored ToothWhitening

Hampaiden väripoikkeamat tai tahrat      

Hampaat valkaisun jälkeen                          

Kuinka hampaita voi valkaista?
Läpikotainen puhdistus hammaslääkärillä tai hyginenistillä poistaa suurimman osan tupakka- ja ruokavärjäytymistä. Valkaisevan hammastahnan käyttö voi myös puhdistaa näitä pintavärjäytymiä hammaslääkärikäyntien välillä. Jos värjäytymät ovat vuosia vanhat, saatat tarvita ammattilaisvalkaisua näiden sitkeämpien ulkoisten tahrojen poistamiseen.

Sisäiset värjäytymät voi valkaista, pinnoittaa tai kruunata. Kaikki näistä menetelmistä ovat turvallisia ja tehokkaita, mutta hammaslääkärisi osaa suositella sinulle parasta vaihtoehtoa hampaidesi ja haluamiesi tulosten perusteella. Hammaslääkärisi ottaa huomioon

 • värjäytymien asteen ja tyypin
 • kuinka paljon hampaan rakenteesta on jäljellä (onko hammas paikkojen peittämä? Tarvitaanko tai halutaanko hampaan muotoon muutoksia?).

Kuinka hampaiden valkaisu toimii?
Hampaiden valkaisu tehdään joko vastaanotolla tai kotona hammaslääkäriltä saadulla tarvikkeilla. Molemmissa menetelmissä käytetään valkaisugeelejä, jotka hapettavat tahroja. Hampaat saattavat tulla hieman herkiksi valkaisuhoidon aikana.

 • Kotivalkaisu
  Kotona tehdyt valkaisut ovat nykyään kaikkein suosituin menetelmä. Hammaslääkäri ottaa jäljen hampaistasi erikoisvalmisteista muottia varten – muotti täytetään kotona valkaisugeelillä ja sitä pitää enintään kaksi tuntia päivässä (tai yöllä) n. kahden viikon ajan. Monet hammaslääkärin kautta saatavat valkaisupakkaukset sisältävät 10–15 % karbamidiperoksidia. Hammaslääkärin avulla ja valvonnassa kotivalkaisu on varsin tehokas tapa.
 • Vastaanotolla valkaisu
  Tätä hoito valitaan harvemmin, ja se on kalliimpi. Toimenpide kestää n. 30 minuuttia joka käynnillä, ja saatat tarvita useamman käsittelyn saavuttaaksesi haluamasi valkoisuuden. Suutasi suojaamaan voidaan lisätä geelimäistä ainetta ikeniin ja kumipeite hammaskaulojen ympärille. Hapettavaa valkaisuainetta levitetään tämän jälkeen hampaisiisi. Joskus käytetään erityisvaloa viiden minuutin jaksoina valkaisuaineen aktivoimiseksi.

Kuinka hammaskuoret toimivat?
Kuoret ovat komposiittihartsia tai posliini-/yhdistelmäpinnoitetta, jolla värjäytyneen, rikkinäisen tai muodottoman hampaan pinta peitetään kauniin ja tasaisen näköiseksi. Kuorimenetelmiä on kaksi:

 • Komposiittikuoret
  Ensin hampaan etupintaa poistetaan hieman, jotta uusi hammas ei jäisi liian paksuksi. Sitten hampaan pintaan etsataan mikroskooppisia uurteita laimealla hapolla. Ympäröivien hampaiden väriä vastaava komposiittihartsi valetaan ja muotoillaan hampaalle, sitten kovetetaan valolla ja lopulta tasoitetaan ja kiillotetaan.
 • Laminaattikuoret
  Hampaidesi muotoa ja väriä vastaava laminaattikuori valmistetaan erikseen. Yleensä posliinikuoret ovat vahvemmat, komposiittikuoret puolestaan edullisempi vaihtoehto. Hammaslääkäri ottaa posliinikuoria varten hampaasta jäljen ja lähettää sen laboratorioon valmistettavaksi, yleensä vasta kun hampaan etuosaa on jo pienennetty. Molemmissa menetelmissä hammas valmistellaan kuorta varten karkeuttamalla pintaa laimealla etsausaineella. Kuori voidaan lopulta liittää hampaaseen liimalla.

Posliinikuoret ovat kalliimmat, mutta yleensä lähempänä ympäröivien hampaiden väriä. Ne myös kestävät kauemmin, suunnilleen 5–10 vuotta.

BeforeBonding AfterBonding

Ennen kuorien laittoa       

Kuorien laiton jälkeen

Värjäytyvätkö vastavalkaistut hampaani?
Kaikki hampaat voivat värjäytyä, myös kuvaamamme kuoret ja pinnoitteet. Ehkäistäksesi uusia värjäytymiä vältä kahvia, teetä, punaviiniä ja runsasvärisiä ruokia. Pese hampaasi kahdesti päivässä valkaisevalla hammastahnalla.

*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.