kaksi tyttöä ottaa selfien
Badge field

Hymyn parantaminen: Hampaiden valkaisu ja sidonta

Published date field

Mitkä tekijät vaikuttavat hampaideni väriin?

Joillakin on syntymästään asti kellertävämmät hampaat kuin toisilla. Toisten hampaat taas kellertyvät iän myötä. Hampaidesi luonnollinen väri voi muuttua monesta syystä. Pintojen ulkoiset värjäymät voivat syntyä

 • tupakasta (myös nuuskasta tai purutupakasta)

 • kahvista, teestä ja punaviinistä

 • runsasvärisistä ruoista, kuten kirsikoista ja mustikoista

 • hammaskivikertymistä, jotka syntyvät plakin kovettuessa.

Pintojen sisäiset värjäymät voivat syntyä

 • tetrasykliiniä sisältävästä antibioottikuurista hampaiden kehitysvaiheessa

 • osana ikääntymiseen liittyvää kellertymistä tai harmaantumista

 • hampaissa tapahtuneista vammoista, jotka voivat johtaa hermojen kuolemaan ja hampaan muuttumiseen ruskeaksi, harmaaksi tai mustaksi

 • liiallisesta fluorin saannista hampaiden kehitysvaiheessa (16 ikävuoteen asti), minkä seurauksena hampaat näyttävät laikukkailta.

Discolored

ToothWhitening

Hampaiden väripoikkeamat
tai tahrat

Kuva valkaistuista
hampaista

Kuinka hampaita voi valkaista?

Hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä perusteellinen puhdistus poistaa suurimman osan tupakan ja ruokien aiheuttamista värjäytymistä. Käyttämällä valkaisevaa hammastahnaa voi myös puhdistaa näitä pintavärjäymiä hammaslääkärikäyntien välillä. Jos värjäymät ovat syntyneet useiden vuosien aikana, saatat tarvita ammattilaisen suorittamaa valkaisua näiden pinttyneempien ulkoisten värimuutosten poistamiseen.

Sisäiset värjäymät voi valkaista, pinnoittaa tai kruunata. Kaikki näistä menetelmistä ovat turvallisia ja tehokkaita, mutta hammaslääkärisi osaa suositella sinulle parasta vaihtoehtoa hampaidesi ja haluamiesi tulosten perusteella. Hammaslääkärisi ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • värjäymien aste ja tyyppi

 • kuinka paljon hampaan rakenteesta on jäljellä (onko hampaassa useita paikkoja tai tarvitaanko tai halutaanko hampaan muotoon muutoksia).

Kuinka hampaiden valkaisu toimii?

Hampaiden valkaisu tehdään joko vastaanotolla tai kotona hammaslääkäriltä saaduilla tarvikkeilla. Molemmissa menetelmissä käytetään valkaisugeelejä, jotka hapettavat värjäymiä. Hampaat saattavat tulla hieman herkiksi valkaisuhoidon aikana.

 • Kotivalkaisu
  Hampaiden valkaisu kotikonstein onnistuu nykyisin helposti. Hammaslääkäri ottaa jäljennöksen hampaistasi erikoisvalmisteista muottia varten. Muotti täytetään kotona valkaisugeelillä, ja sitä käytetään enintään kaksi tuntia päivässä tai yöllä noin kahden viikon ajan. Monet hammaslääkärin kautta saatavat valkaisupakkaukset sisältävät 10–15 % karbamidiperoksidia. Hammaslääkärin avulla ja valvonnassa hampaiden valkaisu kotona on varsin tehokasta.

 • Valkaisu vastaanotolla
  Tämä hoitomuoto valitaan harvemmin, ja se on kalliimpi. Toimenpide kestää noin 30 minuuttia joka käynnillä, ja saatat tarvita useamman käsittelyn saadaksesi haluamasi valkoisuusasteen. Suusi suojaksi käsittelyssä voidaan lisätä geelimäistä ainetta ikeniin ja kumipeite hammaskaulojen ympärille. Tämän jälkeen hampaisiisi levitetään hapettavaa valkaisuainetta. Joskus käytetään erityisvaloa viiden minuutin jaksoina valkaisuaineen aktivoimiseksi.

Kuinka hammaskuoret toimivat?

Kuoret ovat komposiittihartsia tai posliini- tai yhdistelmäpinnoitetta, jolla värjäytyneen, rikkinäisen tai muodottoman hampaan pinta peitetään kauniin ja tasaisen näköiseksi. Kuorimenetelmiä on kaksi:

 • Komposiittikuoret
  Ensin hampaan etupintaa poistetaan hieman, jotta uusi hammas ei jäisi liian paksuksi. Sitten hampaan pintaan etsataan mikroskooppisia uurteita laimealla hapolla. Ympäröivien hampaiden väriä vastaava komposiittihartsi valetaan ja muotoillaan hampaalle, minkä jälkeen se kovetetaan valolla ja lopulta tasoitetaan ja kiillotetaan.

 • Laminaattikuoret
  Hampaidesi muotoa ja väriä vastaava laminaattikuori valmistetaan erikseen. Yleensä posliinikuoret ovat vahvemmat ja komposiittikuoret puolestaan edullisempi vaihtoehto. Hammaslääkäri ottaa posliinikuoria varten hampaasta jäljennöksen ja lähettää sen laboratorioon valmistettavaksi, yleensä vasta sen jälkeen, kun hampaan etuosaa on jo pienennetty. Molemmissa menetelmissä hammas valmistellaan hammaskuorta varten karkeuttamalla pintaa laimealla etsausaineella. Kuori voidaan lopulta liittää hampaaseen liimalla.

Posliinikuoret ovat kalliimmat, mutta yleensä lähempänä ympäröivien hampaiden väriä. Ne myös kestävät kauemmin, suunnilleen 5–10 vuotta.

BeforeBonding

AfterBonding

Vinot hampaat ennen
kuorien laittoa

Vinot hampaat
kuorien laiton jälkeen

Värjäytyvätkö vastavalkaistut hampaani?

Kaikki hampaat voivat värjäytyä, myös kuvaamamme kuoret ja pinnoitteet. Ehkäistäksesi uusia värjäymiä vältä kahvia, teetä, punaviiniä ja runsasvärisiä ruokia. Pese hampaasi kahdesti päivässä valkaisevalla hammastahnalla kirkkaamman hymyn aikaansaamiseksi. Hampaidenvalkaisu onnistuu kotikonstein helposti, kun valitset päivittäiseen hampaiden harjaukseen fluoria sisältävän valkaisevan hammastahnan. Kahvi, tee ja tupakointi saattavat aiheuttaa pinnallisia värjäymiä hampaisiin, mutta valkaisevalla hammastahnalla saat pidettyä hymysi kirkkaana ja tummentumat poissa. Nämä tuotteet vaalentavat ja kirkastavat hampaitasi sekä hammasluun sävyä turvallisesti ja kiillettä vahvistaen päivittäisen suunhoidon yhteydessä.

Parhaat valkaisevat hammastahnat ovat hellävaraisia suulle ja vaalentavat hampaiden sävyä hampaiden kiillettä vaurioittamatta. Valkaisevien hammastahnojen teho tulee entsyymeistä ja ammattilaisten käyttämistä valkaisuaineista. Esimerkiksi hiilihammastahnan sisältämä aktiivihiili imee itseensä värjäymiä aiheuttavat hiukkaset ja antaa valkoisen hymyn ilman vihlontaa ja kiillevaurioita. Samalla ne ehkäisevät hampaiden reikiintymistä ja vahvistavat hampaiden terveyttä, sillä hammastahnojen sisältämä fluori on hyväksi hampaille. Vaahtoamattoman koostumuksen sisältävät valkaisevat hammastahnat sopivat myös henkilöille, jotka ovat alttiita aftoille. Valkaisevien hammastahnojen valikoimasta löytyy myös vihloville hampaille sekä ärtyneille ikenille ja pahanhajuiseen hengitykseen tarkoitettuja hammastahnoja.

Jatkuvassa käytössä tehokkaimmat valkaisevat hammastahnat vaalentavat hampaiden värjäytymiä jopa 15 vuoden edestä, sillä ne vaikuttavat ruoan ja juoman aiheuttamiin värjäytymiin. Parhaan pesutuloksen ja puhtaan suun saat käyttämällä sähköhammasharjaa aamuin illoin valkaisevan hammastahnan kanssa. Hampaiden pesu suositellaan viimeistelemään hammasvälien puhdistuksella esimerkiksi hammaslangan tai hammaslankaimen avulla.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.